Ostanimo u kontaktu

HVALEVRIJEDNA AKCIJA STUDENATA

Ivan Ćelić ispred Hrvatskog studentskog zbora uručio zaštitne vizire za medicinsko osoblje Doma zdravlja Metković

Objavljeno prije

Foto: Dalibor Čutura / Metković NEWS

Već smo pisali o hvalevrijednoj akciji Hrvatskog studentskog zbora koji je pokrenuo akciju izrade zaštitnih vizira za medicinske osoblje diljem Lijepe naše.

Koordinator akcije za južni dio Hrvatske je Ivan Ćelić iz Metkovića koji je preko Hrvatskog studentskog zbora Domu zdravlja Metković danas uručio 45 vizira. 15 vizira namijenjenih Hitnoj medicinskoj službi i 30 djelatnicima Doma zdravlja u Metkoviću uručio je ravnatelju Doma zdravlja Metković Mihovilu Štimcu.

U razgovoru Ivan nam je rekao:

– Riječ je o vizirima za zaštitu medicinskog osoblja izrađenim na 3D printeru. Kontaktirao sam Gimnaziju Metković, međutim njihovi 3D printeri trenutno nisu u funkciji tako da sam ove primjere kao koordinator cijele akcije za jug Hrvatske dobio od naših kolega iz Dubrovnika (30) i Ploča (15). Također, 3D printer ima i Srednja škola Metković, kontaktirao sam ih i u slučaju potrebe zajedno ćemo se uključiti u ovu akciju, – za Metković NEWS rekao je Ivan te dodao da za Dom zdravlja Opuzen idu tri komada i Ljekarnu Draženović dva.

Ravnatelj Doma zdravlja Metković Mihovil Štimc zahvalio se u ime cijelog medicinskog osoblja.

– Moram se zahvaliti Ivanu na ovoj vrijednoj gesti. Ovi zaštitni viziri će sigurno puno pomoći našim djelatnicima u ordinaciji za pregled pacijenata sa sumnjom na korona virus i samim tim pomoći da taj virus udaljimo što dalje od Metkovića, – rekao je Štimac.

Podsjetimo, akciju izrade vizira za zaštitu medicinskog osoblja je pokrenuo Hrvatski studentski zbor, odnosno njihov kolega s FESB-a Slaven Damjanović koji je prvih nekoliko primjeraka dostavio KBC-u Split, nakon čega se akcija proširila diljem Hrvatske.

U akciji izrade ovih vizira su sudjelovali; Robot Hand Made, Zajednica tehničara kulture DNŽ i Grada Dubrovnika, Informatički klub Futura, Udruga RC modela Dubrovnik, LARIAT – Laboratorij za autonomne inteligentne sustave – Sveučilište u Dubrovniku, Dubrovačka razvojna agencija DURA, Maritimo Fishing, Dubrovačka baština doo (projekt Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika) i Udruga mladih Nova iz Ploča.

MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA I FONDOVA EU

Objavljene najave poziva za jedinice lokalne i područne samouprave ukupne vrijednosti 749 milijuna kuna

Objavljeno prije

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je najavu za pet poziva koji će se financirati u 2021. godini. Vrijednost pet poziva iznosi 749 milijuna kuna i to je do sada najveći iznos koji je osiguran za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i prihvatljive korisnike sredstava EU fondova.

Najave poziva uključuju sljedeće programe: Program razvoja otoka u 2021. godini koji se odnosi na unaprjeđenje i razvoj lokalne zajednice na otocima povećanjem kvalitete i dostupnosti komunalnih, obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih, kulturnih, sportskih, poduzetničkih, turističkih te ostalih javnih usluga uz sustavnu podršku zaštiti okoliša, primjeni energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Program je namijenjen jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave koje u svojim administrativnim granicama obuhvaćaju hrvatske naseljene otoke i njima pripadajuće povremeno naseljene i nenaseljene otoke i otočiće te poluotok Pelješac.

Program održivog razvoja lokalne zajednice ima za cilj pridonijeti gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji potpomognutih područja u skladu s njihovim razvojnim posebnostima, te je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavlja podršku u unapređenju i razvoju društvene, javne, komunalne, socijalne i gospodarske infrastrukture.

Program podrške brdsko-planinskim područjima ima za cilj pridonijeti održivom razvoju brdsko-planinskih područja u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture i otklanjanja posljedica nastalih usred vremenskih nepogoda karakterističnih za brdsko-planinska područja. Program je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne razine i predstavlja podršku u  unaprjeđenju društvene, komunalne, socijalne i javne infrastrukture te pripremi infrastrukture kao preduvjeta za ulaganja i gospodarski oporavak te sanaciju šteta na infrastrukturnim građevinama nastalih uslijed vremenskih nepogoda karakterističnih za brdsko-planinsko područje. Program je namijenjen za projekte s područja jedinica lokalne samouprave koje su u skladu s Odlukom o obuhvatu i razvrstavanju jedinica lokalne samouprave stekle status brdsko-planinskog područja.

Program podrške regionalnom razvoju za cilj ima jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te brži gospodarski oporavak ovih područja, što je preduvjet za sprečavanje iseljavanja stanovništva, smanjenje negativnog demografskog trenda i održivi razvoj. Programom se potiče razvoj lokalne zajednice u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture, prvenstveno izgradnje, obnove i rekonstrukcije objekata društvene, javne, socijalne, komunalne, gospodarske i okolišne infrastrukture na lokalnoj razini.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije najavljuje i raspisivanje Javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini prema istoimenom Prgoramu. Sredstava Programa su bespovratna i namjenska, a usmjeravaju se za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini korisnicima koji imaju sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova EU za programsko razdoblje 2014.-2020 i projekata financiranih u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje te Financijskih mehanizama EGP i Kraljevine Norveške.

Za korištenje sredstava Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini mogu se prijaviti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe u većinskom vlasništvu ili suvlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i ustanove čiji su osnivači jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Pozivi će biti otvoreni od 15. prosinca 2020. godine te će od tog datuma, prihvatljivi podnositelji zahtjeva moći dostavljati zahtjev za financiranje svojih projektnih prijedloga.

U pripremi su i pozivi za Program ulaganja u infrastrukturu vjerskih zajednica i Program poboljšanja infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije poziva sve prihvatljive podnositelje da pripreme svu potrebnu dokumentaciju kako bi mogli pravovremeno dostaviti zahtjeve za financiranje svojih projektnih prijedloga.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije