Ostanimo u kontaktu
DALIBOR MILAN 1200/300px 1
DALIBOR MILAN 1200/300px 2
DALIBOR MILAN 1200/300px 3

PANDEMIJA UZROKUJE BROJNE PROBLEME

I neretvanski ugostitelji i turistički radnici osjećaju posljedice zdravstvene krize

Objavljeno prije

Svake godine u proljeće na cestama u dolini Neretve gledali smo sve veći broj autobusa s turistima koji su dolazili ili na jednodnevne izlete ili su bili u tranzitu, vlasnici lađa i naši ugostitelji pripremali su se za prihvat gostiju i vožnju lađama sve do kasne jeseni, a česti posjetitelji naših muzeja i močvara bili su i učenici iz cijele Hrvatske.

Nažalost, prošle godine znamo što se dogodilo, a to što se dogodilo umanjilo je interes gostiju i mogućnosti dolazaka, što se opet odrazilo na domaće ugostitelje, agencije , iznajmljivače i druge subjekte u turističkom lancu.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Ni ove godine nema svadbenih svečanosti, nema izleta učenika, ali ni umirovljenika, nema domaćih ni stranih gostiju. Turistički djelatnici i ugostitelji trude se „preživjeti“ veliku zdravstvenu i gospodarsku krizu iako su prihodi uvelike smanjeni, a epidemiološke mjere moraju se poštivati.

Osim toga ne zna se točno hoće li se održati i kada će se održati prve pričesti i krizme.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

I iz drugih hrvatskih regija stižu informacije o teškoćama turističko-ugostiteljskog sektora, ali stižu i razne informacije as potencijalno emitivnih turističkih tržišta.

Za bilo kakvu ocjenu ili prognoze o ovogodišnjoj turističkoj sezoni ovise prije svega i nakon svega o epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji, a posebice zbog činjenice da smo prema europskim standardima većinom u „crvenoj zoni“.

Bez značajnog smanjenja broja oboljelih nema svrhe govoriti o turističkoj sezoni i rezultatima, a tako će biti sve dok se stanje ne promijeni.

Stoga je procijepljenost stanovništva i turističkih djelatnika  od iznimne važnosti za bilo kakve turističke ocjene i prognoze za ovu godinu.

Ukoliko se do početka lipnja procijepi 70 tisuća radnika u turizmu  te oko 40 tisuća iznajmljivača , situacija bi se mogla okrenuti u našu korist jer bi tako došli do „zelene“ zone na epidemiološkoj karti Europe.

S obzirom na bitno smanjenje turističkih prihoda brojne županijske turističke zajednice uputile su zahtjeve da se umanje razne pristojbe koje iznajmljivači i drugi u lancu moraju plaćati.

Iz ministarstva turizma dolaze izjave kako će se za obiteljske iznajmljivače prepoloviti paušal turističke pristojbe  i turistička članarina, i to za 50 posto. Međutim, ostaje problem poreznog paušala od 350 do 1500 kuna po krevetu, a on je u nadležnosti Ministarstva financija .  Naime , iako od noćenja i gostiju nema ni traga ni glasa,  iznajmljivači su do kraja ožujka morali platiti prvu ratu poreznog paušala. Prošle godine ta je prva rata bila otpisana i nije se morala platiti.

ROKO TOLIĆ 740/300px

JVP METKOVIĆ BOGATIJI ZA NOVO VOZILO

Gradonačelnik Milan vatrogascima uručio ključeve novoga vozila s ljestvama, vrijednog 400 tisuća kuna

Objavljeno prije

Vatrogasna zajednica Grada Metkovića dobila je novo vozilo s ljestvama, a ključeve je zapovjedniku Juri Pilju danas predao gradonačelnik Dalibor Milan, uz nazočnost županijskoga vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića, pripadnika JVP-a Metković te članova DVD-a Metković i DVD-a Vid.

Nove auto-ljestve, ukupne vrijednosti 400 tisuća kuna, nabavljene su sredstvima Vatrogasne zajednice Grada Metkovića koju financira Grad Metković, a s rasponom od 32 metra omogućit će metkovskim vatrogascima pristup svim zgradama u slučaju požara te drugih nesreća.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

– Vrlo je bitno naglasiti da će novo vozilo povećati sigurnost svih naših građana. Ovo je nastavak ulaganja Grada Metkovića u razvoj vatrogastva, za što smo u protekle četiri godine izdvojili više od 2,8 milijuna kuna. Ovo vozilo ujedno je i treće koje smo nabavili, a uskoro u Metković stiže i četvrto, tzv. šumsko vozilo. Čestitam svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta. Ponosan sam što sam danas imao priliku sudjelovati i u demonstraciji rada novih auto-ljestvi, a našim vatrogascima u budućnosti želim što više vježbi, a što manje intervencija, kazao je gradonačelnik Dalibor Milan prilikom primopredaje vozila.

Zadovoljstvo novim vozilom istaknuo je i zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Metkovića Jure Pilj.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

– Ove ljestve su vrlo bitne za operativnu sposobnost bilo koje postrojbe, što se dosada više puta pokazalo u raznim intervencijama. Vrijedne su 400 tisuća kn, a ako spase samo jedan život ispunit će svoju funkciju. Zahvaljujem se Gradu Metkoviću, bez kojega ovo ne bi bilo moguće, – kazao je Pilj.

ROKO TOLIĆ 740/300px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije