Ostanimo u kontaktu

BRANITELJI JOŠ JEDNOM POKAZALI DA SU SPREMNI POMOĆI KADA JE NAJPOTREBNIJE

HVIDR-a s juga Hrvatske poslala dvije tone mandarina vrtićima i obrazovnim ustanovama u Orahovicu

HVIDR-a s juga Hrvatske donirale dvije tone mandarina vrtićima, obrazovnim ustanovama, Crvenom križu i humanitarnim udrugama u Orahovici

Objavljeno prije

Foto: Radio Orahovica

Vrijednu donaciju dobio je Grad Orahovica, dvije tone neretvanskih mandarina stigle su zahvaljujući dvjema braniteljskim udrugama s juga Hrvatske – HVIDR-i Dubrovačko-neretvanske županije i HVIDR-i Grada Metkovića.

O tome kako je došlo do ove suradnje pojasnio je predsjednik Zajednice udruga HVIDR-a Dubrovačko-neretvanske županije, Vitomir Bajac:

– Mi već godinama imamo dobre odnose s braniteljskim udrugama iz ovog dijela Slavonije. Orahovicu smo posjetili i u prosincu prošle godine kada smo bili gosti Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata “Orao” Orahovica – Našice. Tada nas je posjetila i orahovačka gradonačelnica, Ana-Marija Petin, kojoj smo obećali da ćemo dogodine Gradu Orahovici poslati mandarine. HVIDRA Grada Metkovića je osigurala mandarine, a ja sam ispred županijske HVIDRA-e osigurao prijevoz – rekao je Bajac za Radio Orahovicu

HVIDR-a poslala dvije tone mandarina u Orahovicu

U teškim vremenima pandemije korona virusa hrvatski branitelji još su jednom pokazali da su spremni pomoći onda kada je najpotrebnije:

– Uvijek smo spremni pomoći, naravno. Nas branitelje ne zanimaju političke podjele, moramo se samo držati zajedno i jedni drugima pomagati – poručio je Vitomir Bajac i rekao kako će se ovakva suradnja, ukoliko bude mogućnosti, nastaviti i dalje.

U ime Grada Orahovice i gradonačelnice Petin na donaciji se zahvalila pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela, Marija Šafer:

– Zahvaljujem se HVIDR- i Grada Metkovića i Dubrovačko-neretvanske županije, a posebno gospodinu Vitomiru. Ovo je hvale vrijedna donacija koja, osim materijalne, ima i onu veću – ljudsku vrijednost. Ovo je jako lijepa poruka da i u ovim teškim vremenima još uvijek ima dobrih ljudi kojim misle na druge i koji su spremni pomoći. Grad Orahovica će mandarine uručiti Dječjem vrtiću “Palčić”, orahovačkoj Osnovnoj i Srednjoj školi, Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo, Gradskom društvu Crvenog križa, braniteljskim udrugama te udrugama koje se bave humanitarnom djelatnošću. Nadam se da će se ova suradanja nastaviti i u budućnosti i da ćemo ju proširiti na još neke segmete, a sve kako bi spojili istok i jug Hrvatske, odnosno zelenu i plavu Hrvatsku – izjavila je pročelnica JUO Grada Orahovice, Marija Šafer, – javlja Radio Orahovica.

HVIDR-a poslala dvije tone mandarina u Orahovicu

POTPISANI UGOVORI

Čistoći Metković 1,5 milijuna kn za nabavku dvaju vozila za odvojeno prikupljanje otpada

Objavljeno prije

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu dvaju komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpadom potpisali su jutros u prostorijama gradske uprave ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić te direktor poduzeća Čistoća Metković d.o.o.  Tomislav Jakić, a potpisivanju su, između ostalih, nazočili gradonačelnik Dalibor Milan, zamjenik gradonačelnika Damir Raić, župan Nikola Dobroslavić te zamjenica župana Žana Marević.

Riječ je o projektu vrijednom 1,8 milijuna kuna, pri čemu je iznos bespovratnih sredstava 1,5 milijuna kuna. Tim sredstvima će Čistoća Metković nabaviti dva vozila zapremnine 16 i sedam kubnih metara koja će povećati operativnost u odvozu odvojeno prikupljenog otpada od korisnika.

Nabava novih vozila dio je aktivnosti u izgradnji infrastrukture gospodarenja otpadom u Gradu Metkoviću, a gradonačelnik Dalibor Milan je istaknuo kako je po tom pitanju, u posljednje četiri godine, napravljeno više važnih iskoraka.

„Nakon što smo lani, među prvima u Hrvatskoj, od Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja dobili 10 i pol milijuna kuna za izgradnju sortirnice, imamo dobre vijesti i za projekt kompostane za koji bi uskoro trebali dobiti 11 milijuna kuna. Putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali smo i preko osam tisuća posuda za primarnu reciklažu koje bi do ljeta trebale biti podijeljene svim korisnicima na području grada, a uskoro se kreće i s manjom rekonstrukcijom na samom odlagalištu. Ukupno je Grad Metković u posljednje četiri godine uložio više od 47 milijuna kuna u sustav gospodarenja otpadom, a dobili smo 125 milijuna bespovratnih sredstava. Zaokruženi sustav gospodarenja otpadom u konačnici će nas dovesti do civilizacijskih standarda, 60 % odvojenih količina otpada te smanjenju odloženih količina na samom odlagalištu“, istaknuo je gradonačelnik Milan.

Aktivnosti Grada Metkovića u izgradnji infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpadom pohvalio je i ministar Ćorić.

„Želim čestitati Gradu Metkoviću na još jednom iskoraku u smjeru učinkovitoga gospodarenja otpadom. Gradonačelnik Milan i njegov tim dobro su pripremili projektnu dokumentaciju i uspješno aplicirali za nabavku dvaju vozila te na taj način pojačali svoju infrastrukturu za odvojeno prikupljanje otpadom“, kazao je ministar Ćorić.

Konačno odredište prikupljenoga otpada bit će županijski Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje za čiju je izgradnju raspisan natječaj.

„Kao što je poznato, Županija je objavila natječaj za radove na centru za gospodarenje otpadom, ali gradovi i općine moraju odraditi svoj dio posla kada je u pitanju recikliranje i odvajanje. Grad Metković je pravi primjer u Županiji kako se to radi“, kazao je župan Dobroslavić.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Mrvice 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije