Ostanimo u kontaktu

NA PONOS SVOJOJ ŠKOLI I GRADU

Gradonačelnica Ujdur uručila pohvalnice timu ‘Prism Spectrum’ Srednje škole Metković

Objavljeno prije

Srednja škola Metković, Projekt Daedalus - Prism Spectrum

Jučer je u Srednjoj školi Metković svečano predstavljen Projekt Daedalus, kojim je Prism Spectrum u konkurenciji puno većih tehničkih škola iz Hrvatske pobijedio na Natječaju Balon Stellar 2015./16.

Riječ je o bivšim učenicima te škole Josipu Tošiću, Vlahi Matiću, Nikoli Mareviću i Josipu Krešiću te njihovu prijatelju i vanjskom suradniku iz Lovri Radi Opuzena, koji su jednim znanstvenom eksperimentu mjerili promjene rezonancije sonde meteorološkim balonom lansirane u stratosferu na visinu od 32 km. Tijekom uspinjanja sonde njezina se brzina povećavala od početnih 32 km/h do konačnih 175 km/s, a elektronički je sklop – senzorno računalo, koji su sami konstruirali, mjerio promjene rezonantne frekvencije. Balon se na visini iznad 32 km raspuknuo, a šest se sonda (šest timova od 21, koji su projekt doveli do kraja) uz pomoć padobrana vratilo na zemlju. Nakon analize i obrade prikupljenih podataka pokazalo se da je se konačna rezonantna frekvencija sonde u odnosu na početnu povećala 1,3 %, čime je dokazan tzv. pogo-efekt, koji je daleke 1970. prouzrokovao havariju na ekspediciji Apolla 13. Stručnjaci iz neprofitne UdrugeStellar ocijenili su da je rad metkovskih učenika Promjena pogo oscilacija rezonantnog sustava pod utjecajem promjenjivih atmosferskih uvjeta najbolji iPrism Spectrumu dodijelili nagradu od 30 000 kuna.

Projekt Daedalus jučer su u SŠ Metković predstavili Josip Tošić, vođa tima zadužen za elektroniku, Vlaho Matić, zadužen za financijski menadžment i vanjski suradnik Lovre Rado, koji je obavio poslove web-dizajnera i PR-a.

U nazočnosti metkovske gradonačelnice Katarine Ujdur i direktora Škole Marija Obradovića, ponosna na svoje bivše učenike skupu se s puno emocija prvo obratila njihova razrednica Nikolina Anković, a potom je ravnatelj Obradović, također ponosno, istaknuo da je velik uspjeh za jednu srednju školu koja provodi čak 22 programa to što su njezini učenici pobijedili kolege iz puno većih tehničkih centara. Gradonačelnica Ujdur je članovima tima zahvalila uime Grada i uručila im pohvalnice.

Nakon videoprezentacije Projekta, što je popraćeno velikim pljeskom, Josip, Vlaho i Lovre zahvalili su ravnatelju Obradoviću na financijskoj potpori, profesoru elektrotehnike Josipu Tošiću na stručnoj pomoći, svojoj razrednici i bivšim kolegama na podršci, Udruzi Stellar, koja im je omogućila da sudjeluju u projektu te gradonačelnici koja je došla na predstavljanje Projekta.

Vijest donosi metkovic.hr

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije