Ostanimo u kontaktu

PELJEŠKI MOST NA ČEKANJU

Još se ne zna tko će graditi Pelješki most

Objavljeno prije

peljeski-most-1

Hoće li kasniti početak radova na izgradnji Pelješkog mosta i kada će se prometno povezati južni dio Hrvatske sa sjeverom zemlje, teško je predvidjeti, ali bi po svemu sudeći moglo doći do odgode početka radova.

Tomu u prilog ide objava Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave u kojoj se navodi da je austrijska tvrtka Strabag uložila žalbu nakon što su Hrvatske ceste za izgradnju Mosta i pristupnih putova te drugih objekata od tri ponuditelja izabrale kineski konzorcij sastavljen od više tvrtki, dok ponude talijanskog Astaldija i turske tvrtke IC Ictas nisu prošle.

Hrvatske ceste prihvatile su ponudu Kineza zbog najniže ponuđene cijene (2,6 milijardi kuna s PDV-om), dok su cijene drugih ponuditelja bile značajno veće.

Prema svemu sudeći Strabag se žalio jer smatra da se radi o dampinškim cijenama kineskog konzorcija, čija su nastojanja da se preko Pelješkog mosta dokopa novih poslova na području EU.

Uz spomenutu žalbu, u tijeku je i postupak oko odabira tvrtke za nadzora radova na Pelješkom mostu, pa je očito da će o toj temi biti još razgovora i odluka .

U poslovnom svijetu razumljive su žalbe ponidelja koji se smatraju oštećenima, ali vjerujemo da je malo sličnih slučajeva u svijetu kakav je slučaj s Pelješkim mostom. Ideja za njegovu izgradnju nikla je prije dva desetljeća, radovi su nekoliko puta započinjali pa obsutavljani, vođeni su dugi pregovori s vladom susjedne BiH i konačno kad je EU prihvatila projekt i osigurala sredstva za izgradnju najvažnijeg građevinskog objekta u Hrvatskoj (i ne samo građevinskog) došlo je do novih sporenja oko izvoditelja radova. No, uz sve probleme, treba vjerovati u odlučnost Vlade RH, Hrvatskih cesta i Dubrovačko-neretvanske županije, kao i ostalih subjekata, da će planirani radovi ipak biti okončani do 2022. godine, čime će se konačno spojiti hrvatski jug i hrvatski sjever, te tako ostvariti stoljetne težnje hrvatskog naroda.

Pero Jakić

POKLADNE SVEČANOSTI 2020.

Prvo mjesto i bogatu nagradu Gala zabave osvojila ekipa ‘Disco dive’, ‘Mornari i kurve’ drugi, ‘Metkovski masoni’ treći

Objavljeno prije

Foto/Video: Dalibor Čutura / Metković NEWS

U organizaciji Pokladnog društva Metković večeras je u Hotelu Narona održana tradicionalna Gala zabava na kojoj se predstavile ekipe: Metkovski masoni, Koronavirus, Specijalisti iz Dubrovnika, Disco dive, Mornari i kurve, Raspjevane žabe, Živi mrtvaci i Izgradnja Pelješkog mosta.

Prvo mjesto i nagradu od čak sedam tisuća kuna osvojila je ekipa Disco dive.

Drugo mjesto i pet tisuća kuna ponijela je ekipa Mornari i kurve, dok je treće mjesto i tri tisuće kuna pripalo ekipi Metkovski masoni.

Goste je zabavljala grupa Versi, a kako je sve to skupa izgledalo najbolje da pogledate u video prilozima i foto galeriji koje smo za vas pripremili.

 

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama1 300×250

Najčitanije