Ostanimo u kontaktu

NEMA STAJANJA

Gradska uprava Metkovića i unatoč krizi realizira svoje projekte

Objavljeno prije

Unatoč nezapamćenoj svjetskoj zdravstvenoj krizi, manjem priljevu sredstava u proračunu, te nizu drugih teškoća, gradska uprava Metkovića vrlo transparentno realizira brojne projekte i planove zacrtane u razvojnim dokumentima.

Dobar posao odradila je izgradnjom kružnih tokova, uređenjem nogostupa i javne rasvjete, a projekata iz oblasti prometne infrastrukture ima još nekoliko.

Tu je i potpisani ugovor o realizaciji krupnog i važnog projekta Aglomeracija Metković, za kojega je trebalo osigurati nemalu dokumentaciju bez koje se ne može ni raditi.

U tijeku su i aktivnosti na rješavanju odlaganja, reciklaže i sortiranja otpada na Dubravici, izdvajaju se sredstva za potrebe zdravstvenih ustanova i za poljoprivrednike, pri čemu nije zenemarena ni vrlo važna socijalna komponenta koja uključuje potpore siromašnima, studentima ili učenicima.

Za ljude koji žive ne desnoj obali Neretve vrlo je interesantna gradnja spojne prometnice između ulica A. Stepinca i Puta Narone, a nisu zanemarena ni prigradska naselja Vid, Prud, Glušci…

Ustanove i tvrtke u vlasništvu grada osmislile su i sadržaje u sklopu Metkovskog ljeta, u tijeku je energetska obnova sportske dvorane a ulaže se i u niz drugih projekata od vitalnog značaja za sve stanovnike.

Gradska uprava iskazala se i u dobivanju sredstava iz europskih fondova, te iz državnih ili županijskih izvora.

EUROPSKI ODBOR REGIJA

Župan Dobroslavić: Naklonost EU proširenju na zapadni Balkan je prilika za te zemlje, Gospodarski i investicijski plan kao dodatni poticaj

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu sastanka Povjerenstva za građanstvo, upravljanje, institucijske i vanjske poslove (CIVEX) Europskog odbora regija. Jedna od temi sastanka je Paket mjera za proširenje EU-a 2020. Župan Dobroslavić u funkciji izvjestitelja govorio je o svom radu na pripremi mišljenja na ovu temu čija podloga je dokument Europske komisije objavljen u listopadu ove godine.

Rekao je kako će se mišljenje baviti položajem lokalne i regionalne samouprave u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj, te manjkavosti demokracije na lokalnoj razini u smislu nedostaka u vladavini prava, upravljanju, slobodi medija, borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala i dr., te da će zagovarati jačanje položaja i uloge lokalne i regionalne samouprave. Naglasio je pritom da naklonost EU proširenju na zapadni Balkan predstavlja priliku za te zemlje čemu pridonosi i gospodarski i investicijski plan kao dodatni poticaj. Također, mišljenja je da bi sve zemlje zapadnog Balkana trebale postati članice EU-a, što bi bilo dobro za te zemlje, ali i za EU, s političkog, gospodarskog i sigurnosnog aspekta, ali da sve te zemlje moraju ispuniti sve kriterije za pristupanje EU, te da Turska treba tek uvjeriti EU da je doista spremna prihvatiti europske standarde i vrijednosti.

Europska komisija 6. listopada ove godine predstavila je Gospodarski i investicijski plan za zapadni Balkan, dokument kojim Komisija najavljuje pomoć u visini od devet milijardi eura za ulaganje na zapadni Balkan. U odnosu na Tursku EU je do sada preusmjerio 83 milijuna eura za potporu borbi protiv bolesti COVID-19 i potporu onima koji su najviše pogođeni. Europski odbor regija kontinuirano je uključen u procese na zapadnom Balkanu kroz svoju radnu skupinu za zapadni Balkan te tri zajednička savjetodavna odbora osnovana na paritetnoj osnovi s lokalnim i regionalnim vlastima iz zemalja u procesu pristupanja EU.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije