Ostanimo u kontaktu
Hotel PRESIDENT 1200×200

POSLUŠAJTE KAKO ZVUČI BURA

Ekipa ‘Life and Ventures’ posjetila Vjetroorgulje na brdu Trovro iznad Rogotina

Objavljeno prije

Vjetroorgulje na brdu Trovro iznad Rogotina smatraju se prvim orguljama tog tipa u svijetu. Malo mjesto Rogotin smjestilo se na rubu doline Neretve, u neposrednoj blizini grada Ploča. Vjetroorgulje se nalaze na najvišem vrhu brda Trovro (Veliki Trovro), a samo brdo dobilo je ime prema 3 lako prepoznatljiva vrha.

Vjetroorgulje se nalaze na 114 metara visine i do njih se dolazi relativno lako, dovoljno je tek dvadesetak minuta lagane šetnje popločanom stazom koja na vrh vodi iz samog Rogotina. Vjetroorgulje je najbolje posjetiti za vjetrovitog vremena, a što je jači vjetar, to će i zvukovi koje proizvode ove orgulje biti glasniji.

Na vrhu Veliki Trovro nalaze se troje vjetroorgulje, svake okrenute prema karakterističnim vjetrovima koji pušu u delti Neretve. Tako su jedne orgulje okrenute prema jugu, jedne prema maestralu i jedne prema buri. Tijekom našeg posjeta puhala je relativno jaka bura te su jedino vjetroorgulje okrenute prema ovom vjetru proizvodile zvuk.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Zvuk vjetroorgulja može se opisati kao duboki šum niskih frekvencija, meditativan i zanimljiv. Da bi vjetroorgulje proizvodile zvuk, potrebna je brzina vjetra od minimalno 20 km/h. Završene su nedavno pa u ovom trenutku još nisu toliko poznate i posjećene, iako se nalaze u blizini magistrale koja spaja Split i Dubrovnik, a kojom, tijekom ljeta, svakodnevno putuje velik broj turista. Jedino slično glazbalo ovom su morske orgulje u Zadru, jedno od najposjećenijih mjesta ovog grada.

Prije izgradnje vjetroorgulja iznad Rogotina, mještani su se plašili da bi one mogle biti preglasne i tako ometati normalan život u ovom mjestu. Istina je zapravo sasvim drugačija, vjetroorgulje nisu ni približno toliko glasne, ali za svaki slučaj ugrađen je mehanizam kojim se može zatvoriti protok zraka i tako u potpunosti zaustaviti glazba koju prozvodi vjetar. Osobno bi voljeli da su bar malo glasnije jer imaju dosta zanimljiv zvuk.

Iako je vrh Veliki Trovro visok samo 114 metara, s njega se pruža izvrstan pogled na dolinu Neretve, njeno ušće, Rogotin, zaštićeni rezervat Parila, neretvanski kanal, Ploče… , svoj doživljaj opisala je ekipa ‘Life and Ventures’.

ADVENT U METKOVIĆU

Dišpet Caffe&Rest poziva na blagdansku čaroliju, u ‘Božićni grad’!

Objavljeno prije

Centar ovog Adventa će zasigurno biti ‘Božićni grad‘, blagdanska čarolija koju je svojim posjetiteljima pripremio Dišpet Caffe & Rest.

Uz provjereno dobar štimung, za koji je ovog Adventa zadužen Zlatko Volarević – Dilajla, te još bolju spizu, pa kuhano vino i kuhani gin, te pokoju fritulicu… te bomba specijalitet ‘Sarma To Go‘, jel da, već vam rastu zazubice a još nismo spomenuli ni kobasice te pregršt zimskih delicija… vrhunski riblji i mesni meni… sve to sa sa zadovoljstvom ovog Adventa najavljuje Dišpet Caffe & Rest u svom ‘Božićnom gradu’.

Božićni grad sa radom starta danas, 4. prosinca, a domaćini pozivaju da nazdravimo uz dobru kapljicu i muziku uživo, da s veseljem zakoračimo u ovo čarobno predbožićno vrijeme.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Rezervirajte na vrijeme svoj, božićni domjenak, il’ organizirajte obiteljska druženja, rođendane, krstitke… za sve informacije na raspolaganju vam je ljubazno osoblje na boj mobitela +385 91 605 49 35. Pretvorimo ovo blagdansko vrijeme u čaroliju ‘Božićnog grada’ u Dišpet Caffe & Rest.

Ovaj vikend smo za Vas pripremili zanimljive menie po promo cijenama..

RIBLJI MENI 120,00 kn

  • Salata od hobotnice
  • Odrezak tune s blitvom
  • Desert
  • Časa vina po izboru 🥂🍷

MESNI MENI 110,00 kn

  • Pršut, sir
  • Punjena vješalica s prilogom
  • Desret
  • Časa vina po izboru 🥂🍷

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije