Ostanimo u kontaktu

RADNA PRAVA MLADIH

Građanska inicijativa ‘Pravo na SOR’ pridružuje se prosvjedu ‘Od mjere do barijere – mladi vrijede više’

Objavljeno prije

vrijedim vise

Građanska inicijativa ‘Pravo na SOR’ pridružit će se u petak 15. rujna 2017. godine prosvjedu ‘Od mjere do barijere – mladi vrijede više’ kojeg Inicijativa ‘Vrijedim više’ organizira na Markovom trgu u Zagrebu s počekom u 17:30.

Tijekom posljednjih godina mjera aktivne politike zapošljavanja SOR (stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa) postalo je sinonim za ulazak u svijet rada nakon završenog obrazovanja. Za vrijeme trajanja mjere (godinu, odnosno dvije, ovisno o uvjetima za polaganje stručnog ispita), Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) uplaćuje korisnicima doprinose i isplaćuje novčanu pomoć u iznosu od 2.620,80 kuna mjesečno. Poslodavac, koji može biti iz privatnog kao i javnog sektora, snosi samo troškove prijevoza, ako oni postoje. Iako pripravništvo i dalje postoji, poslodavci ga uglavnom ne koriste jer im SOR predstavlja povoljniju opciju. Posljedice su nažalost rad s obvezama bez radničkih prava, snižavanje cijene rada za sve mlade, ali i diskriminacija osoba koje nemaju pravo na SOR pa zbog toga više ne mogu naći posao u struci. Inicijativa “Vrijedim više” organizira prosvjed kojim će zatražiti kvalitetnije mjere aktivne politike zapošljavanja i ukidanje prepreka koje su nastale upravo zbog mjere SOR.

Građanska inicijativa “Pravo na SOR” okuplja upravo osobe kojima trenutna pravila vezana za stručno osposobljavanje predstavljaju barijeru te im gotovo u potpunosti onemogućuju rad u struci za koju su se obrazovali. U nju su uključene osobe koje su se prekvalificirale ili prekidale školovanje zbog zdravstvenih, obiteljskih ili financijskih razloga te pri tom prešle dobnu granicu propisanu za korištenje mjere (29 godina). Osim toga, među članovima Inicijative su i osobe s više od jednog zanimanja te pojedinci koji privremeno rade izvan struke, ali bi željeli priliku za prijavu na natječaj u struci. Kako je mjera SOR zbog povoljnih uvjeta koje nudi poslodavcu danas jedini način za polaganje stručnih i majstorskih ispita, svi oni ostali su bez mogućnosti za ravnopravno natjecanje na tržištu rada. Povratak klasičnog sustava pripravništva, za koje se zalaže Inicijativa “Vrijedim više” vidimo kao mogućnost da se i mi ponovo ravnopravno uključimo na tržište rada i ostanemo živjeti i raditi u svojoj zemlji.

Dodatne informacije o Građanskoj inicijativi “Pravo na SOR” potražite na stranici https://www.facebook.com/pravonaSOR/. Više informacija o samom prosvjedu dostupno je na https://www.facebook.com/events/533542357014856/permalink/539639619738463/ te na stranici Inicijative “Vrijedim više” https://www.facebook.com/vrijedimvise/

VAPAJ MAJKE

Pomozimo u liječenju 35-godišnjeg Markice

Objavljeno prije

Već smo objavljivali vapaj majke, Anđelki Andričić, koja moli za pomoć pri liječenju svoga teško bolesnog sina Markice, koji od rođenja ima cerebralnu paralizu, a nakon trogodišnjeg bolničkog liječenja radi urinarnih infekcija dobio je sepsu i strašni dekubitis te su mu trebali odrezati obje nogu u kuku. Majka na tu visokorizičnu operaciju nije pristala, potražila je alternativna rješenja te vas moli za pomoć.

– Dragi moj narode, prisiljena sam malo, malo, pa davat, pa pisat ovo i slati Vam jer samo ste mi vi još preostali, jer život mog Markice u Zagrebu za institucije, nažalost, ne znači ništa.

Ja vjerujem da imate veliko srce i da ćete pomoći i da nećete mom sinu Markici okrenuti leđa ili ga ignorirati. Vjerujem u dragog Isusa i vašu plemenitu dušu i da ćete pomoći. Markica vas puno voli i pozdravlja. Moj sin je veliki heroj i bori se sa teškom bolesti. Zato, dragi narode, molim vas kao Isusa razapetog, pomozite i moj Markica će vam jednog dana uzvratiti tu veliku ljubav prema njemu.

http://www.in-portal.hr/in-portal-news/vijesti/14800/hzzo-ocitovanje-u-vezi-lijecenja-mladica-s-invaliditetom-markice-andricica

https://fenix-magazin.de/na-izmaku-snaga-andelka-andricic-moli-pomoc-za-lijecenje-svog-sina

Markica AndričićObitelj Markice Andričića nalazi se u vrlo teškoj situaciji i svaka je pomoć dobro došla. Financijski im možete pomoći uplatom na račun:

Markica Andričić, Zagrebačka banka, HR 1023600003237802475
SWIFT/BIC: ZABAHR2X

Kontakt: Anđelka Andričić: 098/958 47 22
Adresa: 10360 Sesvete, 144. brigade Hrvatske vojske

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije