Ostanimo u kontaktu

MANDARINE NA 'BAZAR INTERNATIONALU' U LUXEMBOURGU

Hrvatski štand u znaku doline Neretve po ukusu vojvotkinje Marije Terese

Objavljeno prije

Neretva u Luxembourgu (4)

Jedan od najpopularnijih godišnjih događaja u Luksemburgu svakako je Bazar international de Luxembourg, multikulturalni festival u kojem sudjeluje više od 60 zemalja sa svojim nacionalnim štandovima u cilju prikupljanja humanitarne pomoći za stotinjak projekata u cijelom svijetu. Vjerojatno nema boljeg mjesta na svijetu za manifestaciju takvog profila od Luksemburga, zemlji u kojoj je svaki drugi stanovnik stranac.

Popularni Bazar održava se pod visokim pokroviteljstvom luksemburške vojvotkinje Marije Terese, a ove godine u velikim dvoranama sajma LuxExpo sudjelovalo je više od 1500 volontera, među njima i vrijedna ekipa Hrvatskog društva Luksemburg predvođena voditeljicom projekta Ivanom Schumacher Filipović.

– Kao i prijašnjih godina na hrvatskom štandu predstavili smo mnogobrojne domaće specijalitete, ukrase i detalje. Tijekom dva dana Bazara našim je štandom prošlo više tisuća ljudi. Odlična je to promocija Hrvatske za koju su zaslužni svi vrijedni ljudi i donatori koji su pomogli u ostvarenju ovogodišnjeg projekta. Ostvarili smo znatan doprinos humanitarnoj prirodi ove manifestacije. U ponudi smo ove godine imali i narukvice prijateljstva koje smo dobili iz sirotišta Mali dom iz kenijske pokrajine Subuki koje vodi hrvatski misionar fra Miro Babić – rekla je Ivana Schumacher Filipović.

Na hrvatskom štandu su se, uz pomoć Andreje Sunjke mogli naći i adventski vijenci od čoka vinove loze koje izrađuje teško bolesni 16-godišnji dječak Ante Mučić iz Žaborića pomažući prihodom ostaloj bolesnoj djeci.

Prava atrakcija među posjetiteljima bile su definitivno mandarine i naranče iz Opuzena koje su u Luksemburg, zajedno s ostalim proizvodima obiteljskog gospodarstva Mama Organica dovezli Ivan i Ana Aničić.

– U Opuzenu proizvodimo tridesetak tona različitih agruma, pretežno mandarina i drugog voća. Zauzimamo se za poljoprivredu na ekološki prihvatljiv način, a s našim hrvatskim prijateljima u Luksemburgu surađujemo svake godine povodom Bazara – rekla je obitelj Aničić.

Vrijedne ruke hrvatskih volontera ogulile su čak 700 kg mandarina i cijedile svježi sok tijekom oba dana sajma, ukupno je prodano 1500 kg voća, a pravi hit uoči početka adventa bili su i domaći božićni kolačići.

Vrhunac prezentacije Hrvatske na ovodogišnjem Bazaru bila je glazbena točka za koju su se pobrinuli Nikola Sunjka i Veljko Beader iz šibenske klape Brodarica i Anđela Zelić, mnogima poznata po velikom hitu Ima li nade za nas s Draženom Zečićem. Svi oni stanovnici su Luksemburga i zajedno su na hrvatskom štandu, uz gitaru, otpjevali naše poznate pjesme te stvorili odličan štimung kojem nije odoljela ni vojvotkinja Maria Teresa. U pratnji princeze Stephanie i luksemburškog premijera Xaviera Bettela, vojvotkinja je, naime, posjetila hrvatski štand i probala svježe iscijeđeni sok od mandarina iz doline Neretve.

Tekst: Goran Filipović

Fotografije: HDL i Ivan Radman

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije