Ostanimo u kontaktu
Neretvanski Oglasnik 1200x200px

KAKO NA KRAJ S BROJNIM PROBLEMIMA

Gradska uprava Metkovića pokušava riješiti nagomilane probleme

Objavljeno prije

Gradska uprava Metković

Ovih dana doznajemo da su pred gradskom upravom Metkovića brojna pitanja koja valja rješavati kako bi život građana bio na višoj kvalitativnoj razini.

Na sjednicama Gradskog vijeća donose se brojne odluke i zaključci, kako za kratkoročna tako i za dugoročna razdoblja, a mnoge odluke jednostavno se moraju donositi zbog usklađivanja sa zakonskim odredbama Vlade i resornih ministarstava.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Odvajanje, prikupljanje, sortiranje i recikliranje mješanog otpada

Jedno od najvažnijih pitanja odnosi se na usluge odvajanja, prikupljanja, sortiranja i recikliranja raznih vrsta otpada, jer taj posao prema direktivama EU mora biti završen do 1. studenoga 2018.godine.

Za provedbu tih odluka i smjernica treba izgraditi objekte, a za graditi objekte treba imati sredstva. I kako to obično biva, postoje ozbiljne prepreke za realizaciju tih i takvih odluka.

U raspravama na sjednici Gradskog vijeća dominirale su nove informacije o tomu kako je bivša gradska vlast privatnoj tvrtki omogućila otvaranje sortirnice u središtu Metkovića, neposredno uz zgradu Općinskog suda, te da je državna i europska sredstva dobila upravo ta tvrtka te da zbog toga Čistoća Metković, odnosno grad ne mogu dobiti sredstva za realizaciju svojih projekata na Dubravici, gdje se i nalazi odlagalište otpada.

Neki vijećnici tražili su osnivanje istražnog povjerenstva radi utvrđivanja odgovornosti, dodajući da Grad Metković ne može osigurati pet milijuna kuna za gradnju objekata.

Raspitujući se o slučaju, neslužbeno doznajemo da Ministarstvo zaštite okoliša i Fond nikako nisu mogli doznačiti sredstva privatnoj tvrtki te da su ta sredstva mogli dobivati samo gradovi ili općine. Problem je, čini se, u tomu što u jednom gradu ne mogu biti dvije tvrtke koje bi se bavile otpadom i provedbom zakonskih propisa. I što sada? Gradska uprava mora tražiti rješenja i gubiti vrijeme za nešto što se ranije događalo, a uz to treba inicirati i nove izmjene Prostornog plana, koje su ne tako davno učinjene.

Metkovski poljoprivrednici oštećeni za najmanje milijun kuna

Drugo, vrlo važno pitanje su naknade poljoprivrednicima iz Metkovića na ime djelimične kompenzacije nastalih šteta zbog niskih temperatura. Sredstva u ukupnom iznosu od 37o tisuća kuna dobio je samo mali broj metkovskih poljoprivrednika, od njih nekoliko stotina koji su štete imali, a sve to zbog toga što poljoprivrednici nisu popunili prave obrasce, prije svega za buduće neostvarne prihode na trajnim kulturama. Uspoređuju se stoga naknade Metkovcima i poljoprivrednicima u Opuzenu koji su dobili čak 7,5 milijuna kuna.

Bivša Mostova gradska vlast odbija prozivke, gradonačelnik Dalibor Milan ističe da su metkovski poljoprivrednici oštećeni za najmanje milijun kuna i da će sredstva teško dobiti, a nezadovoljstvo oštećenika sve više raste.

Metković je u ozbiljnim problemima kada je promet u pitanju

Treća stvar o kojoj se mjesecima raspravlja kako bi se našla neka rješenja, svakako su prometni problemi pograničnog grada Metkovića, posebice nakon otvaranja novog međunarodnog graničnog prijelaza Metković, i prije toga stalnih prosvjeda kućevlasnika u Ulici Stjepana Radića na istočnom ulazu u grad. Općenito, a to je kazao i gradonačelnik, Metković je u ozbiljnim problemima kada je promet u pitanju. Govori se o pothodnicima, širenju prometnica, kružnim tokovima i drugim rješenjima, ali je svakom jasno da se to neće riješiti preko noći.

Infrastrukturni problem u ulicama Neretvanskih Gusara i Nikole Tesle

Najnoviji infrastrukturni problem iskrsnuo je prema riječima vijećnika SDP-a Krešmira Kurana na kanalizacijskim objektima u ulicama Neretvanskih Gusara i Nikole Tesle. Radovi su okončani prošle godine ali u proteklih nekoliko dana radnici izvođača otvaraju redom šahtove na cestama i pokušavaju dokučiti gdje je problem. Domaći ljudi kazuju da su cjevovodi loše postavljeni (nisu kvalitetno spojeni), a podzemne vode svojim snažnim djelovanjem pune cijevi koje zbog toga nikako ne mogu biti u funkciji kanalizacijskog sustava. Doznajemo da su radovi obavljani bez potrebite građevinske dozvole, te da nisu riješeni vlasnički odnosi!

Čovjek se mora zapitati, je li moguće?

Je li se tako smjelo i moralo raditi, što su radila nadzorna tijela i sami investitori, gdje je odgovornost izvođača i tako redom.

Je li moguće da se milijuni kuna utroše u objekte koji ne mogu biti u funkciji i za čiju rekonstrukciju treba osigurati nova sredstva.

Zar je moguće da ništa nismo naučili nakon završetka radova na rekonstrukciji, recimo ulice Zrinskih i Frankopana na kojoj su ponovno skidani poklopci šahtova zbog opasnosti za vozila, ali je i nakon obavljenih novih radova stanje gotovo isto.

Dodajmo na kraju i činjenicu da u Domu zdravlja Metković djeluje samo jedan ginekolog pa su trudnice osuđene na duga čekanja ili odlaske ginekolozima u Ploče, Čapljinu, Mostar ili Dubrovnik. Želimo li zaustaviti depopulacijske procese i makar zadržati stopu nataliteta, očito je da se moraju učiniti novi napori kako bi se olakšao život roditeljima i novorođenima.

Pero Jakić

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije