Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px
TASLAK 1200xXXX

OČEKUJE SE REKORDAN UROD U DOLINI NERETVE

Europska komisija prepolovila potpore za viškove jabuka i mandarina iz Hrvatske

Objavljeno prije

Mandarina

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nismo zadovoljni. Lani smo samo za jabuke imali kvotu od 4600 tona, a sada je tolika s mandarinama. Tražimo da se država izbori za više, pogotovo ako se zna da su jabuke ove godine stradale od mraza i teško će naći put do kupaca – kaže glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Frane Ivković, nakon što je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavijestila voćare o gotovo prepolovljenim subvencijama za neprodane viškove voća iz EU.

Voćari nezadovoljni

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Zbog produljenja zabrane uvoza određenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz EU u Rusiju, Hrvatska je, naime, od Europske komisije i ove godine dobila mogućnost dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima za 600 tona jabuka i 1000 tona mandarina za koje procijene da ih neće prodati te dodatnu količinu do 3000 tona za jedan ili više proizvoda. Odlučeno je da se ona raspodijeli na još 1700 t jabuka tako da ukupne količine koje se mogu povući s tržišta iznose 2300 t, a s 1300 dodatnih tona toliko se može povući i mandarina.

Uvjet Ministarstva poljoprivrede je da se, kao i u 2015., povučeno voće donira humanitarnim organizacijama, centrima i ustanovama socijalne skrbi, ustanovama za predškolski odgoj, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje koje nisu u Shemi školskog voća i povrća, bolničkim ustanovama i kaznenim institucijama. EU je tako lani za dopuštenih 8350 tona voćarima RH isplatio ukupnu “odštetu” od 18,8 mil. kn, pa su ovogodišnjom kvotom od 4600 t voćari ogorčeni.

GALA HOME 740px

EU plaća bolje od trgovaca

– Urod je u najvećim voćarskim krajevima podbacio je 60-70% pa se očekuje samo 35.000 t jabuka. One ne zaostaju kvaliteto mod 1. klase, no većina plodova je oštećena i neće se moći prodati te bismo ih radije dali u donacije, što je Unija lani subvencionirala s 3,30 kn/kg, dok od trgovaca lani ni za 1. klasu nismo mogli dobiti više od 1,25-1,70 kn/kg – kaže Ivković. Proizvođači mandarina lani su pak svoj urod dobro tržili pa je dio njihove kvote preusmjeren na jabuke. Ove godine međutim očekuju rekordih 90-95 tisuća tona pa je moguće da se i 20% mandarina ne proda na tržištu. Time neće biti oštećeni samo poljoprivrednici nego i država zbog nenaplaćenog PDV-a, upozorio je Strahimir Filipović, vlasnik opuzenske tvrtke Mandarinko.

Autor: Jolanda Rak Šajn / Večernji.hr

ČISTOĆA METKOVIĆ

Potpisan ugovor za izgradnje kompostane Metković

Objavljeno prije

Ugovor za projekt izgradnje kompostane Metković potpisali su danas direktor Čistoće Metković Tomislav Jakić te predstavnici tvrtki izvođača radova, Texo gradnja d.o.o. i Trag d.o.o., Pero Račić i Valento Šutalo, a uz nazočnost gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana.

Ukupna vrijednost investicije je 24 milijuna kuna, pri čemu je Čistoća Metković dobila 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova. Vrijednost radova je 16 milijuna kn, a planirani rok završetka je 18 mjeseci.

Lokacija kompostane bit će u Vrbovcima, na čestici površine 1.8 ha, a njezinom izgradnjom osigurat će se infrastruktura potrebna za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada, što će doprinijeti unaprjeđenju sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Grada Metkovića.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na postrojenju za obradu biootpada obrađivat će se biootpad sakupljen na području gradova Metkovića i Opuzena te susjednih općina Kula Norinska i Zažablje. Dodatno će se na kompostanu dovoziti i biootpad od proizvodnje voća i povrća koji će se preuzimati od poslovnih subjekata, a rješavat će se i dugogodišnji problem otpadne mandarine koja se trenutno odlaže na neprimjerene načine.

– Izgradnjom kompostane Grad Metković će zaokružiti sustav održivoga gospodarenja otpadom, u koji smo u protekle četiri godine uložili znatna sredstva te napore. Važno je napomenuti kako smo u sustav održivoga gospodarenja otpadom uložili 43,7 milijuna kn, a od čega nam je 26,2 milijuna sufinancirano iz različitih fondova. Kroz projekt ‘Učimo gospodariti otpadom’ proveli smo edukaciju građana, nabavili smo 8680 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koje su u fazi isporuke krajnjim korisnicima, nabavili smo dva nova vozila specijalizirana za odvojeno prikupljanje otpadom, a u tijeku je i izgradnja sortirnice te nadvišenja odlagališta otpada na Dubravici, – istaknuo je gradonačelnik Dalibor Milan.

GALA HOME 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
DNŽ Dodatno 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije