KADA MOŽEMO OČEKIVATI POČETAK IZGRADNJE

Izgradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta trebala bi trajati puna 44 mjeseca

Objavljeno 8. siječnja 2018. u kategorijama: Dubrovačko-neretvanska županija, Gospodarstvo, News.

Pelješki most, Most Pelješac - Komarna

Desetljećima stara težnja o izgradnji Pelješkog mosta još nije u cijelosti realizirana, a zbog niza okolnosti teško je predvidjeti nastavak radova. Znano je da je određeni dio radova obavljen, potom su uslijedile intervencije susjedne BiH, a nakon raspisanog natječaja za izbor nadzornika u srpnju prošle godine i žalbenih postupaka, raspisan je novi natječaj koji će biti zaključen 16. siječnja. Do tada će Hrvatske ceste prikupiti ponude u novom postupku i nadamo se odabrati nadzornika.

Međutim, nikakvi radovi na Mostu ne mogu započeti dok se ne izabere tvrtka za nadzor tih radova.

Cijena nadzora iznosi 53.549.000 kuna

Ne bude li žalbi na novi natječaj o nadzoru gradnje, tvrtka kojoj će biti povjeren nadzor mogla bi biti odabrana tek u ožujku ove godine.

Inače, cijena nadzora je utvrđena i iznosi 53 milijuna i 549 tisuća kuna. U natječaju su postojali uvjeti prema kojima tvrtka za nadzor izgradnje ne može dobiti taj posao ukoliko nema dovoljan broj stručnjaka koji su se već iskazali u sličnim poslovima izgradnje, čija je investicija bila veća od 400 milijuna kuna, a Hrvatske ceste drže da u nadzoru trebalo djelovati više od šest inženjera koji su ranije bili predviđeni, jer bi izgradnja mosta i pristupnih cesta trebala trajati puna 44 mjeseca.

Novi javni natječaj raspisan je koncem rujna prošle godine. Potom je tvrtka ‘Lipov gaj’ uložila žalbu, ali ju je uložila i španjolska tvrtka ‘IDP Ingenieria’ i obje su žalbe usvojene. Stoga je Hrvatskim cestama Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave naložila  promjenu dijela uvjeta u natječajnoj dokumentaciji, što je naručitelj učinio tek 24. studenoga prošle godine i potom objavio novi natječaj. Ali, ‘Lipov gaj’ se žalio navodeći da dio troškovnika u novom natječaju ne odgovara stavkama iz prethodnog troškovnika.

Ponuda kineske korporacije povoljnija gotovo 2 milijarde kuna

Na odluku o izboru izvoditelja radova na mostu još se mora čekati, a kandidati su tvrtke ‘Strabag’, tursko-talijanski konzorcij ‘Astaldi-IC Ictas’ i kineska tvrtka ‘China Road Bridge’, međutim, odluka o izvoditelju mogla bi biti poznata u siječnju ili u veljači. Stoga je teško očekivati da će izgradnja mosta početi na proljeće ove godine. Za sada je poznato da je najnižu ponudu dala kineska korporacija, gotovo dvije milijarde kuna.

Prema svemu sudeći, još ćemo pričekati na konačno prometno i životno važno povezivanje hrvatskog juga s ostatkom hrvatskog teritorija.

Pero Jakić

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari