Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

I ZNANOST IMA ULOGU U RAZVOJU

Kako definirati i potaknuti razvoj mediteranske poljoprivrede

Objavljeno prije

Zbog pandemije korona virusa u brojnim gospodarskim granama pa tako i u poljoprivredi malo će toga ostati isto ili onako kako je bilo prije pandemije. Stoga brojni instituti i stručnjaci traže odgovore kako unaprijediti domaću proizvodnju u kontekstu mediteranske poljoprivrede i uskladiti ju s europskim gospodarskim politikama i ciljevima.

U razvoju mediteranske poljoprivrede Hrvatska ima zapaženu ulogu, ali i puno neriješenih stanja i pitanja glede budućnosti.

Tu se prije svega radi o potrebi brendiranja kroz gastronomiju, o pitanju vlasništva, planovima za krizna razdoblja, klimatskim promjenama i drugim važnim pitanjima.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Pandemija COVID-a dovela je zaokreta u trgovini hranom i novih pojavnosti, ali i do potvrde o ovisnosti o uvozu poljoprivrednih proizvoda, zbog čega su se mnoge zemlje oslonile na vlastite resurse i ubrzani razvoj domaće poljoprivrede kako bi se zaštitile od uvoznih lobija.

Prema nekim izračunima Hrvatska bi mogla proizvoditi hranu za 14 milijuna ljudi, a na tržnicama se nude i kupuju uvozni krastavci, rajčice, paprike i razno voće.

O svemu tome razgovaralo se i na Forumu Instituta za europske i globalizacijske studije, čiji je jedan od zaključaka da je potrebno promijeniti definiciju ali i svijest ljudi o tomu što je poljoprivredni razvoj i što Mediteran znači za našu zemlju.

Istaknuto je da nema poveznice između hrane proizvedene u kontinentalnom dijelu Hrvatske i one proizvedene uz obalu i koja se nudi turistima, a jedan od najvećih uzroka svakako je jak uvozni lobi.

Jedna od poruka rečenog skupa je da Hrvatska mora sudjelovati u rješavanju problema poput migracija i promjene klime i nastojati izraziti sve komparativne prednosti koje Hrvatska ima.

Među ključnim pitanjima razvoja poljoprivrede je kako poboljšati udruživanje poljoprivrednika i transfer znanstvenih spoznaja na oranice, ali i afirmacija zadrugarstva odnosno osnivanja zadruga kakve postoje u svim mediteranskim zemljama i koje čine ključ uspjeha mediteranske poljoprivrede.

VODITELJ HKZ-a BALINGEN I ALBSTADT-EBINGEN

Uvođenje u službu vlč. Senka Antunovića

Objavljeno prije

Tijekom popodnevnoga euharistijskoga slavlja u nedjelju 16. siječnja 2022. godine u crkvi Svetoga Križa (Heilig Kreuz Kirche) u njemačkome gradu Albstadt-Ebingenu u službu voditelja Hrvatskih katoličkih zajednica u Balingenu i Albstadt-Ebingenu uveden je vlč. Senko Antunović, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Euharistijsko slavlje je predslavio novi voditelj spomenutih zajednica, koje u ovom dijelu biskupije Rottenburg-Stuttgart postoje gotovo 50 godina.

Na samome početku misnoga slavlja sve je okupljene pozdravio dekan vlč. Augusty Kollamkunnel, koji je izrazio radost da hrvatske zajednice već desetljećima imaju svoga svećenika. Osim pozdrava, dekan je ukratko predstavio novoga župnika, koji je pred okupljenom zajednicom položio ispovijest vjere i župničku prisegu. Dekret imenovanja biskupa dr. Gebharda Fürsta, kojim imenuje vlč. Senka voditeljem zajednica, pročitao je gosp. Jure Župan, izabrani predsjedavajući pastoralnoga vijeća iz Balingena, a riječ pozdrava i dobrodošlice novome voditelju uputila je gđa Silvia Paurević, izabrana predsjedavajuća vijeća iz Ebingena.

Nakon liturgijskih čitanja, koja je pročitala gđa Vlatka Jovanović, tajnica zajednice u Balingenu, i naviještenoga evanđelja, novoimenovani voditelj zajednica vlč. Senko Antunović je u homiliji približio značenje događaja iz Kane Galilejske (Iv 2, 1-12) za svakodnevni kršćanski život. Propovjednik je naglasio važnu ulogu Marije u kršćanskoj duhovnosti, koja svojim djelovanjem i svojom ulogom upućuje vjernika na Krista. On je središte kršćanskoga života i poziva, a po Mariji se dolazi Kristu, napomenuo je vlč. Antunović.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na misnome slavlju je pjevao mješoviti zbor zajednice iz Ebingena, pod ravnanjem i sviranjem orguljašice Ane Vidović, a na svetoj misi su sudjelovali vjernici iz Balingena i Ebingena, ali i Hrvati iz obližnjih zajednica. Sveta misa je bila prikazana za bivšega voditelja zajednica, vlč. Božu Polića, koji je iznenada preminuo krajem listopada 2021. godine.

Na kraju misnoga slavlja svoje čestitke i dobrodošlicu u novu zajednicu uputio je vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj. On je u ime svih hrvatskih svećenika, đakona i pastoralnih suradnika, koji djeluju u Njemačkoj, zaželio vlč. Antunoviću blagoslov i uspjeh u radu i dobru suradnju sa svim članovima preuzetih zajednica. Na samome kraju svima se još jednom obratio vlč. Senko, zahvalivši Bogu, obitelji i prijateljima na podršci na svećeničkom putu. Također je uputio i riječ zahvale dekanu vlč. Augustyu, ali i vlč. Wolfgangu Braunu, njemačkome župniku iz Balingena, vlč.  Uweu Stieru, župniku iz Ebingena, vlč. Andriji Župariću, voditelju hrvatskih zajednica iz Reutlingena i fra Milanu Geli, vikaru hrvatske zajednice iz Tübingena. Nakon zahvale vlč. Ivici Komadini, koji je zajedno s novoimenovanim voditeljim suslavio svetu misu istoga dana i u Balingenu, vlč. Senko je pozdravio i predstavnike civilnih vlasti, gradonačelnika i župana iz Albstadt-Ebingena te evangeličkoga pastora iz Balingena.

Nakon euharistijskoga slavlja okupljena zajednica je uz kratko druženje izrazila dobrodošlicu novome svećeniku i zaželjela mu Božji blagoslov u radu i djelovanju.

Tekst: fra Milan Gelo
Fotografije: Oliver Livančić

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije