Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

Edukacija je temeljni uvjet postojanja i opstanka ljudske zajednice

Imaju li baš svi seminari nekog posebnog utjecaja, ili je cilj samo naplata?

Objavljeno prije

Edukacija (latinski educatio) znači proces odgajanja, odgoj, prenošenje općih i radnih iskustava, znanja, društvenih normi i vrijednosti s prethodnih naraštaja na mlađe, kao stečevinu ljudske kulture i civilizacije radi razvoja i obogaćivanja ljudskog društva. Edukacija je temeljni uvjet postojanja i opstanka ljudske zajednice. Ona na individulanoj razini obuhvaća proces stjecanja znanja, umijeća i navika, razvijanje tjelesnih, intelektulanih, moralnih, estetskih i radnih sposobnosti. Neki psiholozi određuju je kao širi rodni pojam za odgoj i obrazovanje. (Izvor: Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2018.).

S ovom definicijom i obrazloženjem nema puno onih koji bi mogli izraziti protivljenje i ne složiti se s potrebom edukacije.

Međutim, u današnjim, pa i hrvatskim društvenim prilikama, riječ edukacija poprima razmjere jedne od najvitalnijh društvenih aktivnosti bez čega prema nekim mišljenjima nema gospodarskog i društvenog napretka.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U našoj zemlji posljednjih desetljeća iznimno brzo rasla je edukacijska evolucija na raznim područjima društvenog, profesionalnog, individualnog i svakog drugog oblika rada i života pojedinaca i skupina.

I neka je rasla, jer je to i potreba. Međutim, za provedbu edukacijskih aktivnosti u Hrvatskoj su nastale brojne ustanove, instituti i savjetodavne službe koje za sve dionike u poslu organiziraju seminare, stručne skupove i druge oblike educiranja koje masno naplaćuju. Lovci i ribolovci moraju prolaziti edukacijske susrete, nastavnici u školama svake školske godine moraju prisustvovati seminarima ili o e-maticama ili drugim programima reformi u obrazovnom sustavu, vatrogasci i policajci moraju nazočiti raznim stručnim skupovima i vježbama, poljoprivrednici  na taj način upoznaju korisnost ili štetnost određenih sredstava za zaštitu bilja, turistički vodiči i računovođe moraju na radionicama dokazivati svoju stručnost u poslu kojega obavljaju. O zdravstvenom sektoru da i ne govorimo, kao i o nizu drugih profesionalnih poslova.

Uglavnom, bez sudjelovanja u edukacijskim procesima nitko ne može biti siguran da mu sutra neko izmišljeno povjerenstvo neće natovariti nezainteresiranost za cjeloživotno obrazovanje, a nakon toga predložiti i raskid radnog odnosa bez obzira na posljedice.

Ponavljamo, edukacija je potrebna za svako radno mjesto, ali se postavlja pitanje imaju li baš svi edukacijski programi nekog posebnog utjecaja na poboljšanje kvalitete posla kojega djelatnici obavljaju i koliko se takve edukacijske aktivnosti odražavaju na život ljudi.

Je li netko mjerio i izmjerio učinkovitost pojedinaca prije i nakon seminara za koje neki debelo naplaćuju? Možda će stručni edukatori odgovoriti i na to pitanje.

VODITELJ HKZ-a BALINGEN I ALBSTADT-EBINGEN

Uvođenje u službu vlč. Senka Antunovića

Objavljeno prije

Tijekom popodnevnoga euharistijskoga slavlja u nedjelju 16. siječnja 2022. godine u crkvi Svetoga Križa (Heilig Kreuz Kirche) u njemačkome gradu Albstadt-Ebingenu u službu voditelja Hrvatskih katoličkih zajednica u Balingenu i Albstadt-Ebingenu uveden je vlč. Senko Antunović, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Euharistijsko slavlje je predslavio novi voditelj spomenutih zajednica, koje u ovom dijelu biskupije Rottenburg-Stuttgart postoje gotovo 50 godina.

Na samome početku misnoga slavlja sve je okupljene pozdravio dekan vlč. Augusty Kollamkunnel, koji je izrazio radost da hrvatske zajednice već desetljećima imaju svoga svećenika. Osim pozdrava, dekan je ukratko predstavio novoga župnika, koji je pred okupljenom zajednicom položio ispovijest vjere i župničku prisegu. Dekret imenovanja biskupa dr. Gebharda Fürsta, kojim imenuje vlč. Senka voditeljem zajednica, pročitao je gosp. Jure Župan, izabrani predsjedavajući pastoralnoga vijeća iz Balingena, a riječ pozdrava i dobrodošlice novome voditelju uputila je gđa Silvia Paurević, izabrana predsjedavajuća vijeća iz Ebingena.

Nakon liturgijskih čitanja, koja je pročitala gđa Vlatka Jovanović, tajnica zajednice u Balingenu, i naviještenoga evanđelja, novoimenovani voditelj zajednica vlč. Senko Antunović je u homiliji približio značenje događaja iz Kane Galilejske (Iv 2, 1-12) za svakodnevni kršćanski život. Propovjednik je naglasio važnu ulogu Marije u kršćanskoj duhovnosti, koja svojim djelovanjem i svojom ulogom upućuje vjernika na Krista. On je središte kršćanskoga života i poziva, a po Mariji se dolazi Kristu, napomenuo je vlč. Antunović.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na misnome slavlju je pjevao mješoviti zbor zajednice iz Ebingena, pod ravnanjem i sviranjem orguljašice Ane Vidović, a na svetoj misi su sudjelovali vjernici iz Balingena i Ebingena, ali i Hrvati iz obližnjih zajednica. Sveta misa je bila prikazana za bivšega voditelja zajednica, vlč. Božu Polića, koji je iznenada preminuo krajem listopada 2021. godine.

Na kraju misnoga slavlja svoje čestitke i dobrodošlicu u novu zajednicu uputio je vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj. On je u ime svih hrvatskih svećenika, đakona i pastoralnih suradnika, koji djeluju u Njemačkoj, zaželio vlč. Antunoviću blagoslov i uspjeh u radu i dobru suradnju sa svim članovima preuzetih zajednica. Na samome kraju svima se još jednom obratio vlč. Senko, zahvalivši Bogu, obitelji i prijateljima na podršci na svećeničkom putu. Također je uputio i riječ zahvale dekanu vlč. Augustyu, ali i vlč. Wolfgangu Braunu, njemačkome župniku iz Balingena, vlč.  Uweu Stieru, župniku iz Ebingena, vlč. Andriji Župariću, voditelju hrvatskih zajednica iz Reutlingena i fra Milanu Geli, vikaru hrvatske zajednice iz Tübingena. Nakon zahvale vlč. Ivici Komadini, koji je zajedno s novoimenovanim voditeljim suslavio svetu misu istoga dana i u Balingenu, vlč. Senko je pozdravio i predstavnike civilnih vlasti, gradonačelnika i župana iz Albstadt-Ebingena te evangeličkoga pastora iz Balingena.

Nakon euharistijskoga slavlja okupljena zajednica je uz kratko druženje izrazila dobrodošlicu novome svećeniku i zaželjela mu Božji blagoslov u radu i djelovanju.

Tekst: fra Milan Gelo
Fotografije: Oliver Livančić

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije