Ostanimo u kontaktu

MANDARINE NA 'BAZAR INTERNATIONALU' U LUXEMBOURGU

Hrvatski štand u znaku doline Neretve po ukusu vojvotkinje Marije Terese

Objavljeno prije

Neretva u Luxembourgu (4)

Jedan od najpopularnijih godišnjih događaja u Luksemburgu svakako je Bazar international de Luxembourg, multikulturalni festival u kojem sudjeluje više od 60 zemalja sa svojim nacionalnim štandovima u cilju prikupljanja humanitarne pomoći za stotinjak projekata u cijelom svijetu. Vjerojatno nema boljeg mjesta na svijetu za manifestaciju takvog profila od Luksemburga, zemlji u kojoj je svaki drugi stanovnik stranac.

Popularni Bazar održava se pod visokim pokroviteljstvom luksemburške vojvotkinje Marije Terese, a ove godine u velikim dvoranama sajma LuxExpo sudjelovalo je više od 1500 volontera, među njima i vrijedna ekipa Hrvatskog društva Luksemburg predvođena voditeljicom projekta Ivanom Schumacher Filipović.

– Kao i prijašnjih godina na hrvatskom štandu predstavili smo mnogobrojne domaće specijalitete, ukrase i detalje. Tijekom dva dana Bazara našim je štandom prošlo više tisuća ljudi. Odlična je to promocija Hrvatske za koju su zaslužni svi vrijedni ljudi i donatori koji su pomogli u ostvarenju ovogodišnjeg projekta. Ostvarili smo znatan doprinos humanitarnoj prirodi ove manifestacije. U ponudi smo ove godine imali i narukvice prijateljstva koje smo dobili iz sirotišta Mali dom iz kenijske pokrajine Subuki koje vodi hrvatski misionar fra Miro Babić – rekla je Ivana Schumacher Filipović.

Na hrvatskom štandu su se, uz pomoć Andreje Sunjke mogli naći i adventski vijenci od čoka vinove loze koje izrađuje teško bolesni 16-godišnji dječak Ante Mučić iz Žaborića pomažući prihodom ostaloj bolesnoj djeci.

Prava atrakcija među posjetiteljima bile su definitivno mandarine i naranče iz Opuzena koje su u Luksemburg, zajedno s ostalim proizvodima obiteljskog gospodarstva Mama Organica dovezli Ivan i Ana Aničić.

– U Opuzenu proizvodimo tridesetak tona različitih agruma, pretežno mandarina i drugog voća. Zauzimamo se za poljoprivredu na ekološki prihvatljiv način, a s našim hrvatskim prijateljima u Luksemburgu surađujemo svake godine povodom Bazara – rekla je obitelj Aničić.

Vrijedne ruke hrvatskih volontera ogulile su čak 700 kg mandarina i cijedile svježi sok tijekom oba dana sajma, ukupno je prodano 1500 kg voća, a pravi hit uoči početka adventa bili su i domaći božićni kolačići.

Vrhunac prezentacije Hrvatske na ovodogišnjem Bazaru bila je glazbena točka za koju su se pobrinuli Nikola Sunjka i Veljko Beader iz šibenske klape Brodarica i Anđela Zelić, mnogima poznata po velikom hitu Ima li nade za nas s Draženom Zečićem. Svi oni stanovnici su Luksemburga i zajedno su na hrvatskom štandu, uz gitaru, otpjevali naše poznate pjesme te stvorili odličan štimung kojem nije odoljela ni vojvotkinja Maria Teresa. U pratnji princeze Stephanie i luksemburškog premijera Xaviera Bettela, vojvotkinja je, naime, posjetila hrvatski štand i probala svježe iscijeđeni sok od mandarina iz doline Neretve.

Tekst: Goran Filipović

Fotografije: HDL i Ivan Radman

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama9 300×250

Najčitanije