Ostanimo u kontaktu

I ZNANOST IMA ULOGU U RAZVOJU

Kako definirati i potaknuti razvoj mediteranske poljoprivrede

Objavljeno prije

Zbog pandemije korona virusa u brojnim gospodarskim granama pa tako i u poljoprivredi malo će toga ostati isto ili onako kako je bilo prije pandemije. Stoga brojni instituti i stručnjaci traže odgovore kako unaprijediti domaću proizvodnju u kontekstu mediteranske poljoprivrede i uskladiti ju s europskim gospodarskim politikama i ciljevima.

U razvoju mediteranske poljoprivrede Hrvatska ima zapaženu ulogu, ali i puno neriješenih stanja i pitanja glede budućnosti.

Tu se prije svega radi o potrebi brendiranja kroz gastronomiju, o pitanju vlasništva, planovima za krizna razdoblja, klimatskim promjenama i drugim važnim pitanjima.

Pandemija COVID-a dovela je zaokreta u trgovini hranom i novih pojavnosti, ali i do potvrde o ovisnosti o uvozu poljoprivrednih proizvoda, zbog čega su se mnoge zemlje oslonile na vlastite resurse i ubrzani razvoj domaće poljoprivrede kako bi se zaštitile od uvoznih lobija.

Prema nekim izračunima Hrvatska bi mogla proizvoditi hranu za 14 milijuna ljudi, a na tržnicama se nude i kupuju uvozni krastavci, rajčice, paprike i razno voće.

O svemu tome razgovaralo se i na Forumu Instituta za europske i globalizacijske studije, čiji je jedan od zaključaka da je potrebno promijeniti definiciju ali i svijest ljudi o tomu što je poljoprivredni razvoj i što Mediteran znači za našu zemlju.

Istaknuto je da nema poveznice između hrane proizvedene u kontinentalnom dijelu Hrvatske i one proizvedene uz obalu i koja se nudi turistima, a jedan od najvećih uzroka svakako je jak uvozni lobi.

Jedna od poruka rečenog skupa je da Hrvatska mora sudjelovati u rješavanju problema poput migracija i promjene klime i nastojati izraziti sve komparativne prednosti koje Hrvatska ima.

Među ključnim pitanjima razvoja poljoprivrede je kako poboljšati udruživanje poljoprivrednika i transfer znanstvenih spoznaja na oranice, ali i afirmacija zadrugarstva odnosno osnivanja zadruga kakve postoje u svim mediteranskim zemljama i koje čine ključ uspjeha mediteranske poljoprivrede.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pet iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Radi se o osam osoba muškog spola i osam osoba ženskog spola: pet iz Metkovića, tri iz Dubrovnika i Ploča te jednoj iz Župe dubrovačke, Opuzena, Korčule, Orebića i Vele Luke.

Izliječeno je 37 osoba: 11 iz Dubrovnika i Metkovića, pet iz Župe dubrovačke, dvije iz Korčule i Ploča, jedna iz Opuzena, Slivnog, Kule Norinske i Zažablja te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

U posljednja 24 sata obrađeno je 685 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 102 011 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 12 osoba pozitivnih na koronavirus.

U samoizolaciji su 692 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježena su četiri kršenja mjere samoizolacije (svi na granici). Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 913 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije