Ostanimo u kontaktu

DEMANTIJ TOMISLAVA JAKIĆA, DIREKTORA ČISTOĆE METKOVIĆ

Jakić: većim angažiranjem otpad ručno razvrstavaju djelatnici Čistoće

Objavljeno prije

tomislav-jakic

Prenosimo ispravak netočne i nepotpune informacije, kao reakciju Tomislava Jakića, direktora Čistoće Metković d.o.o., na objavu: Jambo: ovo je neviđeno, građani komunalni otpad razvrstavaju, a onda se na odlagalištu on ponovno miješa 

U navedenom tekstu iznijeti su netočni, nepotpuni i zbunjujući navodi koji društvu Čistoći Metković d.o.o. i meni osobno nanose štetu, a u odnosu na koje, u interesu objave istine i točnog informiranja javnosti, molim objavu ispravka netočnih, nepotpunih, zbunjujućih informacija

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Zbog netočnih informacija vezano za stanje u gospodarenju otpadom na razini grada, morali smo reagirati ovom objavom. Navedeni podaci su čista dezinformacija, a jedina namjera je poljuljati sustav koji funkcionira i koji se razvija za dobrobit naših sugrađana.

U dijelu teksta koji se odnosi na uvođenje novog načina skupljanja otpada na području grada Metkovića, te odvajanja otpada na području grada gosp. Gabrić govori o sanaciji odlagališta, i zatvaranju financijske konstrukcije za navedene radove, te o planovima za drugu fazu sanacije koji nisu realizirani.

Na ovu temu mogu reći kako je odlagalište Dubravica sanirano 2009. godine kroz prvu fazu projekta, a grad Metković je kao suinvestitor, bio obvezan platiti svoj udio u prvoj fazi projekta.

Budući da isto nije napravio sve do 2011. godine (tri gode neizvršenja financijskih obveza prema izvođaču radova), izvođač radova Eurco d.d. iz Vinkovaca, je iznos od 825.289,40 kuna namiro aktiviranjem zadužnica i blokadom Metković d.o.o.-a u 2011. godini.

Iz ovoga je vidljiv način zatvaranja financijske konstrukcije projekta prve faze sanacije odlagališta.

Projekt se sastojao od dvije faze i to uređenja odlagališta kao prve faze, te zatvaranja odlagališta kao druge faze. Da smo pristupili drugoj fazi, zbog čega nas se u ovom tekstu proziva, trebali bi zatvoriti odlagalište, te voditi bitku gdje odložiti otpad.

To bi naravno značilo financijsku propast našeg društva, te povećanje cijena našim korisnicima, a na što, kao Uprava ovog društva, neću pristati.

Kao rješenje smo prepoznali izmjenu projekta koji bi uključivao izgradnju reciklažnog dvorišta od cca 100 m2, izgradnju sortirnice odvojeno skupljenog otpada, te izgradnju nove plohe za odlaganje otpada, površine cca 60 % dosadašnjeg plohe za odlaganje, koja će nam omogućiti neovisnost od rješavanja problema otpadom na regionalnim centrima.

Nadalje u tekstu se govori o tome kako kao kakvi „luđaci“ dijelimo posude za komunalni otpad, koji se razvrstava, a nakon toga se na odlagalištu ponovno miješa.

Ponovno ćemo ovim putem upoznati javnost sa našim aktivnostima. Budući da je sa 2014. godinom počeo projekt „Odvoji i ti za ljepši Metković“, a koji se sastojao od izgradnje infrastrukture za skupljanje otpada, kako miješanog komunalnog otpada tako i razvrstanog otpada, morali smo napraviti reformu u dotadašnjem načinu skupljanja otpada.

Ovim putem možemo i podsjetiti kako je to izgledalo do uvođenja posuda. Više od 60 % naših sugrađana je ostavljalo otpad u vrećicama ispred svojih kuća, što je bilo i vizualno i higijenski neprihvatljivo za naš grad. Priča o psima, mačkama i štakorima koje rasipaju otpad iz vrećica i nehigijenskim uvjetima je vezana za to vrijeme, a ne za vrijeme nakon podijele posuda.

Broj javnih kontejnera sveli smo sa 220 na cca 70, budući da je svaka kuća dobila svoju posudu, a što je usklađenje sa zakonskim okvirima o gospodarenju otpadom odnosno individualizacijom odvoza otpada.

Nastavno na to, kako bi ispunili obveze iz Plana gospodarenja otpadom o broju zelenih otoka, stare kontejnere smo obnovili te od njih napravili zelene otoke, na 40 lokacija na području grada Metkovića.

Efekt ovih aktivnosti je vidljiv iz brojki o odvojeno skupljenim količinama otpada

Godina Otpadno željezo i čelik Staklena ambalaža Ambalaža  od plastike Veliki kućanski aparati Ambalaža od papira i kartona
t t t t t t
2015 17,20 2,20 0,53 0,40 88,34 108,67
2014 36,30 36,30

Prije 2014. godine nije ni bilo sustavnog odvoza razvrstanog otpada.

Metković je prvi grad u Dalmaciji koji je svojim građanima podijelio kompostere, prvi koji je podijelio posude za odvojeno skupljanje u stanovima, a među prvima koji je podijelio i posude za odvojeno skupljanje u samim kućama.

Ono što je fascinantno je kako oni koji bi trebali znati minimalne osnove iz gospodarenja otpadom, jer je i prije 2014. godine postojala obveza zelenih otoka i razvrstavanja otpada, a ništa od toga nije postojalo na terenu, bez uporišta iznose činjenice o nečemu s čime očito nisu upoznati.

Odvojeni otpad sa zelenih otoka, te  iz plavih i žutih posuda, koji se doveze na asfaltiranu plohu na ulazu u odlagalište, se razvrsta prema kategoriji. Nije sporno da nemamo sortirnicu, ali je neistina da se odvojeni otpad ponovno miješa. Od otpada koji je skupljen po zelenim otocima te preko plavih i žutih posuda odvaja se dio koji su naši korisnici ubacili, a ne pripada nekoj od kategorija koje se odvojeno skupljaju (pelene iz papira, nauljena ambalaža iz plastike i slično).

Činjenica je kako je navedeni proces lakši uz postojanje sortirnice, ali se posao obavi i na ovaj način, većim angažiranjem naših djelatnika na odlagalištu.

Dapače, do kraja godine ćemo povećati postotak pokrivenosti korisnika sa posudama za razvrstavanje, kako bi povećali postotak odvojeno skupljenog otpada, te smanjili količine odloženog otpada.

Ako tokom ove godine ne uspijemo izgraditi sortirnicu, povećati ćemo angažman naših djelatnika na ručnom sortiranju. Niti ja, niti moji djelatnici ne bježe od rada.

Spominjanje kalibriranja otpada u sortirnici je nerazumno, jer takvu opremu mogu imati i financirati samo regionalni centri za gospodarenje otpadom.

Zaključno na ovu temu mogu reći samo kako je šteta da gosp. Gabrić ne barata pravim informacijama. Sve ovo što je napravljeno, napravljeno je na dobrobit naših sugrađana, bez ikakvog financijskog opterećenja na računima naših korisnika. Postajemo svijetli primjer drugima, a da bi došli do te razine, morali smo raditi sve one promjene koje sam naveo gore. Da li će to politika prepoznati kako kvalitetan put ili ne, ovisi samo o razumu, svijesti o problemu i poznavanju materije onoga tko to ocjenjuje.

Nadalje gosp. Gabrić navodi kako se ranije otpad skupljao svaki dan, kako po pitanju odvajanja i sortirnice nije napravljeno ništa, te ponovno plaši sa problemom smeća.

Neistina je da se do srpnja 2013. godine otpad skupljao svaki dan. U ulicama u kojima se otpad odlagao ispred kućnih ulaza u vrećicama, otpad se skupljao tri puta tjedno. Danas se u tim ulicama otpad skuplja dva puta tjedno putem posuda, što je higijenski i vizualno puno prihvatljivije. U ulicama u kojima su ostali kontejneri na javnim površinama otpad se skuplja od 3 do 4 puta tjedno, a otpad će smrdjeti u svako godišnje doba.

Ponovno se govori kako po pitanju razvrstavanja, sanacije i sortirnice nije napravljeno ništa, te ću ponovno reći da se izriču neistine. Pokušati poentirati na usporedbi sa Napuljem je više nego neozbiljno, s obzirom na uloženi trud i put kojim idemo. Svi su već svjesni činjenice kako je sustav koji radimo daleko napredniji nego ono što je bilo ranije, a konačni cilj je Zero waste u našem gradu.

Zaključno na navedeni tekst u kojem se one koje rade promjene, a ne stoje na mjestu i čekaju manu sa neba, naziva „luđacima“ i „nenormalnim ljudima“ mogu reći kako je rušiti uvijek lakše nego nešto izgraditi. Mi ovdje radimo samo na izgradnji boljeg sustava. Rušiti nismo navikli, a kod gospodarenja otpadom ni nemamo što rušiti.

Ujedno ću pozvati sve naše sugrađane da uredno nastave odvajati otpad na zelenim otocima, te u svoje plave i zelene posude, te napomenuti kako se plave posude kupe sve predzadnje srijede u mjesecu, a žute posude svake zadnje srijede u mjesecu.

Čistoća Metković d.o.o.
Tomislav Jakić, direktor

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije