Ostanimo u kontaktu

GIMNAZIJA METKOVIĆ

Gimnazijalci na skupu mladih u Zagrebu

Objavljeno prije

Dana 10. svibnja gimnazijalci iz Metkovića, ambasadori juniori Europskog parlamenta, sudjelovali su na skupu mladih pod motom „ovajputglasam.eu“ održanom u Zagrebu na Europskom trgu.

Ispred Kuće Europe u centru Zagreba, učenici trećih razreda (Lana Bebić, Iva Goluža, Lovre Jerković, Milan Matić, Marin Milić, Dubravka Mustapić, Barbara Putica, Roko Šprlje, Marijeta Tutavac, Anđela Vrankić i Jure Zloić) u pratnji prof. Branke Vladimir pratili su cjelodnevni program kojim je obilježen Dan Europe, zajedno s kolegama iz 50 hrvatskih škola-ambasadora. Program je uključivao stand-up komičare, youtubere, izviđače, Erasmus goste i mnoge poznate osobe iz kulturnog i sportskog života – svi s misijom motiviranja na sudjelovanje u predstojećim izborima za Europski parlament koji će se održati 26. svibnja.

Osim praćenja nastupa na pozornici, naši su učenici sudjelovali i u radionici pod nazivom „Jučer stranci, danas susjedi“ u organizaciji Isusovačke službe za izbjeglice čiji je voditelj Europski građanin godine Tvrtko Barun. Također su krenuli i u „potragu za izbornim blagom“ kroz ulice Zagreba uz pomoć Saveza izviđača Hrvatske.

Ovim programom Gimnazija Metković nastavlja promicanje europske demokracije, te još jednom poziva sve sugrađane da se informiraju o kampanji za glasanje na EU izborima na poveznici „ovajputglasam.eu“.

ULAGANJA U ŠKOLSTVO

Raspisani natječaji za stipendije za darovite i učenike i studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja

Objavljeno prije

Dubrovačko-neretvanska županija objavila je natječaj za stipendiranje darovitih učenika i studenata i natječaj za stipendiranje učenika i studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Zajedno sa stipendistima iz prethodnih godina koji su ostvarili pravo na nastavak primanja stipendije i u 2019./2020. školskoj/akademskoj godini, Županija će ukupno stipendirati čak 105 korisnika stipendije za što ukupno u svom Proračun izdvaja 890.000,00 kuna. I ove akademske godine, zbog potrebe za stručnim medicinskim kadrom Županija stipendira šest medicinskih sestara i šest doktora medicine.

Za 2020./2021. školsku/akademsku godinu dodijelit će se 5 stipendija za darovite učenike, 10 za darovite studente, 10 stipendija za učenike koji se obrazuju za deficitarana zanimanja i 10 za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i to:

  • konobar – 2
  • kuhar – 2
  • medicinska sestra – 6
  • doktor medicine – 6
  • magistar medicinske biokemije – 1
  • magistar edukacijske rehabilitacije – 1
  • magistar logopedije – 1
  • magistar psihologije – 1

Stipendija se dodjeljuje za razdoblje od 10 mjeseci tijekom jedne školske, odnosno akademske godine i to u iznosu od 600,00 kuna mjesečno po učeniku i 1.000,00 kuna mjesečno po studentu. Pravo na nastavak primanja stipendije u idućoj godini ima svaki onaj daroviti učenik koji tekuću godinu završi s odličnim uspjehom i upiše se u iduću kao redovan učenik i svaki daroviti student koji tekuću godinu završi s prosjekom ocjena 4,3 i više i iduću upiše kao redovan student. Za učenike i studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja dovoljno je upisati se kao redovan učenik, tj. student da bi ostvarili pravo nastavka primanja stipendije u idućoj školskoj/akademskoj godini.

Natječaj je otvoren od 24. listopada do 6. studenog 2020. godine i objavljen je u Dubrovačkom vjesniku i na web stranici Dubrovačko-neretvanske županije.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije