Ostanimo u kontaktu

KINEZI UBRZALI RADOVE

Iz Kine stigli dijelovi rasponske konstrukcije Pelješkog mosta

Na sidrište luke Ploče, iz Kine je doplovio brod s dijelovima rasponske konstrukcije Pelješkog mosta, teškima 3 800 tona.

Objavljeno prije

Pandemija je usporila radove, ponajprije zbog nemogućnosti dopreme potrebnog materijala na gradilište. Ipak, Kinezi kao da su u utrci s vremenom – posljednjih tjedana znatno su ubrzali radove kako bi most bio gotov u roku, do 31. srpnja iduće godine.

Trinaest dijelova rasponske konstrukcije za budući Pelješki most impozantan je teret na brodu Pacific Alert. 10 ih je dugo 12 metara, jedan ima 36, a dva čak 52 metra.

– Brod je upravo usidrio na sidrište luke Ploče, najvjerojatnije će ostati do ponedjeljka dok se obave sve carinske formalnosti i nakon toga brod će se proslijediti na već određenu poziciju prema Pelješkom mostu, – rekao je Joško Nikolić, kapetan Lučke kapetanije Ploče.

Do te pozicije plovit će pod vodstvom lučkog peljara Petra Bušurela. Dosad je od sidrišta luke Ploče do Komarne vodio 33 broda s teretom za most.

– Ovo je 34. brod i pričinjava mi veliko zadovoljstvo jer to je korak ka prometnom spajanju Republike Hrvatske, naglašava Petar Bušurelo, peljar u luci Ploče.

Dvije hrvatske obale, ona u Brijesti i ona u Komarni, svakim su spojenim dijelom rasponske konstrukcije sve bliže jedna drugoj. Svaki spoj detaljno se pregledava.

– Doista je privilegij hodati kolnikom Pelješkog mosta. Dosad je postavljeno 29 dijelova kolničke ili rasponske konstrukcije. 12 je spojeno betonom i to na šest stupova u moru, 12 je zavareno, po šest s pelješke i kopnene strane, a sljedećih pet zavarit će se u idućih 15-ak dana, – naglašava Matija Sabol, kontrolor na gradilištu Pelješkog mosta.

Onda će na red doći postavljanje danas pristiglih dijelova. Na gradilištu je određena pozicija na kojoj će se iskrcavati s broda.

– Zato će se koristiti brodske dizalice koje će raditi u timu i jedna velika pontonska dizalica koja se nalazi na Pelješkom mostu, kojoj je kapacitet preko tisuću tona, – rekao je Joško Nikolić, kapetan Lučke kapetanije Ploče.

Budući da je pregled broda i tereta brzo obavljen, on je već krenuo prema gradilištu, a iskrcavanje tereta počet će idući tjedan.

Piše/Foto/Video: Pero Štrbe/Vijesti.HRT.hr

UKLONJENA LOVAČKA ČEKA

Uklonjen ilegalni objekt u posebnom ornitološkom rezervatu Prud

Prema podacima udruge Biom, ovo je od rujna 2017. godine čak 14. ilegalni objekt namijenjen krivolovu koji je uklonjen s područja ornitološkog rezervata

Objavljeno prije

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, uz pomoć Bioma i u suradnji s Policijskom postajom Metković jučer je uklonila ilegalni objekt u posebnom ornitološkom rezervatu Prud u dolini Neretve. Radilo se o ilegalno postavljenoj čeki namijenjenoj nedozvoljenom lovu. Osim čeke, uklonjena su četiri mamca, a pronađen je materijal za izgradnju još jedne krivolovne čeke. Podsjetimo, u rezervatima su zabranjeni lov (kako vabljenje tako i odstrel), te izgradnja objekata za lov.

Prema podacima udruge Biom, ovo je od rujna 2017. godine čak 14. ilegalni objekt namijenjen krivolovu koji je uklonjen s područja ornitološkog rezervata.

Dobra suradnja nadležnih službi ključ je uspješnog provođenje zakona na području zaštite prirode. Koordinacija inspekcije, čuvara prirode, lovočuvara i policije može dati dobre rezultate u vidu smanjenja problema protuzakonitog lova u dolini Neretve.

– Zakon o zaštiti prirode zabranjuje zahvate i djelatnosti koje mogu narušiti svojstava zbog kojih su posebni rezervati proglašeni. Zakon propisuje kazne od 25.000 do 200.000 kuna za kršenje te odredbe, – tumači Ivana Konjevod, čuvar prirode Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Posebni ornitološki rezervati Prud i Pod Gredom su posljednji veliki trščaci na hrvatskom dijelu Jadrana u kojima se gnijezde bukavac, čapljica voljak, eja močvarica, brkata sjenica, kokošica i štijoka. Delta Neretve je iznimno važno odmorište za migratorne vrste ptica močvarica, gdje im posebni ornitološki rezervati osiguravaju siguran odmor na njihovom putu. No, i 55 godina nakon proglašenja posebnih ornitoloških rezervata na području Neretve, ilegalno ubijanje ptica u njima je još uvijek prisutno.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije