Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

POSLUŠAJTE KAKO ZVUČI BURA

Ekipa ‘Life and Ventures’ posjetila Vjetroorgulje na brdu Trovro iznad Rogotina

Objavljeno prije

Vjetroorgulje na brdu Trovro iznad Rogotina smatraju se prvim orguljama tog tipa u svijetu. Malo mjesto Rogotin smjestilo se na rubu doline Neretve, u neposrednoj blizini grada Ploča. Vjetroorgulje se nalaze na najvišem vrhu brda Trovro (Veliki Trovro), a samo brdo dobilo je ime prema 3 lako prepoznatljiva vrha.

Vjetroorgulje se nalaze na 114 metara visine i do njih se dolazi relativno lako, dovoljno je tek dvadesetak minuta lagane šetnje popločanom stazom koja na vrh vodi iz samog Rogotina. Vjetroorgulje je najbolje posjetiti za vjetrovitog vremena, a što je jači vjetar, to će i zvukovi koje proizvode ove orgulje biti glasniji.

Na vrhu Veliki Trovro nalaze se troje vjetroorgulje, svake okrenute prema karakterističnim vjetrovima koji pušu u delti Neretve. Tako su jedne orgulje okrenute prema jugu, jedne prema maestralu i jedne prema buri. Tijekom našeg posjeta puhala je relativno jaka bura te su jedino vjetroorgulje okrenute prema ovom vjetru proizvodile zvuk.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Zvuk vjetroorgulja može se opisati kao duboki šum niskih frekvencija, meditativan i zanimljiv. Da bi vjetroorgulje proizvodile zvuk, potrebna je brzina vjetra od minimalno 20 km/h. Završene su nedavno pa u ovom trenutku još nisu toliko poznate i posjećene, iako se nalaze u blizini magistrale koja spaja Split i Dubrovnik, a kojom, tijekom ljeta, svakodnevno putuje velik broj turista. Jedino slično glazbalo ovom su morske orgulje u Zadru, jedno od najposjećenijih mjesta ovog grada.

Prije izgradnje vjetroorgulja iznad Rogotina, mještani su se plašili da bi one mogle biti preglasne i tako ometati normalan život u ovom mjestu. Istina je zapravo sasvim drugačija, vjetroorgulje nisu ni približno toliko glasne, ali za svaki slučaj ugrađen je mehanizam kojim se može zatvoriti protok zraka i tako u potpunosti zaustaviti glazba koju prozvodi vjetar. Osobno bi voljeli da su bar malo glasnije jer imaju dosta zanimljiv zvuk.

Iako je vrh Veliki Trovro visok samo 114 metara, s njega se pruža izvrstan pogled na dolinu Neretve, njeno ušće, Rogotin, zaštićeni rezervat Parila, neretvanski kanal, Ploče… , svoj doživljaj opisala je ekipa ‘Life and Ventures’.

BLAGDAN VELIKE GOSPE

Procesijom oko crkve sv. Ilije proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo

Objavljeno prije

Danas, 15. kolovoza u našim smo crkvama proslavili Veliku Gospu, svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

Župni vikar fra Darijo Sinković je predslavio sv. mise u 6.30 u Sv. Ilije i u 9 sati u Sv. Franje na Kladi, a župnik fra Denis Šimunović u Sv. Ilije u 8 i 20 sati  kada je bila i procesija oko crkve s Gospinim kipom. Tijekom misa bila je prigoda za sv. ispovijed.

Marija je naša Majka i uzor vjere, njoj se obraćamo i utječemo kao pojedinci i zajednica da nas zagovara kod Boga. Vjera je dar na kojem trebamo zahvaljivati, ona nam je oslonac i daje smisao u životnim teškoćama, neke su od misli su koje je župnik fra Denis izrekao tijekom propovijedi na jutarnjoj misi.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Vijest/foto: svilija-metkovic.com

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije