Ostanimo u kontaktu

IGRA OBLIKA I FORME

Ivica Ivaniš Kulija izložio svoju 29. galeriju akrilaca u GKS-u Metković

Objavljeno prije

U Galeriji Gradskoga kulturnoga središta Metković otvorena je izložba slika i drvenih skulptura ‘Igra oblika i forme’ autora Ivice Ivaniša Kulije.

Opus Kulijine 29. samostalne izložbe čini 50 minijaturnih drvenih skulptura te 25 slika rađenih u tehnici akrilika na platnu, a uz autora otvorile su je ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč te profesorica Dubravka Šešelj.

U tekst prenosimo dio predgovora iz kataloga izložbe koji je napisala Dubravka Šešelj.

– Cijelim slikarskim opusom dominiraju čiste plohe različitih boja čiju geometrijsku smirenost u jednostavnom ritmu umjetnik narušava zanimljivom teksturom, koja se proteže kroz sve slike i daje jednu zanimljivu razigranost. Umjetnik ostaje i dalje vjeran svojem eksperimentiranju kistom i bojom, služeći se različitim geometrijskim oblicima u izričaju, kojima udahnjuje vlastitu osobnost i potiče promatrača na razmišljanje. Osim slika, Ivica Ivaniš Kulija eksperimentira i u punoj plastici te nam se predstavlja većim brojem minijaturnih drvenih skulptura. Umjetnik se igra obrađujući drvo te stvara zanimljive konstrukcije. Zapravo, riječ je o jedinstvenoj seriji skulptura varijabilnih oblika, koje čine zasebnu tematsku i oblikovnu cjelinu. Na nekima je bitno naglašen minimalizam forme. Oslanja se ponajprije na vlastitu iskustvo i vizije koje se odlikuju intenzivnom osobnom maštom i vještinom. To su samostalni objekti, ali i potencijalni konstruktivni elementi za neku novu formu, buduću skulpturu ili prostornu instalaciju. Uspoređujući umjetnikove slike sa skulpturama, nameće se dojam međusobne povezanosti jednostavnim formama i oblicima koji se na neki način nadopunjuju, kako ritmom i razigranošću, tako i svojom jednostavnošću, – napisala je Šešelj.

Ivica Ivaniš – Kulija rođen je u Metkoviću 1952. godine gdje i danas živi i radi. Slikarstvom se bavi od 1979. godine, a prvu samostalnu izložbu postavio je u svome rodnom gradu 1988. godine te je od tada prisutan u likovnom životu Metkovića, ali i šire.

Predstavio se na petnaestak skupnih te 29 samostalnih izložbi, a mnoge od njih su bile humanitarnoga karaktera. Poseban stvaralački dio u životu Kulije čini izrada povijesnih brodova te mnogobrojnih scenografija.

ŽUPA SV. ILIJE METKOVIĆ

Sveto krštenje primilo šesto dijete u obitelji Nikice i Martine Ilić

Objavljeno prije

Na 12. nedjelju kroz godinu Župa sv. Ilije imala je obred krštenja koje je predvodio župnik fra Ante Bilokapić. Sveto krštenje primilo je šesto dijete u obitelji Nikice i Martine Ilić.

“Ja vas, istina, krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Ja nisam dostojan obuće mu nositi. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem.”
Evanđelje po Mateju

Dijete imena Luka, sakramentom krštenja ulazi u veliku Božju obitelj: svetu Crkvu Katoličku, u narod.

Metkovčani, ovo danas je blagoslov za mjesto, župu i Crkvu, domovinu i hrvatski narod.

Bogu zahvaljujemo za dar života i roditelje koji su pokazali otvorenost životu. Molimo za sve obitelji, da ih Bog blagoslovi, pomaže svojom nazočnošću, a djeca budu poslušna i zahvalna roditeljima.
Ovo krštenje je znak da mladi roditelji poput Nikice i Martine još imaju hrabrosti dati život djeci. To na žalost više nije uobičajena stvar da svaka obitelj ima više djece, nego je to iznimka i treba čestitati roditeljima poput vas.

Želimo vam da cijelog života uz vas i vaše anđele bude Božja milost i da vas dragi Bog čuva. Primite naše iskrene čestitke povodom krštenja i pamtite ovaj dan kao jedan od najljepših i najznačajnijih u vašim životima.

M.M. / Metković News

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije