Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

Obilježavanje Međunarodnog dana mladih

DUNEA predstavila mladima Europe Direct Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Povodom Međunarodnog dana mladih 12. kolovoza 2021. u Centru za mlade Dubrovnik, Regionalna razvojna agencija DUNEA – nositelj projekta Europe Direct Dubrovačko-neretvanske županije s projektnim partnerom – udrugom Erasmus Student Network prezentirali su mladima rad mreže Europe Direct-a te program Konferencije o budućnosti Europe.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 12. kolovoza Međunarodni dan mladih, koji se od 2000. godine kontinuirano obilježava kako bi se promovirao aktivizam mladih te potencijal mladih koji doprinose pozitivnim promjenama i razvoju društva.

Tom prilikom, u sklopu programa Dana mladih „Budućnost je tu – a di si ti?“ predstavnici Dunea-e, Bruno Bebić i Ana Dragobratović, predstavili su rad mreže Europe Direct-a Dubrovačko-neretvanske županije. Europe Direct Dubrovačko neretvanske županije član je mreže Europe Direct u Hrvatskoj, koja je pak dio sveeuropske mreže centara. Ti centri približavaju Europu ljudima na terenu i potiču ih da se uključe u rasprave o budućnosti EU-a.

Mreža Europe Direct ima značajnu ulogu u prijenosu informacija građanima, služeći kao centar gdje se građani mogu informirati o pitanjima koja se tiču  EU-a. Nadalje, Europe Direct Dubrovačko-neretvanske županije intenzivno djeluje u aktivnostima koje se organiziraju za građane s ciljem približavanja EU na lokalnoj razini. Razlog tome je i postojanje centra za građane kako bi se informirali o vrijednostima, ciljevima, zadaćama i svim aspektima koji su aktualni na razini EU-a.

Pored predstavljanja rada mreže Europe Direct-a, član udruge Boris Gluhan predstavio je Konferenciju o budućnosti Europe koja za cilj ima pokretanje široke i otvorene političke rasprave o budućnosti Europske unije. Riječ je o Konferenciji gdje su niz javnih rasprava koji omogućuje građanima iznošenje ideja i izradu prijedloga za buduće politike EU-a. Sastavni dio Konferencije je višejezična digitalna platforma  na kojoj građanke i građani mogu razmjenjivati ideje, povezivati se, predlagati rješenja i inicijative te različite aktivnosti. Konferencija o budućnosti Europe svečano je otvorena 9. svibnja u Europskom parlamentu u Strasbourgu koji će također biti domaćin inauguracija prve plenarne skupštine 19. lipnja.

Ovom prilikom obilježavanja Međunarodnog dana mladih se pružila prilika da se približi mladima Europsku Uniju, rad mreže te usmjeriti ih gdje se mogu informirati.

DUNEA

Predstavljena radna verzija dokumenta Prijedlog politika za sektor kreativnih i kulturnih industrija

Objavljeno prije

Regionalna agencija DUNEA, u sklopu EU projekta „Promocija kreativnog turizma kroz uspostavu iskustvenih i održivih ruta – CREATURES“, 21. rujna organizirala je online predstavljanje nacrta preporuka za unapređenje politika za poticanje suradnje kreativnih i kulturnih industrija u kreiranju održivih turističkih proizvoda inspiriranih kulturnom baštinom.

Nacrt dokumenta izrađen je u suradnji sa Sveučilištem u Ateni te Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) s namjerom utvrđivanja zajedničkih politika za cijeli prostor ADRION regije, koju, osim Hrvatske, čine i Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Grčka.

Autorica dokumenta koji na razini Europske unije prvi put povezuje kreativne i kulturne industrije sa zaštitom prirodne i kulturne baštine i održivim turizmom je dr. sc. Ana Žuvela, stručnjakinja za kulturnu politiku, nove modele i procese upravljanja koji obuhvaćaju i područje kulturnih i kreativnih industrija. Uz preporuke politika, Regionalna agencija DUNEA je u suradnji s timom iz IRMO-a, izradila i pravne preporuke te niz inovativnih pokazatelja kojima se može pratiti razvoj sektora.

Prijedlozi politika su predstavljeni projektnim partnerima iz Autonomne regije Friuli Venezia Giulia (IT), Instituta za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstvenog parka Patras (GR), Ekonomskog fakulteta u Ateni (GR), Regionalnog direktorata za kulturu Vlöre (AL), Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (BA) kako bi i sami, svojim komentarima i prijedlozima, imali mogućnost sudjelovati u izradi dokumenta. Prezentaciju i predstavljanje procesa izrade Preporuka politika koji vodi Regionalna agencija DUNEA, održala je koordinatorica projekta Olja Ljubišić. Naglasila je važnost participativnog pristupa u izradi strateških dokumenata, te najavila predstavljanje prijedloga politika u studenome 2021. u Dubrovniku.

Prijedlozi politika će se primijeniti na lokalnoj razini izradom akcijskog plana koji će između ostalog, uključit osmišljavanje dvije nove kreativne rute.

Proračun Regionalne agencije DUNEA za provedbu je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije