Ostanimo u kontaktu
HDZ BANNER

PLOČE

Iz pločanskog akvatorija izvađena i treća protubrodska mina

Objavljeno prije

Mina - foto - rogotin-hr (12)

Iz pločanskoga akvatorija, u samoj blizini luke Ploče, uklonjena je protubrodska mina, njemačke proizvodnje iz Drugoga svjetskoga rata, oznake LMB (luftminebomb serija 34/42), koja se mogla bacati i padobranom iz zrakoplova.

Jednu tonu teška aluminijska minsko-eksplozivna grdosija nosila je 700 kilograma eksploziva geksonit, koji, zbog veće učinkovitosti, predstavlja mješavinu trotila, aluminija, magnezija i drugih sastojaka. Desetljećima je ležala na 4,5 metra dubine, dvadesetak metara od obale, odnosno oko 200 metara od novoga terminala za rasute terete.

U akciji uklanjanja sudjelovali su policijski službenici Specijalne policije i Protueksplozijske zaštite Ravnateljstva policije, a pomoć su pružili djelatnici pločanske policije, koji su pružili osiguranje na kopnu i na moru, Lučke uprave Ploče, Doma zdravlja, Luka Ploče, koja je ustupila dizalicu i viličara, te Pomorski servis sa eko brodicom.

Prema riječima Marijana Nikolausa iz Protueksplozijske zaštite Ravnateljstva policije, riječ je bila o vrlo složenoj i pomno planiranoj višesatnoj akciji, u kojoj su ronioci najprije odmuljili minu, zatim je podigli pomoću balona sa zrakom, transportirali je na obalu, gdje su odvojili baterije koje napajaju osigurače. Nakon toga mina će se sigurno transportirati na vojni poligon u Slunju, kako bi se konačno uništila spaljivanjem.

Minu su u moru pronašli članovi ERK PERISKE Mate Jurić i Josip Ostojić i obavijestili nadležne institucije. Kolika je njena razorna moć, svjedoči činjenica da bi, u slučaju eksplozije, koju je mogao prouzročiti npr. udar sidra s nekog od brodova koji uplovljajvaju u luku, bila uništena nova obala terminala za rasute terete. Ovo je treća ovakva mina pronađena u pločanskome akvatoriju. Ostaje pitanje leži li negdje na dnu i četvrta, jer su ratni avioni zbog stabiliteta, ispuštali po dvije, ili je četvrta već odavno eksplodirala.

preneseno s rogotin.hr

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije