Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

KAKO JE MOGUĆE?

Hobotnice u Neretvi u Metkoviću, raže u Čapljini

Objavljeno prije

Institut za oceanografiju i ribarstvo objavio je kratak članak vezan uz morske ribe koje zalaze duboko u deltu Neretve uslijed smanjenog dotoka slatke vode.

– Neki organizmi prilagođeni su za život u uvjetima promjenjive slanosti mora (eurihalini organizmi). Tako npr. obilaskom slapa Skradinski buk možemo vidjeti morske ribe poput cipla, lubina i orade. Postoje i organizmi koji takve promjene slanosti ne mogu tolerirati (stenohalini organizmi).

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nije za očekivati da će se modropjega raža – Raja miraletus (na slici) pojaviti u uvjetima vrlo niske slanosti, no nama je poznat njezin nalaz u blizini Čapljine, duboko u delti Neretve. Sve izražajniji dotok morske vode (što zovemo slani klin) u deltu nikako ne može imati pozitivan utjecaj na tamošnje, zaštićene slatkovodne ekosustave.

Osim raže, poznavatelji ribolova iz tog područja već neko vrijeme znaju da se na području Metkovića sve češće znaju uloviti lignja i hobotnica, ali i mnoge druge vrste organizama koje tu nisu uobičajene. Pojavu tih morskih vrsta i moguće uzroke njihovog sve češćeg prodora u deltu opisali smo u radu koji je izašao u novom broju našeg časopisa Acta Adriatica.

Molimo vas da nam dojavite svaki neobični nalaz morskih organizama na tom području, – poručuju iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo, piše Dalmacija danas.

RADOVI NA PUKNUĆU VODOVODNE MREŽE

Ulica Put Narone kroz jutro bez vode

Objavljeno prije

Obavještavaju se korisnici vodnih usluga u ulici Put Narone, da će danas 08.08.2022. od 9:30 do 11:30 zbog radova na iznenadnom puknuću na vodoopskrbnoj mreži doći do prekida u isporuci vode.

Iz Gradskog vodovoda mole za razumijevanje.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije