Ostanimo u kontaktu

DA LI JEFTINO MOŽE POSTATI SKUPO?

U problemu građani koji imaju neispravne plinske boce

Objavljeno prije

Plinske boce

Prenosimo jednu aktualnu i korisnu temu… Najmanje 200 tisuća plinskih boca koje se trenutno koriste u Hrvatskoj potencijalne su bombe jer im je davno istekao atest. Upozorilo je na to Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske ističući da za neke atest nije ni postojao, iz čega je jasno da se radi o ilegalnim bocama koje su se našle na tržištu i koriste se u kućanstvima.

Ne atestirane boce plina za kućanstvo izravno ugrožavaju sigurnost ljudi i imovine, vas, vaše obitelji i vaših susjeda – upozoravaju iz  Društva za zaštitu portošača Hrvatske.

Prema informacijama od distributera plina iz doline Neretve, unatoč trenutno znatno jeftinijoj cijeni boce plina za domaćinstvo u BiH, hrvatski građanin koji kupi takvu neispravnu bocu plina, u konačnici ne profitira.

Naime tehnički ispravna boca (ambalaža) u maloprodaji u RH košta oko 500 kuna, a pri kupnji u BiH građani je mijenjaju za tehnički neispravnu bocu. Tim načinom kupac ostaje bez svoje tehnički ispravne boce plina i trajno gubi svojih 500 kuna.

Kada kupac zaželi da kupi bocu plina od distributera u RH, na njegovu žalost neće moći zamijeniti svoju tehnički neispravnu praznu bocu, distributer je neće smjeti primiti – ističu distributeri plina u RH. Da bi mogao nastaviti kupovati plin u RH tada kupac mora kupiti tehnički ispravnu bocu i platiti je 500 kuna.

Postavlja se pitanje, da li uopće profitiramo trenutnim kupovanjem jeftinijeg plina u susjednoj nam BiH? Prema matematici hrvatskih distributera nismo. Ukoliko cijelu godinu odlazimo u susjednu državu kupovati boce plina, sveukupan iznos razlike u cijeni morat ćemo potrošiti na kupnju nove boce, dok u matematici sigurnost i ne spominjemo. Stoga svakom ostaje da sam dobro izračuna što mu je zaista isplativo, da ne bude po onoj staroj narodnoj, za šniclu ode cijeli vol.

U ŽUPANIJI FUNKCIONIRA SUSTAV ZAŠTITE ŽRTAVA NASILJA U OBITELJI

Dubrovačko-neretvanska županija reagirala na grube neistine o projektu Sigurne kuće

Objavljeno prije

Zbog izjave da Dubrovačko-neretvanska županija nije prijavila projekt Sigurne kuće na Socijalni fond, koju je u emisiji ”Jedan na jedan” Dubrovačke televizije 21. siječnja izrekla gradska vijećnica Grada Dubrovnika iz redova SDP-a gđa Tatjana Šimac Bonačić, a koja izjava sugerira da ova županija nije učinila ništa na rješavanju problema žena žrtava nasilja i žrtava nasilja u obitelji, želimo naglasiti da je to bezočna neistina te još jednom ponoviti za javnost činjenice:

Dubrovačko-neretvanska županija prijavila je 17. studenog 2020. prethodno pripremljeni projekt Sigurne kuće za područje Dubrovačko-neretvanske županije koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Projekt uključuje uspostavu sustava podrške i rekonstrukciju objekta sigurne kuće, jačanje kapaciteta stručnjaka i osoba koje rade sa žrtvama nasilja kao i podizanje svijesti javnosti o neprihvatljivosti nasilja i njegovim negativnim posljedicama. Vrijednost prijavljenog projekta je 11.700.000,00 kuna i trenutno je u posljednjoj fazi provjere, te se uskoro očekuje Odluka o financiranju.

Za vrijeme dok se investicija u to trajno rješenje u potpunosti ne završi Županija je uz pomoć Ministarstva i Caritasa Dubrovačke biskupije organizirala privremenu Sigurnu kuću koja je na raspolaganju za žrtve obiteljskog nasilja. Ona se, nažalost, koristi od strane jedne žrtve nasilja i u vrijeme izricanja ove grube neistine od strane gđe Šimac Bonačić.

Problemu obiteljskog nasilja, kojem Vlada RH i ova županija pristupaju krajnje odgovorno, trebali bi odgovorno pristupati svi akteri na javnoj sceni.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije