Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

DOZNAJEMO

Mrežu 5G već ima trećina Hrvatske, evo kad će je dobiti Ploče, Metković i Opuzen

Objavljeno prije

Pametni telefoni i ista takva ulična rasvjeta, senzori, video kamere, dronovi. Sve je više uređaja koji traže modernu tehnologiju. Jedna takva, popularno nazvana 5G, s komercijalnim je primjenom bez velike pompe počela u listopadu prošle godine, a šest mjeseci kasnije u svijetu telekomunikacija već postaje standard.

U Hrvatskoj je, prema procjeni struke, trećina stanovništva pokrivena mrežom pete generacije, no ne i na jugu. Budući da će i ove godine zbog korone izostati turistička sezona na kakve smo navikli, investitorima s područja telekomunikacija nikud se ne žuri, makar skoro obećavaju poboljšice, piše Dubrovački vjesnik.

BRŽE I POUZDANIJE

NA POPISU LOKACIJA KOJE POKRIVA TELEOPERATER HRVATSKI TELEKOM ZASAD SU 34 GRADA I VIŠE OD 1,5 MILIJUNA GRAĐANA, A KAŽU KAKO ĆE DUBROVNIK I OSTALA ČETIRI GRADA DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE 5G-OM POKRITI TIJEKOM OVE GODINE. NA UPIT ŠTO SU PREDNOSTI NOVE MREŽE ISTIČU MANJU POTREBU ZA NOVIM BAZNIM STANICAMA I MANJE LOKACIJA ZA POKRIVENOST FREKVENCIJAMA.

U aktualnoj, ranoj fazi primjene 5G tehnologije, korisnik, kažu, može iskusiti nešto veću brzinu i latenciju (vrijeme od doticaja zaslona do reakcije na zaslonu), a kroz naredne godine 5G tehnologija će se dodatno unaprijediti. Trenutačno je prioritet na boljoj pokrivenosti, povećanju brzina i pouzdanosti veze. Navode iz HT još prednosti ove tehnologije za korisnike:

– To su prije svega brži i bolji pristup internetu, brži odaziv mreže te osjetno bolja povezanost velikog broja uređaja, što je preduvjet za razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti. Zdravstvo, obrazovanje, proizvodnja, poljoprivreda, energetika, turizam, promet samo su neka od područja koja će 5G uvelike unaprijediti – obećavaju iz Hrvatskog Telekoma. koji planira svojim korisnicima u pojedinim tarifama do 30. lipnja 2021. godine, bez dodatnih troškova, ponuditi korištenje 5G mreže. No, za to se svi zainteresirani moraju nalaziti na području pokrivenosti 5G mrežom i imati kompatibilan uređaj.

TESTIRAJU FUNKCIONALNOST

IZ TELEOPERATERA A1 HRVATSKA POMAKE NA PLANU UVOĐENJA NOVE TEHNOLOGIJE NAJAVLJUJU OVOG LJETA:

– A1 Hrvatska testira 5G funkcionalnosti na području Dubrovačko-neretvanske županije i samog grada Dubrovnika. Cilj testiranja je postići optimalni dizajn mreže za maksimalne 5G brzine i latenciju od nekoliko milisekundi što će omogućiti naprednu primjenu tehnologije u poslovne svrhe, ali i za privatne korisnike. Ispred A1 Hrvatska je veliki investicijski ciklus u bazne stanice, redizajn temeljne i transportne mreže i izgradnju podatkovnih centara, na čemu kompanija radi posljednje dvije godine te će biti spremna osigurati vrhunsko korisničko iskustvo s 5G-om – ističu iz A1 Hrvatska i dodaju kako će korisnicima za pristup 5G mreži trebati novi uređaji.

– Na tržištu već postoji niz modela s podrškom za 5G mrežu te će uskoro postati široko dostupni u različitim cjenovnim razredima. Za očekivati je da će kroz godinu dana većina novih modela podržavati 5G mrežu. Naravno, svi koji imati 4G uređaje i dalje će ih moći koristiti, kao i do sada – utješili su korisnike iz A1 Hrvatska.

Za napomenuti je kako bi uz povezivanje velikog broja uređaja, tzv. Internet od Things, posredstvom 5G mreže prijenos videa trebao biti višestruko kvalitetniji. Bespilotne letjelice u akcijama potrage i spašavanja, procjene požara i praćenju prometa postale bi značajno preciznije, kao i videoigrice na mobitelu…

Pobornici nove tehnologije kažu kako je modernizacija ionako neminovna jer potrošnja podataka zbog popularnosti streaminga videa i glazbe stalno raste, a i tzv. radijski spektar koji sad koristimo sve je zagušeniji, što kvari i kvalitetu usluge, prenosi Dubrovački vjesnik. 

PREPORUKA STOŽERA CZ DNŽ

Nastava u Neretvi ostaje online osim završnih razreda srednjih škola

Objavljeno prije

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije, nakon pribavljenog stručnog mišljenja ZZJZ DNŽ, dao je preporuke osnivačima osnovnih i srednjih škola na području županije o izmjeni načina organizacije nastave u školama u više jedinica lokalne samouprave.

Sukladno preporuci od ponedjeljka 26. travnja u dolini Neretve preporučuje se i dalje nastavu organizirati on-line, odnosno po modelu C, osim završnih razreda srednjih škola, dok se u ostatku županije preporuča organizacija nastave po modelu A.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl6 Bakin kruh 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije