Aktualno: Vodostaj rijeke Neretve

Gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo govori o stanju vodostaja u Metkoviću

Glavna tema dana u Metkoviću je svakako vodostaj rijeke Neretve koji je u ovom trenutku dosegao razinu od 350 cm i stagnira.

Objavljeno 3. travnja 2013. u kategorijama: Metković, News.

Tema dana u Metkoviću je svakako tema o kojoj smo vjerovali da više nećemo govoriti nakon 2010. i 2011. godine, ali današnji vodostaj i sve što se događa na desnoj strani rijeke Neretve uznemirilo je stanovništvo.

Stipe-Gabric-Jambo-2

O visokom vodostaju koji je izazvao izvanredno stanje, te kreiranju kriznog stožera govorio nam je Metkovski gradonačelnik

Cijelo jutro se aktivno radi na suzbijanju poplava na desnoj obali rijeke Neretve, kreiran je krizni stožer koji aktivno kamionima odvozi materijal za nasipe u Zagrebačku i ulicu Neretvanski gusara gdje je još i najgore stanje. Na lijevoj obali je poplavio park osnovne i srednje škole kojemu je radi daljeg širenja isključen glavni dovod na kolektoru na maloj rivi, na par mjesta gdje je to potrebno su postavljene traktor pumpe koje ispumpavaju vodu koja se nakupila zbog padalina.

Svakako je naglasio kakvo je stanje u cijeloj Europi, cijeloj Hrvatskoj, vidimo da svi imaju probleme sa velikim padalinama. Vodostaj rijeke Neretve u Metkoviću je cijelo vrijeme bio stabilan da bi u proteklih nekoliko dana, zbog velikih padalina, naglog topljenja snijega i velikog ispuštanja skočio sa 180 cm na 350 cm.

Gradonačelnik je prokomentirao i stanja na hidroelektranama u susjednoj nam BiH, te kazao kako je na Jablanici još i stabilno stanje, dok Solakovac, Grabovica i Mostar zbog velike koncentracije vode zadnja 24 sata bez prestanka ispuštaju vodu, što je uz ostale pritoke i slivove najveći uzrok velikog vodostaja u Metkoviću.

Ono što nas najviše ljuti, što ljuti Hrvatske vode je Čapljina i hidrocentrala u Svitavi, jer ona kad je protok kroz Metković 1400 m3/s po postojećim ugovorima i pravilnicima koji postoje s BiH se mora ugasiti. Te navodi kako su danas Hrvatske vode poslale prijavu inspekcijama, poslale protestnu notu Ministarstvu vanjskih poslova, Federalnoj upravi ministarstvu poljoprivrede koje je zaduženo za takve slučajeve.

U nastavku gradonačelnik je još naveo kako se nada da, zbog laganog pada akumulacija na hidroelektranama u BiH i stabiliziranjem kišnog vremena u cijelom slivu rijeke Neretve, će doći do lagano pada vodostaja i u Metkoviću i povlačenja vode sa desne strane rijeke Neretve, te napomenuo da ono što otežaje situaciju je svakako visok nivo mora koje sad predstavalja najveći problem povlačenju vodostaja.

Poslušajte u cjelosti tonski zapis izjave:

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari