Ostanimo u kontaktu

OŠ STJEPANA RADIĆA

eTwinning projekt ‘Europa u srcu’

Objavljeno prije

Učenici 3. d razreda s učiteljicom Marijanom Curić i učenici 4. a  s učiteljem Tomislavom Tomićem, sudjelovali su u eTwinning  projektu Europa u srcu autorice učiteljice Ivane Bašić i učiteljice Lidije Hatadi. Kroz projektne aktivnosti koje su se provodile u mjesecu svibnju  obilježili su Dan Europe, 9. svibnja 2019.  te su proširili znanja o Europskoj uniji. Ovako su autorice  predstavile ciljeve projekta:

“Ovim projektom želimo razvijati ljubav prema svojoj domovini, poticati interes za poznavanjem vlastitih prava i dužnosti unutar razreda, škole, lokalne zajednice, svoje domovine, Europe.
Želimo da učenici shvate da u dobro uređenom društvu postoje određena pravila, propisi i zakoni koji jednako vrijede za sve.”

Učenici s učiteljicom Marijanom predstavili su se na eTwinningu tako što su napisali neke zanimljivosti o svom zavičaju i postavili ih na TwinBoard koji služi za zajedničko predstavljanje svih sudionika projekta. Uz predstavljanje trebali su napisati i tri pitanja o našem zavičaju koja su uvrštena u kviz koji  se sastoji od svih pitanja koja su postavilii sudionici projekta, tako da kroz njih učimo i o drugim dijelovima naše domovine.. Imali su anketno pitanje vezano za očekivanja od ovog projekta. Između tri mogućnosti među kojima su: novo druženje i suradnja, upoznavanje EU i njezinih vrijednosti, upoznavanje novog TwinSpacea, izabrali su drugu mogućnost – upoznavanje EU i njezinih vrijednosti. Upoznavanje Europske unije radili su koristeći se bojankom u kojoj je za svaku zemlju članicu EU  navedeno nekoliko zanimljivosti koje su učenici čitali. Bojali su, rezali i lijepili zastave i pridruživali ih zemljama kojima pripadaju. U web alatu Padlet učiteljica je na TwinSpaceu predstavila kako su učenici 3. d obilježili Dan Europe. Na satu Likovne kulture izradili su grb grada Metkovića po svojoj mašti. Izabrali su najuspješniji, najmaštovitiji rad. Učiteljica Marijana za predstavljanje tog učeničkog rada upotrijebila je web alat Badgemaker. Učenici su izradili plakate, pisali su pjesme, igrali su igre, istraživali su. Plakate i pjesme koje su stvarali na zadanu temu predstavili su na školskom panou u holu škole. Jedna učenica donijela je igru koja se sastoji od zemljovida i zvučnih zadataka koji zahtijevaju pronalaženje neke od zemalja EU i njezinih glavnih gradova. Istraživali su i bilježili u svoju bilježnicu rezultate istraživanja. U temu su uvrstili i Europske parlamentarne izbore. Uz roditeljsku pomoć istražili su značenje i važnost tih izbora. Zabilježili su nadnevak kada su se dogodili. Zamislili su sebe na mjestu predsjednika/predsjednice EU-a te su napisali kratki sastav o tome kako bi se ponašali i kako bi pridonijeli razvoju zemalja Europske Unije. Učenici naše škole na satovima Glazbene kulture i Engleskog jezika učili su pjesmu Oda radosti, a trećaši su još u programu imali i pjesmu Domovini (Gori nebo visoko) s ključnim pojmom domoljubna pjesma. Pomoću Vennovog dijagrama usporedili su te dvije pjesme odredivši glazbeno izražajne sastavnice kao što su ugođaj, tempo, dinamika i izvođači te su uočili sličnosti i razlike.

Učenici i učitelji imali su međupartnersku suradnju putem videokonferencija koje su održane 16.5. 2019. i   putem Skypa. U VK koja je održana 16.5. sudjelovali su učenici 3.d i 4.a r. s učiteljima Marijanom Curić i Tomislavom Tomićem te učiteljicom Ivanom Bašić i njenim drugašima iz OŠ Opuzen. Predstavili su se s već spomenutim aktivnostima. U drugoj VK, održanoj 31.5. 2019. g., sudjelovali su učenici 3.d s učiteljicom Marijanom i učenici drugog razreda OŠ Zlatar Bistrica s učiteljicom Andrejom Jertec. S njima su razgovarali o zavičajima u kojima žive te o tradiciji i običajima po kojima su  nam zavičaji prepoznatljivi.  Ove aktivnosti povezane su s Prirodom i društvom i temama: Podneblje, Znamenite osobe našeg zavičaja i Naša županija; s Hrvatskim jezikom -Slušanje i govorenje; Dijalog, Pripovijedanje i Radio emisija te s Građanskim odgojem. Učenici su se pripremili za razgovor. Istražili su tradicijske igre, pjesme i plesove, naša tradicijska jela, kulturno-povijesne spomenike, znamenite osobe …podijelili su iskustva i znanja s učenicima iz brežuljkastog zavičaja.  Kako bi predstavili svoju zemlju u svijetu? Izabrali smo fotografije, a učiteljica Marijana napravila je video u web alatu Animoto.

Grad Metković darovao je slikovnice Čuvari prirode te puzle s različitim motivima koje potiču učenike na razmišljanje o zaštiti okoliša. Učenici su uživali u sastavljanju puzli. Uočavali su dobra i loša ponašanja na slikama koje su dobili.  Za kraj su učitelji Marijana Curić i Tomislav Tomić  zajedno s učenicima 11.6. 2019. snimili Radio emisiju na Radio Delti koja je emitirana 19.6. 2019. g.  Učenici su s učiteljicom Marijanom predstavili projektne aktivnosti na roditeljskom sastanku održanom 22.5. 2019.

Rezultate projektnih aktivnosti podijelili su na eTwinning platformi, a klikom na sljedeći link možete poslušati cijelu radijsku emisiju.

Izvor: uč. razredne nastave Marijana Curić / OŠ Stjepana Radića

OB DUBROVNIK

Kod dvoje zaraženih pogoršalo se stanje, intubirani i upućeni za KBC Split

Objavljeno prije

U odnosu na posljednje informacije koje je objavio Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije, kod dvoje pacijenata hospitaliziranih u OB Dubrovnik zbog COVID-19 infekcije tijekom subote je došlo do pogoršanja općeg stanja.

Slijedom toga oni su intubirani i spojeni na respirator, a potom upućeni u KBC Split, Regionalni respiratorni centar Križine prema unaprijed zadanom protokolu. Riječ o osobama starije životne dobi.

Ukupan broj zaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i dalje je 31, a dvije su osobe izliječene.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama1 300×250
Grey&Pardino Pub Kviz 300px

Najčitanije