Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

HOĆE LI OVE GODINE PROIZVOĐAČI MANDARINA IPAK BITI ZADOVOLJNIJI?

Golema ulaganja u proizvodnju voća i povrća u dolini Neretve

Objavljeno prije

Godinama se govorilo da će proizvodnja mandarina u dolini Neretve narasti na 100 tisuća tona, kao i to da će se povećavati broj hektara i broj stabala.

Prema svim relevantnim pokazateljima ove bi se godine moglo ubrati tek oko 40 tisuća tona, što je daleko manje od prognoza.

Jesu li prognoze bile utemeljene ili nisu moraju odgovoriti oni koji su ih objavili.

Bez obzira na prognoze poznato je da su ograničavajući faktori u proizvodnji mandarina vremenske neprilike, slanost tla, usitnjeni posjedi, nestabilno tržište, često niske otkupne cijene, vrlo sporo udruživanje malih uzgajivača te niz drugih čimbenika, poput gospodarenja i raspodjele državnog zemljišta.

Nedavno je u Opuzenu održan sastanak na kojemu su bili ministrica poljoprivrede Marija Vučković, župan Nikla Dobroslavić, predstavnici  agencija i uprava za poljoprivredu, predstavnici zajednica i udruga, koji su razgovarali o stanju proizvodnje i tržišta, o Zakon o poljoprivrednom zemljištu, udruživanju voćara i drugim temama.

Ipak, najvažnija je informacija da će država kroz razne oblike u razvoj logistike, proizvodnje i tržišta do 2026.godine uložiti 616 milijuna kuna. Cilj je toga snaženje položaja proizvođača u sustavu opskrbe, udruživanju, o održivosti proizvodnje i aktivnijem pristupu širokom tržištu.

Još je rečeno da su proizvođači  mandarina na ime teškoća zbog COVID-a dobili šest milijuna kuna, da je ugovoreno 236 projekata s potporama od 95 milijuna kuna te da je kroz programe ruralnog razvoja ugovoreno 304 milijuna kuna.

Da udruživanje proizvođača ide dosta sporo i teško, potvrdili su ministrica Vučković i župan Dobroslavić.

Naime, za udruživanje su potrebni zemljište i čisti zemljišni odnosi, a bez toga nema ni udruživanja proizvođača.

Kako će uskoro berba mandarina, već se govori o cijenama, stručnjaci i neki proizvođači drže da da je  niska otkupna cijena mandarina posljedica gubitka ruskog tržišta zbog sankcija EU.

Stoga se neodložno nameće potreba traženja novih tržišta za neretvanske mandarine. Inače, smatra se da bi prihvatljiva otkupna cijena morala iznositi 3,5 do 4 kune po kilogramu, ali  i da prosječna cijena ne bi trebala biti niža od 2,5 kune u vrijeme intenzivne berbe.

Hoće li pregovori proizvođača s kupcima iz susjednih zemalja  i cijele Europe o direktnoj prodaji , pomoći neretvanskim proizvođačima mandarina, tek će se vidjeti.

MOJ ŽIVOT U PANDEMIJI

Međunarodni projekt Gimnazije Metković ‘Mein Leben in der Pandemie’ dobitnik ‘Nacionalne oznake kvalitete’

Objavljeno prije

Međunarodni projekt Mein Leben in der Pandemie  kojeg su učenici Gimnazije Metković provodili s učenicima partnerske škole iz Njemačke Theodor Heuss Gymnasium nagrađen prestižnom eTwinning nagradom Nacionalna oznaka kvalitete.

Pandemija i iznenadno zaključavanje utjecalo je na sve. Učenici u Hrvatskoj sudjelovali su u učenju na daljinu. Ali kakva je bila situacija u drugim zemljama? Kako su se učenici naše partnerske škole u Njemačkoj nosili s tom situacijom? U projektu smo željeli sagledati različite razine kako se rješava pandemija, kako se društvo nosi s njom, kako se ova neočekivana ružna situacija doživljava u drugim zemljama. Željeli smo se podržati, stvoriti poticaje za razgovor, isprobati zajedno nove stvari . Koliko imamo različitosti I sličnosti u ovoj novoj šokantnoj situaciji za cijeli svijet, Bavili smo se istraživanjima, komunicirali jedni s drugima, raspravljali I dogovarali se,sudjelovali u radionicama, međusobno se bodrili.

Željeli smo vidjeti koliko je različito ili slično postupanje s pandemijom u Njemačkoj i Hrvatskoj. U tu svrhu smo se pozabavili i znanstvenom i društvenom razinom. Učenici su se trebali naučiti baviti istraživanjem podataka i činjenica, vrednovati i uspoređivati dobivene rezultate, izrađivati​ dijagrame i videozapise s uputama, kao i sami proizvoditi dezinficijens. Izabranim medijem učenici su trebali predstaviti svakodnevni život za vrijeme pandemije. Naši ciljevi su bili zajednički za obje škole, a donosili smo ih u dogovoru s učenicima.

Učenici su razrađivali svoju situaciju u Hrvatskoj, a zatim su rezultate dijelili s učenicima iz Njemačke. Te su vrijednosti i empirijske vrijednosti uspoređivali i vrednovali. Također su se održavale redovite video konferencije na engleskom i njemačkom jeziku  na kojima su se učenici dogovarali, vrednovali svoju suradnju i rad na projektu, te donosili nove ideje, usvajali i odrađivali zadatke prihvaćenih ideja.

Teme koje su učenici obrađivali su:
1. Razvoj pandemije u Njemačkoj i Recklinghausenu / Hrvatska i Metković: proljeće, ljeto, zima
2. Mentalno zdravlje u zaključavanju: Kako zaključavanje utječe na raspoloženje učenika? Što utječe na ovo raspoloženje? Kakav utjecaj ima pokret?
3. Pregled izvodljivosti pravila AHA u svakodnevnom životu i u školi
4. Osobno iskustvo s pandemijom (intervjui s različitim generacijama, posebne sudbine)
5. Procjena rezultata: Što možemo naučiti jedni od drugih?
6. Uzajamna podrška, npr. Stvaranje karantenske kuharice s hranom na njemačkom jeziku.

Projekt je predstavljen na raznim obrazovnim platformama i skupovima kao što su: mrežna trodnevna eTwinning edukacija Sustainable Development Goals in a Pandemic World, Pasch susret škola partnera Goethe Instituta, na online školskim novinama https://blog.pasch-net.de/pasch-global/archives/2291-Mein-Leben-in-der-Pandemie.html .

Gimnazija Metković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije