Ostanimo u kontaktu
Neretvanski Oglasnik 1200x200px

TKO JE BIO PENKALA?

Eduard Slavoljub Penkala prije 150 godina prvi na svijetu izumio je mehaničku olovku

Objavljeno prije

Naturalizirani Hrvat Eduard Slavoljub Penkala, rođen kao polu-Poljak polu Nizozemac, prvi na svijetu izumio je mehaničku olovku i tako odškrinuo vrata velikoj popularnosti koja je pratila njega i njegov praktični izum.

Nažalost, umro je s tek navršenih 50 godina života, 1922. godine, pa nije stigao uživati u naknadnoj slavi pa i bogatstvu.

On je 1906.godine patentirao prvu mehaničku olovku, olovku kojoj ne treba oštrilo, a 1907. patentirao je i prvo nalivpero na svijetu s čvrstom tintom.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Slavoljub je tvornicu Penkala u Zagrebu osnovao zajedno sa židovskom obitelji Moster, pa je 1906. sklopio ugovor s Edmundom Mosterom i njegovim bratom Gavranom o osnivanju tvrtke Penkala-Moster d.d. za proizvodnju automatske tehničke olovke, nalivpera i drugog pisaćeg pribora. Čitav svijet je „poludio za penkalama“ koje su se izvozile u 70 zemalja. Od 1912.do 1926. godine ta je tvornica bila jedan od najvećih svjetskih proizvođača pisaćeg pribora , zapošljavala je 800 radnika, imala je radničku kantinu, dječji vrtić, bazen i nogometni klub.

U sklopu industrijskog kompleksa tvornice Penkala-Moster osnovana 1927.godine i tvrtka Edison Bell International za proizvodnju gramofonskih ploča, na čijim su temeljima puno kasnije nastali Jugoton i Croatia Records.

Slavoljub Penkala autor je više od 70 izuma i mirne ga se duše može  smatrati hrvatskim Edisonom.

Penkalino djelo danas je promovirano kao „izvorno hrvatsko“, ali je pomalo i zaboravljeno.

Nakon Drugog svjetskog rata na mjestu Penkaline tvornice nastala je Tvornica olovaka Zagreb (TOZ), ali je više malo tko govorio o Penkali i braći Moster. Unatoč tomu, još se vode upravno pravni sporovi za 60 tisuća četvornih metara zemljišta, vrijednog  barem 10 milijuna eura, na kojemu je Penkala nekada proizvodio olovke.

Nakon njegove smrti njegovi su poslovni partneri njemačkoj tvrtki Pelikan prodali pravo proizvodnje nalivpera s čvrstom tintom te se 1929. jedno takvo pojavilo na europskom tržištu, ali ne kao Penkala, nego kao Pelikan. Uspjeh je bio golem, tvrtka Pelikan postoji i danas.

Nastavi čitati

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

63 nova slučaja zaraze koronavirusom, preminula jedna muška osoba iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 63 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Radi se o 35 osoba muškog spola i 28 osoba ženskog spola: 28 iz Dubrovnika, 16 iz Konavala, 8 iz Vele Luke, 3 iz Župe dubrovačke, 2 iz Korčule te po jedna iz Blata, Lumbarde, Metkovića, Orebića, Pojezerja i Smokvice.

Preminula je jedna muška osoba iz Metkovića (rođ. 1971.).

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Izliječeno je 170 osoba: 73 iz Dubrovnika, 22 iz Konavala, 15 iz Metkovića, 13 iz Župe dubrovačke, 11 iz Ploča, 9 iz Vele Luke, 7 iz Korčule, 6 iz Opuzena, po tri osobe s Lastova i iz Stona, po dvije iz Kule Norinske, Lumbarde i Orebića te po jedna osoba s Mljeta i iz Slivnog.

U posljednja 24 sata obrađena su 294 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 168.507 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirana je 61 osoba pozitivna na koronavirus, pet pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, četiri su na respiratoru, a jedna osoba na O2.

U samoizolaciji su 693 osobe, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđen je ukupno 981 slučaj kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Redakcija portala Metković NEWS izražava sućut obitelji.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije