Ostanimo u kontaktu

ŽUPA SV. NIKOLE

Don Slavko Volarević proslavio mladu misu

Objavljeno prije

Foto: MetkovićNET

Pod geslom ‘Ljubav je tvoja bolja od života‘ jučer je u crkvi svetog Nikole biskupa u Metkoviću svoju mladu misu proslavio don Slavko Volarević.

Propovijed je održao dr. don Emanuel Petrov, župnik župe sv. Petra apostola Priko iz Omiša.

Župa se za slavlje pripremala trodnevnicom od četvrtka 9. srpnja, svaku večer u 19 sati. Mise  su predvodili: župnik i neretvanski dekan don Davor Bilandžić, upravitelj Svećeničkog doma i ekonom Bogoslovije i Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu don Tomislav Bašić. Treću večer, trodnevnicu, predvodio je don Milan Šarić, župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na otoku Visu. Na misama je pjevao župni bend.

Slavko Volarević; je sin Mije i Branke r. Dodig, rođen je 10. listopada 1994. godine u Dubrovniku, Župa sv. Nikole u Metkoviću. Pastoralni praktikum vršio je u Župi sv. Petra ap. Priko/Omiš.

EUROPSKI ODBOR REGIJA

Župan Dobroslavić: Naklonost EU proširenju na zapadni Balkan je prilika za te zemlje, Gospodarski i investicijski plan kao dodatni poticaj

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu sastanka Povjerenstva za građanstvo, upravljanje, institucijske i vanjske poslove (CIVEX) Europskog odbora regija. Jedna od temi sastanka je Paket mjera za proširenje EU-a 2020. Župan Dobroslavić u funkciji izvjestitelja govorio je o svom radu na pripremi mišljenja na ovu temu čija podloga je dokument Europske komisije objavljen u listopadu ove godine.

Rekao je kako će se mišljenje baviti položajem lokalne i regionalne samouprave u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj, te manjkavosti demokracije na lokalnoj razini u smislu nedostaka u vladavini prava, upravljanju, slobodi medija, borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala i dr., te da će zagovarati jačanje položaja i uloge lokalne i regionalne samouprave. Naglasio je pritom da naklonost EU proširenju na zapadni Balkan predstavlja priliku za te zemlje čemu pridonosi i gospodarski i investicijski plan kao dodatni poticaj. Također, mišljenja je da bi sve zemlje zapadnog Balkana trebale postati članice EU-a, što bi bilo dobro za te zemlje, ali i za EU, s političkog, gospodarskog i sigurnosnog aspekta, ali da sve te zemlje moraju ispuniti sve kriterije za pristupanje EU, te da Turska treba tek uvjeriti EU da je doista spremna prihvatiti europske standarde i vrijednosti.

Europska komisija 6. listopada ove godine predstavila je Gospodarski i investicijski plan za zapadni Balkan, dokument kojim Komisija najavljuje pomoć u visini od devet milijardi eura za ulaganje na zapadni Balkan. U odnosu na Tursku EU je do sada preusmjerio 83 milijuna eura za potporu borbi protiv bolesti COVID-19 i potporu onima koji su najviše pogođeni. Europski odbor regija kontinuirano je uključen u procese na zapadnom Balkanu kroz svoju radnu skupinu za zapadni Balkan te tri zajednička savjetodavna odbora osnovana na paritetnoj osnovi s lokalnim i regionalnim vlastima iz zemalja u procesu pristupanja EU.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije