Ostanimo u kontaktu

ČUVANJE POVIJESTI

Dolina Neretve na ‘Topoteci’

Objavljeno prije

Foto: metkovic.hr

Foto: metkovic.hr

U prostorijama Volonterskoga centra Dobra sinoć su Ladislav Dobrica, Renata Horvat i Tihomir Pleše iz Hrvatskog državnog arhiva predstavili virtualnu platformu Topoteka, čija je svrha uključiti lokalnu zajednicu u digitalno arhiviranje i javno izlaganje građe (fotografije, dokumenti, audio/video zapisi…), koja je nedostupna, budući da se uglavnom nalazi u privatnim zbirkama.

Topoteka je dio međunarodnoga projekta COOP (Community as opportunity – Zajednica kao prilika), čiji su partneri u Republici Hrvatskoj Hrvatski državni arhiv i Državni arhiv u Dubrovniku pa time i Sabirni arhivski centar Metković-Opuzen-Ploče, koji je smješten u Metkoviću.

Budući da se u Topoteku želi uvrstiti i dolina Neretve, na predstavljanje su pozvani predstavnici škola i drugih relevantnih ustanova te građani, kako bi se došlo do zainteresiranih osoba koje bi administrirale tu platformu. Rad na administraciji je dosta jednostavan, a isto tako je jednostavno i pretraživanje.

Za sada na su u Hrvatskoj Topoteci predstavljeni Međimurje, Podsused, Split – Knjižara Morpurgo, Starigrad, Vukovar i Ysterreich (povijesni naziv za područje Istre te zapadnoga Kvarnera u srednjem i novom vijeku). Vjerujemo da će se u Metkoviću i dolini Neretve naći dovoljno onih koji u svojim privatnim zbirkama imaju građu za uvrštenje u našu lokalnu Topoteku, koja će jednoga dana narasti u kolektivnu memoriju našega zavičaja. Zainteresirani za suradnju mogu se obratiti Paulini Šiljeg iz Sabirnoga arhivskog centara Metković-Opuzen-Ploče na [email protected].

preseno s metkovic.hr

OPĆINA KULA NORINSKA

300.000 kuna za rekonstrukciju Vrijačke ulice u Desnama

Objavljeno prije

Desne - Kula Norinska

S obzirom na turistički potencijal kojeg naselje Desne zasigurno ima, Općina Kula Norinska je izradila projektnu dokumentaciju i prijavila se na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja, te nam je odobreno 300.000 kn za rekonstrukciju Vrijačke ulice u Desnama.

Cesta je to koja vodi do starog zaseoka ‘Kuće’, područje koje je evidentirano u Prostornom planu općine Kula Norinska pogodno za razvoj Ruralnog turizma.

Nadamo se da ćemo sa ovom cestom pospješiti daljnji razvoj turističkog potencijala tog lijepog neretvanskog mjesta, javili su iz Općine Kula Norinska!

Nastavi čitati

UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

UOSI Prijatelj potpisao ugovore sa 30 osobnih asistenata

Objavljeno prije

Uosi Prijatelj, potpis ugovora (5)

U prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Prijatelj danas je Ugovore o radu na određeno vrijeme potpisalo 30 asistenata. Osobni asistenti sukladno odobrenim programima zapošljavaju se na godinu dana.

Riječ je o jednom u nizu programa koje provodi UOSI Prijatelj, financiran iz proračuna Republike Hrvatske i iz Europskog socijalnog fonda, odobren od strane povjerenstva Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

– Ove programe na zadovoljstvo naših korisnika i samih osobnih asistenata provodimo od 2006. godine. Ove godine su nam odobrena sredstva za ukupno 30 korisnika i to 27 iz doline Neretve, 3 iz Gračaca, a u travnju ćemo uključiti u program još 2 korisnika iz Metkovića, te po jednog iz Splita i Šibenika. Gotovo sve potrebe za osobnim asistentima za korisnike, koji su nam se prijavili, sa područja doline Neretve smo osigurali uz pomoć Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, – javili su iz UOSI Prijatelj.

Nastavi čitati

Najčitanije