TE PLOČE

I Gradac protiv izgradnje TE na ugljen

Danas se oglasio i načelnik općine Gradac koji se usprotivio izgradnji termoelektrane u susjednim Pločama

Objavljeno 5. ožujka 2014. u kategorijama: Dubrovačko-neretvanska županija, News.

te-ugljen2

Danas se oglasio i načelnik općine Gradac koji se usprotivio izgradnji termoelektrane u susjednim Pločama, priopćenje prenosimo u cijelosti:

Slijedom aktualnih zbivanja koja se dotiču namjeravane izgradnje termoelektrane u susjednim Pločama, Općina Gradac ovim želi iskazati svoj stav, mišljenje i najdublju zabrinutost.

Podržavamo sve napore, u cilju gospodarskog oporavka i ekonomskog prosperiteta. Međutim, u ovom slučaju ne slažemo se s metodama. Isto tako, potpuno podržavamo i razumijemo potrebe grada Ploča i Luke Ploče u cilju reindustrijalizacije i stvaranja pretpostavki za vraćanje gospodarskog značaja grada – značaja kakav je ne tako davno imao.

U isto vrijeme svjesni smo i činjenice što bi gradnja takvog postrojenja značila za živote građana Ploča, ali ne samo njih. Termoelektrana na ugljen predstavljala bi promjenu načina života ne isključivo u Pločama, već bi nesumnjivo utjecala na život i zdravlje svih stanovnika šireg područja – poljoprivredne doline Neretve i turističkog primorja od Stona do Brela, ali i Hvara, Brača, Vrgoračkog polja i, napose, Baćinskih jezera.

Tisuće i milijuni tona raznih monoksida i dioksida, hidrokarbonata, šljake i žive; dubinski vodozahvati i hladne kondenzacije – sve su to samo nusproizvodi ili popratne pojave ove i sličnih termocentrala. Pojave koje će za dugi niz godina odrediti živote i zdravlje ljudima ovog područja – mnogima, nažalost, zauvijek.

Kao neposredni susjed, kao svjesna, savjesna i odgovorna jedinica lokalne samouprave, Općina Gradac traži trenutno zaustavljanje ove inicijative i zabranu poduzimanja svih daljnjih radnji – sve do javne objave rezultata preliminarnih studija utjecaja projekta na život i zdravlje stanovništva, i studije koje će pokazati utjecaj na gospodarski život šireg područja, izrađene od neovisnih eksperata.

Općina Gradac neposredni je i najbliži susjed Ploča, susjed koji živi gotovo isključivo od turizma. Morske struje i topli fenovi puni ugljena zasigurno neće zaobići naše destinacije Ako će i sama pomisao na termoelektranu zaustaviti naš turistički život, mi smo oštro protiv. Ako će modro more i čisti zrak zamijeniti alergije i karcinomi – svi smo poraženi, a svaka bitka bit će unaprijed izgubljena.

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari