ČUVANJE POVIJESTI

Dolina Neretve na ‘Topoteci’

Objavljeno 8. prosinca 2017. u kategorijama: Foto Galerija, Metković, Neretva, News.
Foto: metkovic.hr

Foto: metkovic.hr

Galerija

U prostorijama Volonterskoga centra Dobra sinoć su Ladislav Dobrica, Renata Horvat i Tihomir Pleše iz Hrvatskog državnog arhiva predstavili virtualnu platformu Topoteka, čija je svrha uključiti lokalnu zajednicu u digitalno arhiviranje i javno izlaganje građe (fotografije, dokumenti, audio/video zapisi…), koja je nedostupna, budući da se uglavnom nalazi u privatnim zbirkama.

Topoteka je dio međunarodnoga projekta COOP (Community as opportunity – Zajednica kao prilika), čiji su partneri u Republici Hrvatskoj Hrvatski državni arhiv i Državni arhiv u Dubrovniku pa time i Sabirni arhivski centar Metković-Opuzen-Ploče, koji je smješten u Metkoviću.

Budući da se u Topoteku želi uvrstiti i dolina Neretve, na predstavljanje su pozvani predstavnici škola i drugih relevantnih ustanova te građani, kako bi se došlo do zainteresiranih osoba koje bi administrirale tu platformu. Rad na administraciji je dosta jednostavan, a isto tako je jednostavno i pretraživanje.

Za sada na su u Hrvatskoj Topoteci predstavljeni Međimurje, Podsused, Split – Knjižara Morpurgo, Starigrad, Vukovar i Ysterreich (povijesni naziv za područje Istre te zapadnoga Kvarnera u srednjem i novom vijeku). Vjerujemo da će se u Metkoviću i dolini Neretve naći dovoljno onih koji u svojim privatnim zbirkama imaju građu za uvrštenje u našu lokalnu Topoteku, koja će jednoga dana narasti u kolektivnu memoriju našega zavičaja. Zainteresirani za suradnju mogu se obratiti Paulini Šiljeg iz Sabirnoga arhivskog centara Metković-Opuzen-Ploče na [email protected].

preseno s metkovic.hr

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari