Ostanimo u kontaktu

OVIH DANA SE NAMEĆE PITANJE: IMA LI MANDARINA BUDUĆNOST?

Investiranjem u preradbene pogone do nove vrijednosti, smanjenja nezaposlenosti, a i novih trajnih nasada

Objavljeno prije

mandarina

Ni u godini rekordnog uroda mandarina neretvanski voćari ne kriju svoje nezadovoljstvo otkupnim cijenama „žutih plodova“ i smatraju da s ostvarenim prihodima ne mogu podmiriti troškove proizvodnje i same berbe.

Javnost je upoznata da je od 90 tisuća tona koliko se ima ubrati, čak 30 tisuća tona sitnih plodova koji navodno nisu za tržište, pa je njihova cijena na otkupu oko 80 lipa za kilogram. Za kilogram plodova standardne veličine proizvođači mogu dobiti do dvije i pol kune za kilogram, a oni koji svoj proizvod deklariraju kao ekološki i prevoze voće do većih potrošačkih centara u Hrvatskoj dobivaju pet kuna za kilogram.

Međutim, snalažljivi pojedinci od samih otkupljivača uzimaju sitne mandarine i dovoze ih na veletržnice te ih prodaju za nešto veće iznose i zarađuju, ali istovremeno postaju nelojalna konkurencija proizvođačima koji prodaju vlastito i uz to kvalitetnije voće.

Predstavnici nekih otkupljivača su prije početka berbe dramatično upozoravali javnost kako  neće biti dovoljno berača, ali su ih vlasnici plantaža demantirali i ujedno ih pitali kako to da se baš oni brinu o tomu, a ne o otkupu, cijenama i plasmanu  što im je glavni posao.

Uz puno uvažavanje teškoća u izvozu nastalih zbog embarga prema Rusiji, opće je mišljenje da je otkupljivačima glavni cilj otkupiti što kvalitetnije voće za što nižu cijenu. Nisu posebno zainteresirani ni za izvoz jer na europskom tržištu zbog konkurencije subvencioniranih mediteranskih proizvođača ne mogu priskrbiti ciljanu zaradu.

Kako su mandarine strateški neretvanski i zaštićeni hrvatski izvozni proizvod, konačno bi se moralo znati kakva im je budućnost i mogu li i dalje biti glavni izvor prihoda za tisuće  stanovnika doline Neretve.

Misle li stanovnici doline Neretve živjeti od uzgoja mandarina morali bi se i udruživati radi uvođenja novih sortimenata i tehnologija, zbog jačanja kvalitete i suvremenije zaštite, europskih standarda u pakiranju, radi osiguranja sigurnih tržišta i većih prihoda, dok bi država trebala sačiniti ekonomske okvire za razvoj te grane poljoprivrede i konačno riješiti pitanja navodnjavanja površina i sve izrazitije slanosti tla. Sve to nije moguće napraviti bez sadržajne i stalne suradnje svih jedinica lokalne samouprave.

Nekada su se u dolini Neretve proizvodile tisuće tona rajčica i drugog povrća za prodaju i preradu, uzgajala se i vinova loza, proizvodilo vino te alkoholna i bezalkoholna pića. Danas toga nema. Kao što ne postoji ni prerada mandarina na ovim prostorima zbog čega snalažljiviji vlasnici plantaža ugovaraju prodaju određenih količina manjim tvrtkama u okolici Zagreba koje su svoj interes našle baš u preradi toga voća.

Investiranjem u preradbene pogone moglo bi se zapošljavati nezaposlene . To bi dovelo i do zasnivanja novih trajnih nasada . Nove impulse uzgoju i proizvodnji mandarina daju brojni turisti iz Njemačke, Austrije, Švicarske i drugih zemalja koji u posezoni borave u hotelima od Makarske do Dubrovnika, s tim da po jedan dan imaju izlete u dolinu Neretve gdje u aranžmanima ugostitelja i agencija na plantažama beru i kušaju mandarine, a potom napunjene vrećice nose u svoje zemlje .

Zaključno, ne postoji dilema jesu li mandarine budućnost Neretve, već pitanja kada će i kako svi zainteresirani zajedničkim naporima riješiti već navedene probleme  te tako doprinijeti isplativosti proizvodnje i ekonomskoj snazi stanovništva.

Piše: Pero Jakić / radiodelta.hr

HRVATSKA AGENCIJA ZA MALO GOSPODARSTVO, INOVACIJE I INVESTICIJE

HAMAG-BICRO kroz BOND lokalnim poduzetnicima olakšava poslovanje

Objavljeno prije

ZAGREB, 17. rujna 2019. – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je na završnoj konferenciji rezultate pilot-projekta BOND – Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) koji je pokrenut 2017. godine s ciljem okupljanja različitih vrsta poduzetničkih potpornih institucija na jednom mjestu, kako bi se malim i srednjim poduzetnicima olakšao pristup informacijama. Konačni cilj projekta bio je razviti standardizirane visokokvalitetne usluge poduzetničkih potpornih institucija koje će biti regionalno ravnomjerno rasprostranjene. Kroz projekt BOND nastoje se smanjiti razlike u regijama i svim poduzetnicima u Hrvatskoj pod jednakim uvjetima olakšati pristup poslovnim znanjima, vještinama i informacijama ključnim za rast i razvoj poslovanja.

Konferenciju je pozdravnim obraćanjem svečano otvorila Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta izjavivši: „Na području cijele zemlje trenutno djeluje 177 verificiranih poduzetničkih potpornih institucija koje je Vlada Republike Hrvatske iz državnog proračuna do sada sufinancirala s više od 60 milijuna kuna. Dodatnih gotovo milijun kuna Ministarstvo je kroz projekte i programe Europske unije dodijelilo jedinicama lokalne uprave i samouprave za razvoj istih. Njihova je uloga da mikro, malim i srednjim poduzetnicima pruže svu potrebnu savjetničku pomoć i potporu pri osnivanju novih poduzeća, ali i olakšavanju poslovanja postojećih poduzeća.“.

Potom se prisutnima obratio Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a: „Kako bismo svim poduzetnicima omogućili jednostavniji i brži pristup informacijama, HAMAG-BICRO je kroz projekt BOND odlučio decentralizirati svoje usluge, odnosno osigurati personalizirani pristup svakom malom poduzetniku dolaskom u njihove lokalne sredine te upoznavanjem s njihovim izazovima i prilikama. Nedavno smo otvorili prve dvije ispostave HAMAG-BICRO-a u Čakovcu i Antunovcu. Na ovaj način, HAMAG-BICRO će moći izbliza osjetiti poduzetnički puls lokalne sredine, njihove svakodnevne nedoumice, ali i prilike.“

Uspostavljene pilot-usluge kroz Mrežu BOND uključuju standardizaciju usluge savjetovanja poduzetnika početnika, decentralizaciju usluga HAMAG-BICRO-a, mrežu mentora za poduzetnike, dijagnostičke alate za procjenu inovativnosti poduzetnika i podrški PPI-ima u savjetovanju na području društvenog poduzetništva. U rad Mreže BOND trenutno je uključeno 58 poduzetničkih potpornih institucija, čijih je 300 zaposlenika sudjelovalo na besplatnim specijalističkim edukacijama.

„Osim uspostavljenih pet pilot-usluga za poduzetnike, značajan rezultat ovog projekta su i specijalističke edukacije koje je BOND tim unutar HAMAG-BICRO-a organizirao tijekom protekla tri mjeseca za predstavnike poduzetničkih potpornih institucija iz cijele Hrvatske. Kroz edukacije su obuhvaćena znanja potrebna svakom poduzetniku – od organizacije rada nabave, proizvodnje, digitalnog marketinga, istraživanja tržišta i analize potrošača pa sve do naprednog financijskog izvještavanja, upravljanja rastućom tvrtkom, strateškog poslovnog planiranja i unaprjeđenja poslovnih procesa.“, nadodao je Ante-Janko Bobetko, član Uprave HAMAG-BICRO-a.

Rezultate projekta, uspostavljenih pet pilot-usluga prezentirala je Tamara Sarvaš, ravnateljica Sektora za za razvoj i podršku korisnicima. Potom se ispred poduzetničkih potpornih institucija prisutnima obratio Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Tijekom projekta BOND sudjelovali smo na nizu specijalističkih edukacija na kojima su naši djelatnici dobili mogućnost stjecanja novih znanja i vještina koje će moći iskoristiti prilikom savjetovanja poduzetnika oko niza ključnih pitanja važnih za pozicioniranje i rast na tržištu. Kroz ovaj projekt poduzetničke potporne institucije dobile su mogućnost da, osim novih znanja i usavršavanja konzultantskih vještina u dijelu posla koji je usmjeren direktno na rad s poduzetnicima, standardiziraju sve svoje usluge, a nekoliko njih i specijaliziraju te na taj način unaprijede i ekonomiziraju operativne procese unutar samog PPI-a“, istaknula je Marijana Puljas iz Dubrovačke razvojne agencije DURA.

U okviru projekta BOND oformljena je i službena internetska stranica projekta https://bond-hrvatska.hr/. Nastavak projekta očekuje se krajem ove godine. Od osnutka Mreže, mnoge poduzetničke potporne institucije izrazile su želju za učlanjenjem. Ukupna vrijednost projekta je 7.012.151,60 kuna i u cijelosti je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Za više informacija, molimo Vas da nam se obratite na mail helena.madunic@hamagbicro.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije