Ostanimo u kontaktu

Svjetski dan knjige i autorskih prava

Gradska knjižnica obilježila drugu po redu Noć knjige

Objavljeno prije

noc-knjige-1Tim povodom knjižare i knjižnice diljem Hrvatske, te drugi uobičajeni prostori za promoviranje knjiga i autora, postali su na jednu noć mjesto odvijanja raznovrsnog i širokoj publici zanimljivog programa. Manifestaciji se pridružila i Gradska knjižnica Metković.

 

Što je sve bilo u programu, kazala nam je Voditeljica knjižnice Vesna Vidović.

Znači istovremeno dok se naš program odvija unutar knjižnice, ispred knjižnice će biti Bookcrossing i također će biti mali sajam knjiga, u suradnji s Maticom Hrvatskom, dobili smo nešto knjiga koje prodajemo po promotivnoj cijeni i mislim da se to isplati kupiti. Znači to su dva vanjska programa, unutar knjižnice u 18:00 sati počinje ‘Čitajmo naglas’, to je isto jedna akcija koja obuhvaća cijelu Hrvatsku. Nakon toga slijedi jedna mini predstava, predstava se zove ‘Prošlosti sjećanja’. Znači u 10 minuta pokušali smo predstaviti Metković kroz povijest od naj ranijih dana do danas sa naglaskom na kulturne ustanove. Zadnja točka našeg programa bi bila projekcija filma. – kazala je Vidović

Poslušajte tonski zapis izjave:
[su_audio url=”http://metkovic-news.com/wp-content/uploads/2013/04/2404_VESNA_program.mp3″ width=”640″]

 

Zanimljiv sadržaj izvan knjižničnog prostora, bookcrossing privukao je pažnju prolaznika. Animatorica Lara Laskač pojasnila je što je Bookcrossing

U svim razvijenim zemljama svako mjesto ima javnu knjižnicu ali to ljudima nije dovoljno, oni žele da užitak čitanja bude na policama i zidovima, te žele cijeli svijet pretvoriti u knjižnicu, to je glavno načelo Bookcrossinga. Cijela priča je započela 2001. godine u SAD-u pokretanjem Internetske stranice bookcrossing.com, a proces se sastoji od tri koraka označi, podjeli i prati. Znači knjigu je potrebno označiti posebnom naljepnicom koja daje do znanja da knjiga sudjeluje u Bookcreossingu, i jednostavno je možete dati nekom prijatelju, ostaviti u kafiću, čekaonici ili bilo gdje, tako da drugi ljudi mogu uzeti tu knjigu i te bi knjige doslovno proputovale cijeli svijet. Poanta je da se knjiga nakon čitanja ne smije zadržati već je treba proslijediti onima koji pokazuju interes za čitanje ili je vratiti na mjesto sa kojeg je uzeta. – pojasnila je Laskač.

Poslušajte tonski zapis izjave:
[su_audio url=”http://metkovic-news.com/wp-content/uploads/2013/04/2404_LARA_bookcrossing.mp3″ width=”640″]

HRVATSKA GLAZBENA MLADEŽ

Među Zagrebačkim mladim filharmoničarima – ponajboljim mladim hrvatskim glazbenicima i naša Suzana Komazin

Hrvatska glazbena mladež od svog osnutka, 1954. godine, osnivala je i promovirala različite ansamble i orkestre mladih

Objavljeno prije

Upravo nastupom 2. listopada 2020. u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) predstavit će se Zagrebački mladi filharmoničari – ZMF 2020. HGZ je uključen u ovaj hvalevrijedni projekt kao suorganizator koncerta te slijedeći svoju, gotovo dva stoljeća staru misiju širenja glazbene kulture, nastavlja davati podršku mladim umjetnicima, – piše Večernji List.

ZMF 2020 je nova platforma za ponajbolje mlade hrvatske glazbenike. Ovaj je projekt osmišljen kao edukacija i mjesto radosti muziciranja, s ciljem da postane temelj za budući nacionalni orkestar mladih.

– U suradnji s našim istaknutim umjetnicima, profesorima-mentorima (Tonči Bilić, Anđelko Krpan, Milan Čunko, Branimir Pustički, Ilin Dime Dimovski, Dani Bošnjak, Dario Golčić, Marko Zavišić, Žarko Perišić, Hrvoje Pintarić, Dario Teskera, Ivana Bilić, Dijana Grubišić Ćiković, Filip Fak) želimo našim mladim glazbenicima na najbolji mogući način otkriti svu ljepotu i radost zajedničkog muziciranja, a svima nama i publici prenijeti entuzijazam i optimizam tako potreban u ovim izazovnim vremenima, – poručila je Dubravka Dujmović Kušan, tajnica Hrvatske glazbene mladeži.

Orkestar će se predstaviti i u svom užem sastavu kao Komorni gudački orkestar HGM sa programom Odjeci Grožnjana, 8. listopada 2020. u Maloj dvorani KD V. Lisinskog u okviru ciklusa Mladi za mlade, a posljednje ovogodišnje predstavljanje mladih laureata održati će se 12. listopada ove godine, također, u Maloj dvorani KDVL koncertom izuzetnog mladog pijanista Arsena Dalibaltayana. Projekt financijski podržava Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, a sponzorski Hrvatska elektroprivreda.

Podsjećamo kako je Hrvatska glazbena mladež uz sada novoosnovanim ZMF 2020, osnivala i promovirala Komorni ansambl MO Gaudeamus, Gudački kvartet Sebastian, Zbor Hrvatske glazbene mladeži, Bing Bang udaraljkaški ansambl, HGM jazz orkestar te Komorni gudački orkestar HGM-a. Mnogi od tada mladih glazbenika danas nastupaju kao solisti i kao članovi profesionalnih orkestara. Sve informacije o programima HGM-a možete pronaći na Facebook stranicama Hrvatske glazbene mladeži @jmcroatia te hgm.hr mrežnim stranicama.

ZAGREBAČKI MLADI FILHARMONIČARI – program

Tonči Bilić, dirigent
Martin Krpan, violina

02.10.2020.  HGZ  20:00 sati

Program:

1. Ottorino Respighi: Ptice, svita za mali orkestar

 • I   Preludio/Preludij
 • II  La Colomba/Golubica
 • III La Gallina/Kokoš
 • IV L’usignuolo/Slavuj
 • V  Il cuccu/Kukavica

2. Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert Br. 5 za violinu i orkestar u A-duru, KV 219

 • I Allegro aperto
 • II Adagio
 • III Tempo di Menuetto

Solist: Martin Krpan, violina

3. Boris Papandopulo: Hommage a Sorkočević

 • I   Festivo
 • II  Adagio
 • III Presto

Članovi orkestra:

1. violine:
1. Anđelko Krpan, koncert majstor 2. Martin Krpan 3. Jakov Šredl 4. Edita Kolovrat 5. Joško Stojanov

2.violine:
1. Luka Kojondžić, vođa dionice 2. Matej Žerovnik 3. Ema Perić 4. Tanja Felja

Viole:
1. Milan Čunko, vođa dionice 2. Sara Paradžiković 3. Marta Balenović 4. Filip Kujundžić

Violončela:
1. Iva Ilakovac, vođa dionice 2. Josip Boštjančić 3. Tonko Marković

Kontrabas:
Ilin Dime Dimovski, vođa dionice Mihael Ros

Flauta, pikolo
1. Artur Ivelja 2. Dani Bošnjak

Oboa:
1. Klara Beck 2. Ivan Vlainić

Klarinet:
1. Kristina Marija Vukoja 2. Marko Zavišić

Fagot:
1. Eva Fritz 2. Matko Smolčić

Horna:
1. Hrvoje Grah 2. Hrvoje Pintarić

Truba:
1. Lovro Ticl 2. Filip Pavlić

Timpani:
Suzana Komazin

Harfa:
Veronika Ćiković

Čelesta:
Božidar Vlašić

Piše: Večernji.hr

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije