Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

PROJEKT INTERMODAL

DUNEA svojim projektom omogućila izradu dviju studija za razvoj morskih luka u našoj županiji

Objavljeno prije

Luka Orebić, DUNEA

Iz sredstava osiguranih EU projektom INTERMODAL, kojeg na području Dubrovačko-neretvanske županije provodi  Regionalna razvojna agencija DUNEA, u prethodnom je razdoblju financirana izrada dviju studija za razvoj morskih luka s područja Dubrovačko-neretvanske županije: Maritimna studija luke Ubli i Vjetrovalna studija luke Orebić. Riječ je o studijama nužnim za razvoj luka. Naime, svaki zahvat u postojećoj, kao i izgradnja nove luke, mora biti dobro promišljen jer se radi o velikim sredstvima, a upotrebljivost luke ovisi o brojnim faktorima. Prilikom izrade idejnih rješenja za izvođenje zahvata moraju se napraviti stručne studije i elaborati koji također uključuju vjetrovalnu i maritimnu studiju, objasnio je Nikola Butigan, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije.

Maritimna studija luke Ubli koristit će se u izradi projekta dogradnje luke Ubli na Lastovu u kojoj se planira izgradnja još jedne trajektne rampe s pripadajućim vezom duljine 110 metara. Projektom se dobiva dodatna sigurnost pristajanja jer sada u luci Ubli postoji samo jedna trajektna rampa, što u slučaju kvara trajekta na vezu predstavlja veliki problem. Ujedno se osigurava siguran vez i za veće trajekte, što sada nije slučaj.

Luka Ubli, DUNEA

Vjetrovalna studija luke Orebić će se koristiti za projekt izrade školjere – valobrana ispred lukobrana postojeće luke. Cilj je umanjiti razorno djelovanja valova koji za jakog juga udaraju u lukobran te omogućiti normalan prolazak vozila i pješaka koji koriste prijevoz trajektom na liniji Orebić – Dominče. Udari valova su takvi da sada preljevaju parapetni zid lukobrana, oštećuju strukturu lukobrana i polijevaju vozila i pješake. Prilikom izrade lukobrana bila je napravljena školjera, što je vidljivo na starim fotografijama, ali je očito bila poddimenzionirana, kako veličinom same školjere tako i veličinom pojedinih komada kamena od kojih je bila napravljena. Taj kamen sada je djelovanjem mora razbacan uz južnu stranu lukobrana.

– Lučka uprava Dubrovačko-neretvanske županije koristi priliku zahvaliti se županijskoj razvojnoj agenciji DUNEA-i, uz čiju pomoć i financijska sredstva su izrađene dvije studije u  trajektnim lukama Orebić i Ubli. Lučka uprava DNŽ je trenutačno u  postupku izrade projektne dokumentacije za dogradnju i proširenje navedenih luka i nadamo se da ćemo po završetku projektne dokumentacije  navedene projekte  lakše aplicirati prema EU fondovima – kazao je ravnatelj Lučke uprave DNŽ  Antun Banovac.

Projekt INTERMODAL (Intermodalni model transporta za razvoj Jadranske regije) Regionalna razvojna agencija DUNEA, zajedno s međunarodnim partnerima, provodi kroz Programa IPA Jadranske prekogranične suradnje, a vrijednost aktivnosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je 200.000 eura.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl5 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije