Ostanimo u kontaktu

NERETVANSKA POLJOPRIVREDA

Gdje su pogoni?

Objavljeno prije

Dolina Neretve

Jadikovke neretvanskih poljoprivednika često ne čuju oni koji bi trebali, odnosno oni kojima se ti isti poljoprivrednici obraćaju. Istupi proizvođača voća i povrća događaju se prilikom svakog početka berbe raznih poljoprivrednih kultura, a odnose se prije svega na prijepore oko uvoza  jeftinijih i nekvalitetnijih proizvoda zbog čega se domaći ne mogu prodavati čak ni po minimalnim cijenama.

Međutim to nije nikakva novost jer se isti scenariji ponavljaju desetljećima.

I onda u jeku berbe javljaju se analitičari nastalog stanja koji predlažu niz mjera kako bi se pomoglo neretvanskim težacima i poljoprivrednicima u cijeloj Hrvatskoj jer su im problemi slični.

U posjet proizvođačima dolaze i političari. I neka, to je dobro i potrebno, ali se moramo zapitati što su radili i političari i ekonomsko-poljoprivredni stručnjaci prošle zime i zbog čega tada nisu postavljali pitanja i tražili odgovore u državnoj administraciji i resornim ministarstvima.

Metković NEWS, Reklama projekti i natječaji, banner 960x200px

Primjerice, već bi sada u ovim vrućim danima trebalo znati okvirne cijene mandarina koje će se brati sljedeće jeseni radi podmirenja potreba domaćeg tržišta i izvoza, bez obzira koje će se i kolike količine ubrati. Trebalo bi znati i hoće li biti dovoljno radne snage za berbu s obzirom na sve okolnosti koje godinama prate taj dio neretvanskog gospodarstva , ali i niz drugih stvari, posebice o mogućnostima izvoza u srazu s ostalim mediteranskim proizvođačima toga voća.

Umjesno je pitati gdje su pogoni za preradu voća i povrća, kako to da rijetki imaju interesa za takva ulaganja i jesu li svi društveni čimbenici učinili dostatne napore da omoguće ulaganja zainteresiranima, čime bi se umanjile i tegobe proizvođača. Bez jasnih planskih dokumenata (nije riječ o dogovornoj ekonomiji) ne može se očekivati zadržavanje postojeće proizvodnje a kamoli njezino širenje. Neretvanskog težaka muče i drugi problemi poput pitanja navodnjavanja većine površina, suprostavljanje sve većoj slanosti tla, osiguranje usjeva i plantaža, poticanje proizvodnje i subvencije i niz drugih problema.

Sve dok se ti i slični problemi do konca ne riješe, proizvođači ne mogu imati niti jasne vizije razvoja obiteljskih gospodarstava, a ponajmanje mogu očekivati odgovarajuće otkupne cijene i siguran plasman.

Piše: Pero Jakić / Metković NEWS

Najčitanije