Ostanimo u kontaktu

UVOZ I OTKUP

Ima li rješenja za probleme neretvanskih poljoprivrednika

Objavljeno prije

Foto: ilustracija

Foto: ilustracija

U medijima se uvelike piše i govori o problemima neretvanskih poljoprivrednika koji ni ove godine ne mogu osigurati plasman za svoje voće i povrće pa stoga ne mogu očekivati ni osobitu zaradu, a poneki nikakvu zaradu.

Srditi su naši poljoprivrednici zbog nekontroliranog uvoza za dolinu Neretve ključnih proizvoda, rajčica, krastavaca, paprika, dinja i lubenica, ali i drugih povrtlarskih i voćarskih proizvoda. Samtraju da uvozno voće i povrće ni približno nije kvalitetno kao domaće, a prodaje se po nižim cijenama, često i na akcijama u velikim trgovačkim lancima. Prema tim cijenama domaća proizvodnja postaje neisplativa pa se svake godine brojni poljoprivrednici odlučuju na zaoravanje kupusa i salate, neki ne beru ni mandarine, također zbog njihovih cijena i cijena rada koje traže berači.

Kako li je tek teško pojezerskim proizvođačima grožđa koji desetljećima prije početka svake berbe nisu sigurni komu će i po kojoj cijeni prodati vranac ili plavku pa se onda sami snalaze i razvoze kvalitetno grožđe diljem Hrvatske.

Metković NEWS, Reklama projekti i natječaji, banner 960x200px

I u prijeratnim godinama događali su se zastoji u otkupu i bacanje plodova na prometnice, a ni s cijenama ljudi nisu uvijek zadovoljni. Danas kada je tržište globalizirano i kada nitko ne posjeduje empatiju za duđe muke, teško da će se stanje popraviti te će stoga neretvanski poljoprivrednici i dalje upozoravati na brojne nelogičnosti u proizvodnji i otkupu poljoprivrednih proizvoda, ali zadovoljavajuće odgovore teško da će moći dobiti.

Lokalni i regionalni otkupljivači vode se svojom poslovnom logikom, diktiraju cijene i uzimaju onoliko voća i povrća koliko ga mogu prodati drugima. Ni njima se nema što zamjeriti.

Prema nekim spoznajama sve je veći broj proizvođača, makar onih s manjim posjedima zemljišta, odustaju od proizvodnje i mukotrpnog rada jer zbog navedenih razloga ne isplati im se dalje raditi.

Mnogi misle da bi poljoprivrednici trebali uzeti stvari u svoje ruke te da se moraju početi udruživati kako bi postali snažniji na sve  širem tržištu. Tako bi se znalo koje količine i koje vrste voća i povrća mogu plasirati na hrvatskom tržištu i što mogu ponuditi hotelskim kućama tijekom cijele godine a posebice tijekom turističke sezone . Osim plasmana robe i niskih cijena neretvanski poljoprivrednici imaju i niz drugih teškoća kao što su necjelovita mogućnost navodnjavanja svih površina i prodiranje slane vode Neretvom i tlom, stalna bitka s posljedicama klimatskih promjena, usitnjenost posjeda i drugih teškoća. Unatoč svemu većina naših proizvođača neumorno radi, siju i sade, beru i pokušavaju prodati,pa  bi im makar zbog toga država i jedinice lokalne samouprave trebale više pomagati.

Piše: Pero Jakić

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije