Ostanimo u kontaktu

KADA MOŽEMO OČEKIVATI POČETAK IZGRADNJE

Izgradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta trebala bi trajati puna 44 mjeseca

Objavljeno prije

Pelješki most, Most Pelješac - Komarna

Desetljećima stara težnja o izgradnji Pelješkog mosta još nije u cijelosti realizirana, a zbog niza okolnosti teško je predvidjeti nastavak radova. Znano je da je određeni dio radova obavljen, potom su uslijedile intervencije susjedne BiH, a nakon raspisanog natječaja za izbor nadzornika u srpnju prošle godine i žalbenih postupaka, raspisan je novi natječaj koji će biti zaključen 16. siječnja. Do tada će Hrvatske ceste prikupiti ponude u novom postupku i nadamo se odabrati nadzornika.

Međutim, nikakvi radovi na Mostu ne mogu započeti dok se ne izabere tvrtka za nadzor tih radova.

Cijena nadzora iznosi 53.549.000 kuna

Ne bude li žalbi na novi natječaj o nadzoru gradnje, tvrtka kojoj će biti povjeren nadzor mogla bi biti odabrana tek u ožujku ove godine.

Inače, cijena nadzora je utvrđena i iznosi 53 milijuna i 549 tisuća kuna. U natječaju su postojali uvjeti prema kojima tvrtka za nadzor izgradnje ne može dobiti taj posao ukoliko nema dovoljan broj stručnjaka koji su se već iskazali u sličnim poslovima izgradnje, čija je investicija bila veća od 400 milijuna kuna, a Hrvatske ceste drže da u nadzoru trebalo djelovati više od šest inženjera koji su ranije bili predviđeni, jer bi izgradnja mosta i pristupnih cesta trebala trajati puna 44 mjeseca.

Novi javni natječaj raspisan je koncem rujna prošle godine. Potom je tvrtka ‘Lipov gaj’ uložila žalbu, ali ju je uložila i španjolska tvrtka ‘IDP Ingenieria’ i obje su žalbe usvojene. Stoga je Hrvatskim cestama Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave naložila  promjenu dijela uvjeta u natječajnoj dokumentaciji, što je naručitelj učinio tek 24. studenoga prošle godine i potom objavio novi natječaj. Ali, ‘Lipov gaj’ se žalio navodeći da dio troškovnika u novom natječaju ne odgovara stavkama iz prethodnog troškovnika.

Ponuda kineske korporacije povoljnija gotovo 2 milijarde kuna

Na odluku o izboru izvoditelja radova na mostu još se mora čekati, a kandidati su tvrtke ‘Strabag’, tursko-talijanski konzorcij ‘Astaldi-IC Ictas’ i kineska tvrtka ‘China Road Bridge’, međutim, odluka o izvoditelju mogla bi biti poznata u siječnju ili u veljači. Stoga je teško očekivati da će izgradnja mosta početi na proljeće ove godine. Za sada je poznato da je najnižu ponudu dala kineska korporacija, gotovo dvije milijarde kuna.

Prema svemu sudeći, još ćemo pričekati na konačno prometno i životno važno povezivanje hrvatskog juga s ostatkom hrvatskog teritorija.

Pero Jakić

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije