POLJOPRIVREDA

Javna tribina o poljoprivrednoj problematici u Metkoviću

Na inicijativu nove gradske vlasti održana je druga po redu javna tribina, ovoga puta na temu poljoprivredne problematike.

Objavljeno 4. srpnja 2013. u kategorijama: Gospodarstvo, Metković, News, Poljoprivreda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na inicijativu nove gradske vlasti održana je druga po redu javna tribina, ovoga puta na temu poljoprivredne problematike.

Kao ključni problem istaknut je povrat zemljišta njegovim vlasnicima na području Koševa i Vrbovaca, te raspodjela državnog zemljišta.

Zemljište na području Koševa vraćeno je u posjed stvarnim vlasnicima, ali im je površina umanjena za 38% na račun novoizgrađenih poljskih putova i kanala za navodnjavanje. Vlasnici su dobili rješenja o poništenju eksproprijacije, što znači da je sad u zemljišnim knjigama staro stanje, a na terenu novo. Problem je u tome što se nove parcele ni mjestom ni površinom ne poklapaju sa starima te se vlasnici na njih ne mogu uknjižiti.

Kad je riječ o raspodjeli preostalog državnog zemljišta, inzistiralo se na preispitivanju odluke o parcelizaciji, odnosno da se zemljište ne cijepa već dodjeljuje u tablama, kako bi njegova iskoristivost bila bolja. Istaknuta i potreba za udruživanjem poljoprivrednih proizvođača kako bi bili konkurentniji na tržištu. No to je tek dio problema koji muče neretvanske poljoprivrednike.

Jedan od gorućih  problema je navodnjavanje i zaslanjenost vode o čemu će još biti riječi, najavio je dogradonačelnik Nikola Grmoja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari