Ostanimo u kontaktu

PRIČA O MANDARINAMA NIJE NIMALO JEDNOSTAVNA

I na sjednici Gradskog vijeća govorilo se o problemima proizvođača mandarina

Objavljeno prije

Na 14. sjednici GV Grada Metkovića apsolvirano je nekoliko važnih točaka dnevnoga reda, te su je usvojeno više prijedloga o izmjenama i dopunama postojećih odluka (prostorno uređenje, prometnice, Civilna zaštita, Poslovna zona Dubravica i druge), ali je postavljeno je i nekoliko vijećničkih pitanja. Tako je vijećnik Stipo Gabrić Jambo pitao gradonačelnika Dalibora Milana što je poduzeo da se umanje teškoće proizvođača mandarina koji niti mogu prodati svoje voće, niti zbog niskih cijena mogu računati na bilo kakvu zaradu. Stoga mlade obitelji iseljavaju. Jambo je konstatirao da Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH ništa nisu napravili kako bi olakšali život poljoprivrednicima, pa će i zbog toga sve više ljudi iseljavati. Usporedio je cijene kukuruza i mandarina te dodao da je cijena kukuruza 1,20 kuna, dok će 15, možda i više tisuća tona mandarina ostati na granama. Kad vlasnik plantaže podmiri troškove berbe ne ostaje mu gotovo ništa jer su otkupne cijene niske. Spomenuo je i vinogradare u Pojezerju i njihove istovrsne probleme.

Gradonačelnik Dalibor Milan odgovorio je da je boravio u Zagrebu gdje se susreo s ljudima iz Ministarstva poljoprivrede, koji su mu izjavili da se ništa ne može učiniti u smislu dobivanja poticaja za proizvođače jer to koče pravila EU. Milan je naglasio da je jedini način za rješavanje problema udruživanje 15 ili više proizvođača, jer bi na taj način oni mogli dirigirati cijene voću.

Istaknuo je da neki otkupljivači krše zakon i propise, varaju i lažu, pa bi prema njegovim riječima inspekcije morale intervenirati. Prije svega zbog činjenice da s proizvođačima sklapaju ugovore o skladištenju mandarina, a ne o otkupu.

Dakle, priča o mandarinama nije nimalo jednostavna, dapače, vrlo je složena i traži brojne odgovore.

Prije svega valja istražiti postoje li načini da se gospodarstva država-članica EU mogu u određenom smislu i samostalno razvijati donošenjem okvirnih zakona i propisa, a u interesu svake zemlje članice.

Drugo je važno pitanje hoće li i mogu li se neretvanski poljoprivrednici udruživati na u svijetu poznate načine, posebice kad se zna da su najveći neretvanski proizvođači mandarina ujedno i najveći otkupljivači. Što je s onima koji uberu 10 ili 15 tona, kako će se oni udruživati i na koje načine oni mogu priskrbiti makar dio prihoda.

Logika otkupljivača je svugdje jasna, uzmi što jeftinije i prodaju što skuplje, a nakon toga i trgovački lanci dodaju svoju maržu. Proizvođačima, to je valjda jasno, ostaje malo ili ništa.

NERETVANSKI PUB KVIZ

Led Tepelinu prvo mjesto, Genijalcima drugo, Retro All Stars i Bijeli lavovi podijelili treće mjesto

Objavljeno prije

Sinoć je u motelu Delta u Opuzenu održan još jedan Neretvanski pub kviz u odličnoj atmosferi te uz izvrstan izbor glazbe. Sudjelovale su 24 ekipe, a prvo mjesto pripalo je ekipi Led Tepelin. Drugo mjesto je osvojila ekipa Genijalci, dok su treće mjesto podijelile dvije ekipe s istim brojem bodova: Retro All Stars i Bijeli lavovi.

Kako bismo vam prenijeli djelić atmosfere pripremili smo vam malu fotogaleriju u nastavku:

Nastavi čitati
HDZ – Čestitka

Najčitanije