Ostanimo u kontaktu

UDRUGA 'OTAC ANTE GABRIĆ'

Jozo Volarević korisnicima udruge i osnovnoškolcima održao predavanje o ljekovitom bilju

Objavljeno prije

ljekovito bilje, Udruga Otac Ante Gabrić (3)

U prostorijama Udruge Otac Ante Gabrić danas je Jozo Volarević korisnicima udruge i osnovnoškolcima održao predavanje o Ljekovitom bilju našeg zavičaja.

Predavanje se održalo u sklopu projekata Briga o zdravlju u trećoj životnoj dobi i Kako su živjeli naši stari zbog čega su, kako bi se upoznali s biljakama i njihovim ljekovitim svojstvima, na predavanju sudjelovali učenci trećeg razreda Osnovne škole Stjepana Radića s učiteljicom Marijanom Kljusurić.

Jozo Volarević predstavio je kadulju, čuvarkuću, gavez, ginko, kupinu, koprivu… Rekao je da je u svijetu, pa tako i u Neretvi, najljekovitija biljka triputac.

– Govorio sam o biljkma, o tome kako se biljke beru, gdje se beru i kako se čuvaju, suše. Neke se ne suše, a neke suše, a od nekih se čak ne prave čajevi nego se prave kreme i slično. U svijetu je najljekovitija biljka triputac. Ima je u čitavom svijetu, pa čak i na otocima i Novom Zelandu. Dvije su vrste, sa uskim i širim listovima, a liječi dišne puteve, rane… – rekao je Volarević.

Djeci je objasnio način na koji treba otići u prirodu, koji pribor trebaju imati uz sebe, kako sakupljati biljke i na koji je način rezat kako se ne bi iščupao korijen i dalje rasla, a opisao je i na koji način su pretci, pa i stariji ljudi danas, skupljali biljke, sušili ih i koristili u svakodnevnom životu.

Piše/Foto: Marija Jeramaz/Metković NEWS

Knjiga fra Vjeke Vrčića ‘Neretvanske župe’
Restoran Pizzeria Milano

Najčitanije