Ostanimo u kontaktu

OTVORENA 34. SMOTRA FOLKLORA 'NA NERETVU MISEČINA PALA'

Izložba Đure Zvonara ‘Podravsko blago’ i cimbal predstavljeni metkovskoj publici

Objavljeno prije

1705_Smotra, cimbal, Đuro Zvonar (35)

 

Izložbom kipara Đure Zvonara Podravsko blago i prigodnim djelima na cimbalu u izvedbi unuka autora izložbe, Klare i Tomislava Zvonara, večeras je otvorena 34. Smotra folklora Na Neretvu Misečina pala.

Program je vodila Romana Gabrić, a profesor Vidoslav (Vido) Bagur je predstavio autora izložbe Đuru Zvonara, koji je kratko govorio o svojim radovima.

Za svoj je rad dobio više priznanja te se njegove skultpture i reljefi mogu naći u raznim muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama, crkvama i na javnom prostoru, a bio je član Likovnog udruženja Đurđevac i Hrvatskog udruženja naivnih umjetnika u Zagrebu. Đuro Zvonar kaže da se za kiparstvo zainteresirao još dok je bio dijete.

– Dobio sam strahovitu volju za tim još kao malo dijete, s temama iz bajke, patuljcima… da bih kasnije prešao na sakralno kiparstvo, a onda na temelj života na zemlji. Prikazani su ljudi, njihovi problemi i poslovi i slično. Danas me više okupira tema majke i djeteta, biblijske teme, prvi grijeh, Adam i Eva, pa onda imam skulpturu bijega u Egipat, pokojnog pape Ivana Pavla II. Uglavnom radim skulpture od drveta i to hrasta i kruške – rekao je Đ. Zvonar.

Profesor Bagur je još na konferenciji za novinare održanoj u utorak rekao da se izložbama na početku smotre želi smotru uključiti u trend vrednovanja svjetske baštine, a cimbal je prije dvije godine Ministarstvo kulture RH proglasilo nematerijalnim kulturnim dobrom. Bagur je rekao da su upravo unuci Đure Zvonara koji sviraju na cimbalu podravsko blago te je predstavio Tomislava Zvonara kao jednim od najboljih svirača tog instrumenta na prostoru.

Voditelj je Udruge cimbalista Hrvatske te je publici predstavio instrument i način sviranja na njemu. U Metkoviću je nastupio sa sestrom Klarom Zvonar na koju je prenio svoje znanje, te koja kaže da s cimbalom nastupaju na događajima u Hrvatskoj i Europi.

– Sviram cimbal već tri godine i volim ga svirati. Drago mi je da sam tu i da zajedno možemo predstaviti svoj rad i razveseliti nekoga i zainteresirati nekoga za ovako lijepu izložbu. Mi smo u Udruzi cimbalista Hrvatske u Đurđevcu koja djeliuje već od 2010. i bavi se umijećem izrade cimbala te tamo i učimo svirati. Idemo na razne nastupe, te sviramo diljem Hrvatske i Europe – rekla je K. Zvonar.

Klara i Tomislav Zvonar osvirali su nekoliko zanimljivih skladbi na cimbalu, nakon čega je organizacijski tajnik Smotre folklora Na Neretvu misečina pala, Zdravko Obradović proglasio 34. izdanje smotre otvorenom.

Na kraju događaja profesor Vido Bagur je u ime smotre i KUD-a Metković poklonio fotografije korištene na izložbi, dok je umjetnik Đuro Zvonar KUD-u Metković poklonio njegov kip sijača. Sama izložba će se moći pogledati do 20. travnja, zadnjeg dana smotre.

Piše/Foto: Marija Jeramaz/Metković NEWS

Knjiga fra Vjeke Vrčića ‘Neretvanske župe’
Restoran Pizzeria Milano

Najčitanije