Ostanimo u kontaktu

HITNA INTERVENCIJA

Dvije hitne u popodnevnim satima uzbunile građane

Objavljeno prije

Danas oko 20 sati kroz grad su prošla dva vozila hitne pomoći s upaljenom rotacijom što je uzbunilo građane. Vozila su išla do pomoćnog igrališta gdje su s pacijentima dočekali helikopter HRM-a koji je pacijente prevezao do KBC-a Split.

Ipak, kako smo naknadno neslužbeno doznali, riječ je o dva odvojena slučaja, o dvije starije osobe koje su zbog lošeg zdravstvenog stanja hitno zbrinute u KBC-u Split.

Na svu sreću hitna helikopterska služba je uspostavljena i nadamo se da će našim sugrađanima biti pružena adekvatna midicinwka skrb i da će biti bolje. Želimo im brz oporavak.

DUBROVNIK

Zamjenica Marević na otvaranju konferencije “Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika“

Objavljeno prije

”Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika“, naziv je konferencije koja se u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU održava u Dubrovniku od 26. do 28. veljače, a otvorena je danas u Lazaretima. Svečanom otvorenju nazočila je i ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev te zamjenica župana Žaklina Marević, kao i pročelnica UO za društvene djelatnosti Jelena Dadić.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je ovom prilikom kako je se problemi i izazovi u očuvanju kulturne baštine ne mogu riješiti u godinu ili dvije, ali je bitno preokrenuti trendove.

”Moramo shvatiti da nam je baština najvažniji resurs, s kojim moramo mudro i racionalno upravljati te u nju ulagati i čuvati. Time ćemo je prenijeti budućim generacijama“, rekla je Koržinek.

Istaknula je velik odaziv na konferenciju, jer uz stručnjake iz ovog područja iz 27 država članica sudjeluju i predstavnici relevantnih međunarodnih organizacija, od UNESCO-a do ICOM-a i ICCROM-a.

”Na konferenciji, ali i na zaključcima Vijeća ministara u svibnju, dat ćemo važan doprinos državama članicama EU kako se ovom temom baviti u idućem razdoblju”, zaključila je Obuljen Koržinek.

Zamjenica Marević rekla je kako je mogućnost  da u našem gradu i u našoj županiji ugostimo jednu od konferencija koje se održavaju u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU velika čast.

”Koristim priliku zahvaliti svima vama koji ste prepoznali da je  grad Dubrovnik, koji je prepoznatljiv upravo po svojoj kulturnoj i povijesnoj baštini, pravi domaćin jednom ovakvom događanju. Mi koji pratimo razvoj grada, kao središta naše zupanije, vidimo koliko se napora ulaze u očuvanje kulturne baštine, na čemu odajemo priznanje djelatnicima gradske uprave i svima onima koji daju svoj doprinos očuvanju iste. Osim Dubrovnika, koji je naš najsjajniji biser, diljem županije imamo značajan broj kulturno-povijesnih lokacija, od Neretvanske doline, preko Pelješca, otoka Korčule do Konavala, o kojima se sustavno brinemo kako bismo očuvali svoju prošlost i tradiciju. Izazovi s kojima se susrećemo svakoga dana potiču nas da u svom radu i djelovanju veliku pozornost posvećujemo upravo tome kako upravljati, ali i zaštititi našu kulturnu baštinu, no i kako podići javnu svijest o važnosti ove teme.  Vjerujem da će i ova konferencija zasigurno doprinijeti tome”, rekla je zamjenica Marević.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako rast turizma donosi sve veći priljev novca, što odredištima pod zaštitom UNESCO-a donosi rizik u urbanizmu, odnosno načinu gradnje, te u posezanju za javnim prostorom u cilju što većeg profita.

”Turizam je osnovna gospodarska grana u Dubrovniku. Čak 80 posto ljudi živi od turizma. Zato kad  donosimo mjere moramo imati na umu da ne smijemo uništiti turizam, već postići održivost s ciljem bolje kvalitete života naših sugrađana”, rekao je Frankovi te dodao kako je Dubrovniku nužno potrebna ravnoteža.

Na otvaranju je još govorio i voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev.

Jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u području kulture je očuvanje

Odabrana tema konferencije omogućuje raspravu na stručnoj teorijskoj razini o metodologiji ispitivanja i procjene svih vrsta rizika radi lakšeg donošenja odluka o očuvanju i korištenju kulturne baštine te optimalnog korištenja resursa.

Teme panela fokusirane su na raspravu o metodama identifikacije, analize i određivanja prioriteta rizika kulturne baštine te posebice boljeg razumijevanja potencijalnih rizika, važnosti monitoringa, procesa prilagodbi, kao i brzi oporavak od ugroza te održivog očuvanja nakon obnove te prepoznavanja mogućnosti koje pruža participativno upravljanje kroz poticanje suradnje svih dionika u procesu upravljanja rizicima.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama1 300×250

Najčitanije