Ostanimo u kontaktu

TRODNEVNA MANIFESTACIJA 'DANI MANDARINA 2016.'

Dolina Neretve kao agroturistička destinacija, mandarina agroturistički brend

Objavljeno prije

Dani mandarina, 2016. - Opuzen

Poštovani,
Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen priprema manifestaciju Dani mandarina, 2016. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo poduzetništva.

Cilj manifestacije je ujedinjenje obrazovnih institucija, udruga, privatnih tvrtki i otkupnih centara, turističkih zajednica te lokalnih uprava i samouprava u zajedničkom cilju da se kroz niz manifestacija u sklopu višednevnog obilježavanja „Dana mandarina“ ojača dolina Neretve kao agroturistička destinacija te ojača mandarina kao agroturistički brend.

Posebnost ove manifestacije je izrada instalacija/skulptura od mandarina. Svoje sudjelovanje su potvrdili svi vrtići i osnovne škole u Metkoviću, Pločama i Opuzenu te niz udruga iz Komina, Metkovića i Ploča.

Manifestacija se održava kroz tri dana od 7. – 9. listopada u Opuzenu.

Petak, 7. listopada od 9,00 – 13,00

 • Izrada instalacija/skulptura od mandarina
 • Sportske aktivnosti: turnir u boćanju, šahovski turnir
 • Natjecanje u cijeđenju soka od mandarine
 • Zabavno-društvene igre: domino, čovječe ne ljuti se, gaming turnir

Subota, 8. listopada

 • Izložba skulptura od mandarina
 • Sportske aktivnosti: turnir u boćanju

Nedjelja, 9. listopada

 • Agroturistički sajam od 15,00 sati
 • Izložba skulptura od mandarina
 • Sportske aktivnosti: završnica turnira u boćanju
 • Nastupi KUD-ova i klapa
 • Mandarinski bal od 19,00 sati

Za potrebe organizacije ove sveobuhvatne manifestacije prijavili smo naš projektni prijedlog na razne natječaje, te smo na taj način osigurali pokroviteljstvo Ministarstva poduzetništva i obrta i Grada Opuzena.

Ukoliko ste suglasni da je Neretvi kao agroturističkoj destinaciji ovakva manifestacija/događaj potreban, molimo da pridonesete medijskom pokrivenošću ovog događaja.

S poštovanjem,
Ravnateljica, Ivana Filipović, dipl.pol.

 

Dani mandarina

ARGUMENTACIJA PROJEKTA MANIFESTACIJE
‘DANI  MANDARINA’

Ciljevi manifestacije:

 1. Dolinu Neretve ovim projektom želimo obogatiti za još jedan turističko-kulturni proizvod: Manifestacija Dani mandarina čime pridonosimo razvoju ruralnih
 2. Dodavanjem manifestacije Dani Mandarina u kalendar turističkih događaja pridonosimo jačanju brenda hrvatskog turizma i brenda mandarine
 3. Dani mandarina održavaju se u prvom tjednu mjeseca listopada i time manifestacija pridonosi produljenju turističke sezone
 4. Omasovljavanjem manifestacije i izdizanjem iznad lokalnog karaktera pridonosimo povećanju ugostiteljskog i drugog turističkog prometa, posebno u posezoni.

Aktivnosti manifestacije:

Manifestacija se održava kroz tri dana, od 7. – 9. listopada. Ostale aktivnosti odnose se na razne dislocirane aktivnosti diljem Neretvanske doline,a koji se oslanjaju na osnovne i srednje škole i njihove inicijative na temu mandarina.

Petak,7.10.

 • Natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola doline Neretve u izradi instalacija/skulptura od mandarina
 • Izložba skulptura od mandarina
 • Natjecanje posjetitelja u cijeđenju soka od mandarina
 • Razne sportske aktivnosti: turnir u boćanju i šahovski turnir
 • Natjecanje u cijeđenju soka od mandarine

Subota,8.10.

 • Izložba skulptura od mandarina
 • Turnir u boćanju

Nedjelja , 9.10.

 • Sajam agroturističkih proizvoda doline Neretve
 • Nastupi regionalnih i međunarodnih KUD-ova i klapa
 • Mandarinski bal.

Dubrovačko-neretvanska županija je atraktivan, ali geografsko-heterogen i razmjerno nefunkcionalan prostor nedovoljno kvalitetno povezan s centrom županije – Dubrovnikom. Osim njegove neposredne okolice, drugi dijelovi županije kao što je Neretvanska dolina ne ostvaruju dostatne gospodarske i turističke sinergije od snage Dubrovnika kao centra. Također, kroz Neretvansku dolinu svakodnevno prolaze autobusi turista iz Dubrovnika i okolnog područja na proputovanju za Mostar ili Međugorje bez namjere zaustavljanja  u Opuzenu. Ovom manifestacijom želimo ponuditi sadržaje zbog kojih će se turisti odlučiti zaustaviti u Neretvanskoj dolini, probati mandarine,  okušati se u berbi mandarina, pregledati zanimljivu izložbu skulptura/instalacija od mandarina, pregledati eko sajam obrtnika i poljoprivrednika, zabaviti se i provesti kvalitetno svoje vrijeme na odmoru.

Iako je u Strategiji razvoja turizma Dubrovačko-neretvanske županije  manifestacija Dani mandarina upisana u kalendar turističkih događaja, manifestacija se redovito ne održava. Turističke zajednice koje su organizirane u Metkoviću, Opuzenu, Pločama i Slivnu su skromnog operativnog kapaciteta, a izostaje i međusobna suradnja. Predstavnici lokalnih vlasti u svojim administrativnim jedinicama svjesni su potrebe sustavnog jačanja turističkog brenda mandarine, poboljšanja organizacije i marketinga, ali su istovremeno svjesni da za to nemaju potreban kapacitet i dovoljan stupanj međusobne suradnje.

Manifestacija Dani mandarina održava se još od osamdesetih godina kad je mandarina postala rasprostranjena voćka u dolini Neretve i kad su njeni plodovi počeli osiguravati egzistenciju žitelja Doline. Kako bi joj se odužili, organizirane su razne manifestacije kao: Mandarinski bal, Dani mandarina, Kup mandarina… Za vrijeme ratnih godina manifestacija se nije održavala. Nakon završetka rata i zatvaranja magnata PIK Neretva, inicijativu su preuzeli naizmjenice Grad Opuzen, Grad Metković, Dubrovačko-neretvanska županija, Savjetodavna služba, Udruga Mandarina, sve ovisno o trenutnim financijskim i organizacijskim sposobnostima.

Predloženim aktivnostima želimo pridonijeti i projektu Razvojne agencije Dubrovačko neretvanske županije pod nazivom „Neretva – dolina života“ kojom je Neretvanska dolina zamišljena kao tematska turistička cesta gdje će posjetitelji osim prirodnih, kulturnih, gastronomskih, enoloških, ornitoloških vrijednosti upoznati i onu agroturističku.

Dodatne prednosti odabranog datuma manifestacije je i taj što je Dan neovisnosti u subotu, 8. listopada pa iz tog razloga očekujemo još veću posjećenost manifestacije. Na Dane mandarina potom će se nadovezati i Dani Neretve u Zagrebu koja se već treću godinu zaredom  održava u drugom tjednu listopada.

U međuvremenu, okolnosti su se promijenile, a mandarina je dobila dodatnu dimenziju i dodatnu vrijednost, onu turističku. Te upravo predloženim aktivnostima unutar manifestacije želimo višestruko pridonijeti ciljevima ovog poziva:

 1. Neretvansku dolina jedinstveno područje posebnog kulturnog i povijesnog naslijeđa ovim projektom želimo unaprijediti i obogatiti za jedan novi dodatni turistički proizvod: Manifestaciju Dani mandarina čime pridonosimo cilju projekta, tj. razvoju ruralnog oblika turizma.
 2. Za provedbu projekta uključit ćemo široku bazu dionika. Međusobnom suradnjom lokalnih jedinica uprave i samouprave, turističkih zajednica, udruga, obrazovnih ustanova postići ćemo visok stupanj uključenosti institucija i subjekata u provedbi manifestacije.
 3. Mandarine su, pored jabuka, najjači izvozni poljoprivredni proizvod, te je mnogim privatnim i fizičkim osobama u interesu ojačati brend radi bolje prolaznosti na tržištu te radi marketinških učinaka manifestacije. Stoga će se svi oni uključiti financijskim doprinosom kako bi manifestacija uspjela čime će se ostvariti visok stupanj osiguranosti potrebnih financijskih sredstava.
 4. Dani mandarina održavaju se u prvom  tjednu mjeseca listopada i time manifestacija pridonosi cilju poziva – produljenju turističke sezone.pridonosimo povećanju ugostiteljskog i drugog turističkog prometa, posebno u posezoni.
 5. Dodavanjem manifestacije Dani mandarina u kalendar turističkih događaja pridonosimo jačanju brenda hrvatskog turizma i stvaranju prepoznatljivog imidža hrvatskog turizma.

HRVATSKA AGENCIJA ZA MALO GOSPODARSTVO, INOVACIJE I INVESTICIJE

HAMAG-BICRO kroz BOND lokalnim poduzetnicima olakšava poslovanje

Objavljeno prije

ZAGREB, 17. rujna 2019. – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je na završnoj konferenciji rezultate pilot-projekta BOND – Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) koji je pokrenut 2017. godine s ciljem okupljanja različitih vrsta poduzetničkih potpornih institucija na jednom mjestu, kako bi se malim i srednjim poduzetnicima olakšao pristup informacijama. Konačni cilj projekta bio je razviti standardizirane visokokvalitetne usluge poduzetničkih potpornih institucija koje će biti regionalno ravnomjerno rasprostranjene. Kroz projekt BOND nastoje se smanjiti razlike u regijama i svim poduzetnicima u Hrvatskoj pod jednakim uvjetima olakšati pristup poslovnim znanjima, vještinama i informacijama ključnim za rast i razvoj poslovanja.

Konferenciju je pozdravnim obraćanjem svečano otvorila Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta izjavivši: „Na području cijele zemlje trenutno djeluje 177 verificiranih poduzetničkih potpornih institucija koje je Vlada Republike Hrvatske iz državnog proračuna do sada sufinancirala s više od 60 milijuna kuna. Dodatnih gotovo milijun kuna Ministarstvo je kroz projekte i programe Europske unije dodijelilo jedinicama lokalne uprave i samouprave za razvoj istih. Njihova je uloga da mikro, malim i srednjim poduzetnicima pruže svu potrebnu savjetničku pomoć i potporu pri osnivanju novih poduzeća, ali i olakšavanju poslovanja postojećih poduzeća.“.

Potom se prisutnima obratio Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a: „Kako bismo svim poduzetnicima omogućili jednostavniji i brži pristup informacijama, HAMAG-BICRO je kroz projekt BOND odlučio decentralizirati svoje usluge, odnosno osigurati personalizirani pristup svakom malom poduzetniku dolaskom u njihove lokalne sredine te upoznavanjem s njihovim izazovima i prilikama. Nedavno smo otvorili prve dvije ispostave HAMAG-BICRO-a u Čakovcu i Antunovcu. Na ovaj način, HAMAG-BICRO će moći izbliza osjetiti poduzetnički puls lokalne sredine, njihove svakodnevne nedoumice, ali i prilike.“

Uspostavljene pilot-usluge kroz Mrežu BOND uključuju standardizaciju usluge savjetovanja poduzetnika početnika, decentralizaciju usluga HAMAG-BICRO-a, mrežu mentora za poduzetnike, dijagnostičke alate za procjenu inovativnosti poduzetnika i podrški PPI-ima u savjetovanju na području društvenog poduzetništva. U rad Mreže BOND trenutno je uključeno 58 poduzetničkih potpornih institucija, čijih je 300 zaposlenika sudjelovalo na besplatnim specijalističkim edukacijama.

„Osim uspostavljenih pet pilot-usluga za poduzetnike, značajan rezultat ovog projekta su i specijalističke edukacije koje je BOND tim unutar HAMAG-BICRO-a organizirao tijekom protekla tri mjeseca za predstavnike poduzetničkih potpornih institucija iz cijele Hrvatske. Kroz edukacije su obuhvaćena znanja potrebna svakom poduzetniku – od organizacije rada nabave, proizvodnje, digitalnog marketinga, istraživanja tržišta i analize potrošača pa sve do naprednog financijskog izvještavanja, upravljanja rastućom tvrtkom, strateškog poslovnog planiranja i unaprjeđenja poslovnih procesa.“, nadodao je Ante-Janko Bobetko, član Uprave HAMAG-BICRO-a.

Rezultate projekta, uspostavljenih pet pilot-usluga prezentirala je Tamara Sarvaš, ravnateljica Sektora za za razvoj i podršku korisnicima. Potom se ispred poduzetničkih potpornih institucija prisutnima obratio Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Tijekom projekta BOND sudjelovali smo na nizu specijalističkih edukacija na kojima su naši djelatnici dobili mogućnost stjecanja novih znanja i vještina koje će moći iskoristiti prilikom savjetovanja poduzetnika oko niza ključnih pitanja važnih za pozicioniranje i rast na tržištu. Kroz ovaj projekt poduzetničke potporne institucije dobile su mogućnost da, osim novih znanja i usavršavanja konzultantskih vještina u dijelu posla koji je usmjeren direktno na rad s poduzetnicima, standardiziraju sve svoje usluge, a nekoliko njih i specijaliziraju te na taj način unaprijede i ekonomiziraju operativne procese unutar samog PPI-a“, istaknula je Marijana Puljas iz Dubrovačke razvojne agencije DURA.

U okviru projekta BOND oformljena je i službena internetska stranica projekta https://bond-hrvatska.hr/. Nastavak projekta očekuje se krajem ove godine. Od osnutka Mreže, mnoge poduzetničke potporne institucije izrazile su želju za učlanjenjem. Ukupna vrijednost projekta je 7.012.151,60 kuna i u cijelosti je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Za više informacija, molimo Vas da nam se obratite na mail helena.madunic@hamagbicro.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije