Ostanimo u kontaktu

OŠ STJEPANA RADIĆA

eTwinning projekt ‘Europa u srcu’

Objavljeno prije

Učenici 3. d razreda s učiteljicom Marijanom Curić i učenici 4. a  s učiteljem Tomislavom Tomićem, sudjelovali su u eTwinning  projektu Europa u srcu autorice učiteljice Ivane Bašić i učiteljice Lidije Hatadi. Kroz projektne aktivnosti koje su se provodile u mjesecu svibnju  obilježili su Dan Europe, 9. svibnja 2019.  te su proširili znanja o Europskoj uniji. Ovako su autorice  predstavile ciljeve projekta:

“Ovim projektom želimo razvijati ljubav prema svojoj domovini, poticati interes za poznavanjem vlastitih prava i dužnosti unutar razreda, škole, lokalne zajednice, svoje domovine, Europe.
Želimo da učenici shvate da u dobro uređenom društvu postoje određena pravila, propisi i zakoni koji jednako vrijede za sve.”

Učenici s učiteljicom Marijanom predstavili su se na eTwinningu tako što su napisali neke zanimljivosti o svom zavičaju i postavili ih na TwinBoard koji služi za zajedničko predstavljanje svih sudionika projekta. Uz predstavljanje trebali su napisati i tri pitanja o našem zavičaju koja su uvrštena u kviz koji  se sastoji od svih pitanja koja su postavilii sudionici projekta, tako da kroz njih učimo i o drugim dijelovima naše domovine.. Imali su anketno pitanje vezano za očekivanja od ovog projekta. Između tri mogućnosti među kojima su: novo druženje i suradnja, upoznavanje EU i njezinih vrijednosti, upoznavanje novog TwinSpacea, izabrali su drugu mogućnost – upoznavanje EU i njezinih vrijednosti. Upoznavanje Europske unije radili su koristeći se bojankom u kojoj je za svaku zemlju članicu EU  navedeno nekoliko zanimljivosti koje su učenici čitali. Bojali su, rezali i lijepili zastave i pridruživali ih zemljama kojima pripadaju. U web alatu Padlet učiteljica je na TwinSpaceu predstavila kako su učenici 3. d obilježili Dan Europe. Na satu Likovne kulture izradili su grb grada Metkovića po svojoj mašti. Izabrali su najuspješniji, najmaštovitiji rad. Učiteljica Marijana za predstavljanje tog učeničkog rada upotrijebila je web alat Badgemaker. Učenici su izradili plakate, pisali su pjesme, igrali su igre, istraživali su. Plakate i pjesme koje su stvarali na zadanu temu predstavili su na školskom panou u holu škole. Jedna učenica donijela je igru koja se sastoji od zemljovida i zvučnih zadataka koji zahtijevaju pronalaženje neke od zemalja EU i njezinih glavnih gradova. Istraživali su i bilježili u svoju bilježnicu rezultate istraživanja. U temu su uvrstili i Europske parlamentarne izbore. Uz roditeljsku pomoć istražili su značenje i važnost tih izbora. Zabilježili su nadnevak kada su se dogodili. Zamislili su sebe na mjestu predsjednika/predsjednice EU-a te su napisali kratki sastav o tome kako bi se ponašali i kako bi pridonijeli razvoju zemalja Europske Unije. Učenici naše škole na satovima Glazbene kulture i Engleskog jezika učili su pjesmu Oda radosti, a trećaši su još u programu imali i pjesmu Domovini (Gori nebo visoko) s ključnim pojmom domoljubna pjesma. Pomoću Vennovog dijagrama usporedili su te dvije pjesme odredivši glazbeno izražajne sastavnice kao što su ugođaj, tempo, dinamika i izvođači te su uočili sličnosti i razlike.

Učenici i učitelji imali su međupartnersku suradnju putem videokonferencija koje su održane 16.5. 2019. i   putem Skypa. U VK koja je održana 16.5. sudjelovali su učenici 3.d i 4.a r. s učiteljima Marijanom Curić i Tomislavom Tomićem te učiteljicom Ivanom Bašić i njenim drugašima iz OŠ Opuzen. Predstavili su se s već spomenutim aktivnostima. U drugoj VK, održanoj 31.5. 2019. g., sudjelovali su učenici 3.d s učiteljicom Marijanom i učenici drugog razreda OŠ Zlatar Bistrica s učiteljicom Andrejom Jertec. S njima su razgovarali o zavičajima u kojima žive te o tradiciji i običajima po kojima su  nam zavičaji prepoznatljivi.  Ove aktivnosti povezane su s Prirodom i društvom i temama: Podneblje, Znamenite osobe našeg zavičaja i Naša županija; s Hrvatskim jezikom -Slušanje i govorenje; Dijalog, Pripovijedanje i Radio emisija te s Građanskim odgojem. Učenici su se pripremili za razgovor. Istražili su tradicijske igre, pjesme i plesove, naša tradicijska jela, kulturno-povijesne spomenike, znamenite osobe …podijelili su iskustva i znanja s učenicima iz brežuljkastog zavičaja.  Kako bi predstavili svoju zemlju u svijetu? Izabrali smo fotografije, a učiteljica Marijana napravila je video u web alatu Animoto.

Grad Metković darovao je slikovnice Čuvari prirode te puzle s različitim motivima koje potiču učenike na razmišljanje o zaštiti okoliša. Učenici su uživali u sastavljanju puzli. Uočavali su dobra i loša ponašanja na slikama koje su dobili.  Za kraj su učitelji Marijana Curić i Tomislav Tomić  zajedno s učenicima 11.6. 2019. snimili Radio emisiju na Radio Delti koja je emitirana 19.6. 2019. g.  Učenici su s učiteljicom Marijanom predstavili projektne aktivnosti na roditeljskom sastanku održanom 22.5. 2019.

Rezultate projektnih aktivnosti podijelili su na eTwinning platformi, a klikom na sljedeći link možete poslušati cijelu radijsku emisiju.

Izvor: uč. razredne nastave Marijana Curić / OŠ Stjepana Radića

NA SAJMU I IZLAGAČI IZ DOLINE NERETVE

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio najveći međunarodni poljoprivredni sajam Zeleni tjedan u Berlinu

Objavljeno prije

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio je Zeleni tjedan u Berlinu, vodeću desetodnevnu međunarodnu poljoprivrednu manifestaciju, a kojoj je ovogodišnja zemlja partner upravo Hrvatska. Na svečanoj ceremoniji otvaranja više od 3000 gostiju iz cijeloga svijeta obratio se predsjednik Vlade RH Plenković, a sajam je i službeno započeo sutradan, 17. siječnja 2020., obilaskom hrvatske hale od strane njemačke i hrvatske delegacije na čelu s predsjednikom Vlade Plenkovićem i ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

U berlinskom City Cube-u otvaranju 85. Zelenog tjedna nazočili su brojni visoki dužnosnici iz Hrvatske i svijeta, a Hrvatsku su predstavljali hrvatski tenor svjetskog glasa Đani Stipaničev te istaknuta kazališna glumica i pjevačica Renata Sabljak te mlada plesno – pjevačka skupina „Folklorelektro“. Tom prilikom predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je istaknuo: „Hrvatska se pozicionira kao važan partner i sugovornik u svim važnim temama na razini Europske unije, a osobito nam je drago da je to slučaj i u poljoprivredi. Kao što znate, nakon samo sedam godina u članstvu Europske unije Hrvatska ima zadaću, čast i odgovornost predsjedati Vijećem Europske unije. Isto se osjećamo i kao zemlja partner Zelenog tjedna – tu smo gdje trebamo biti i dijelimo zajedničke vrijednosti i ciljeve.“

Sutradan u hrvatskoj hali partnerstvo dviju zemalja u organizaciji ove poljoprivredne manifestacije i početak sajma su simbolično obilježeni predajom osamdesetogodišnje masline gradu Berlinu u ime Hrvatske – zemlje partner, uz nazočnost njemačke ministrice poljoprivrede Julije Klöckner.  Maslinu je osobno uručio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te obišao hrvatske izlagače u pratnji organizatora hrvatskog sudjelovanja na Zelenom tjednu, ministrice poljoprivrede Marije Vučković i predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luke Burilovića.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je tom prilikom naglasila: „Ovo je jedva od najvećih svjetskih poljoprivrednih pozornica gdje ćemo pred svjetlom reflektora više od 60 zemalja svijeta predstaviti ono što Hrvatska ima, bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje.  Iako najmlađa država članica Europske unije, Hrvatska ima 24 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji naziv je zaštićen oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.“

Hrvatsku će u hali 10.2 zemlje partner tijekom cijelog trajanja sajma predstavljati pedesetak izlagača, velikih i malih poljoprivredno-prehrambenih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Posjetitelji sajma imat će jedinstvenu priliku uživati u prepoznatljivim hrvatskim tradicionalnim jelima pripremanima od hrvatskih namirnica koje će za njih pripremati hrvatski kuhari u nacionalnom hrvatskom restoranu na berlinskoj adresi.

”Trenutno izvozimo poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 2 milijarde eura, a možemo i trebamo puno više. Zeleni tjedan je odlična platforma za povećanje te brojke. Ovdje će prodefilirati više od pola milijuna ljudi iz cijelog svijeta i svima njima želimo pokazati da naše turističke ljepote prati i kvalitetna gastronomija i da naša poljoprivreda ima dugu tradiciju ali i veliki potencijal.”, naglasio je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Na sajmu i izlagači iz doline Neretve

Na Zelenom tjednu u Berlinu sudjeluju i izlagači iz doline Neretve, točnije OPG Klaudia Krstičević sa svojim proizvodima od citrusa.

OPG Klaudia Krstičević

Zeleni tjedan

Osnovan 1926. godine, Zeleni tjedan je vodeći međunarodni sajam poljoprivrede, hortikulture i prehrambene industrije koji okuplja proizvođače, stručnjake i posjetitelje iz svih krajeva svijeta. Jubilarni 85. Zeleni tjedan održava se od 17. do 26. siječnja 2020. godine u Berlinu. O važnosti ovog sajma za europsku i svjetsku poljoprivredu te odnose među zemljama najbolje govore zaista impresivne brojke – 61 država sudionica, 1 800 domaćih i stranih izlagača, 100 000 proizvoda iz cijelog svijeta, 400 000 posjetitelja i 118 200 m2 izložbenog prostora.

Hrvatsku na sajmu Zeleni tjedan u Berlinu predstavljaju: Podravka, Atlantic grupa, Badel, Sardina, Dukat, Cromaris, Kraš, Dalmacijavino, Fortenova grupa, Pivac, Gavrilović, Žito, Vindija, Koestlin, Kutjevo, Ravlić, Ferbežar, Đanić obrt, Kuća meda Županja, OPG Kalić Zvonimir, PP Orahovica, Udruga Graševina Croatica OPG Vučković, Udruga proizvođača Paškog sira, Klaster hrvatskog pršuta, Blato d.d. OPG Klaudia Krstičević, Dalmatia VINA CROATIA vina mosaica, Stella Croatica, TerraMarascae, Mišlov, Zigante tartufi, Vinistra, S.I.C. prerada i trgovina ribom, Kampanjola, p.z. Vrbnik, Udruga prozvođača bučinog ulja Hrvtaske, Tvrtka Grbić, Promes Cvanciger, Obrt Ma Cherie, Naše klasje, OPG Šaričević Ilija, Jabuka HR, San Antonio, HAIMMU, DR. Andrija Štampar, Hrvatske šume.

Sve informacije o Zelenom tjednu pronađite na poveznicama https://zelenitjedan2020.hr/about/  i https://www.gruenewoche.de/en/.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije