Ostanimo u kontaktu

DO KADA ĆEMO UDISATI SMRAD

Do kada će piromani uništavati naše zdravlje?

Objavljeno prije

Uz sve opasnosti i posljedice koronakrize kako u zdravstvenom tako i u ekonomskom smislu, stanovnici Metkovića i okolice daniima udišu dim iz okolnih močvara u kojima je raslinje zbog nedostatka kišnih oborina sasvim suho, i kao takvo pogodno za potpaljivanje požara. I protekle dvije noći stariji i bolesni, djeca i trudnice, ali i oni poptpuno zdravi nisu moglu spavati ni normalno disati, jer je netko jako „pametan“ nastavio svoju prljavu rabotu paljenja tršćaka odnosno ševara, sve od Gabela Polja i Crnića do Orepka ili Podgreda.

Zašto govorimo o namjernom potpaljivanju iako dokaza nema ? Pa zato što je i zapovjednik Vatrogasne postrojbe iz Čapljine obznanio da se požari namjerno podmeću, a to misle i mnogi građani.

Posebna je okolnost da vatrogasci ne mogu pristupiti svim opožarenim područjima, pa pješice s teškom opremom koračaju ili močvarom ili brdskim terenima.

Temeljno je pitanje kako pojedinci mogu to činiti i zar ne razmišljaju koliko će požari naštetiti flori i fauni našeg prostora. Što će nam zaštićena područja i briga za ekološko stanje, kad svako malo bukne požar kojega vjetar brzo prenosi na posve suprotnu stranu , što će nam edukacija, skupa vatrogasna oprema, izloženost pogibelji i štošta, ako imamo one koji samo gledaju vidi li ih netko i gdje je kamera za videonadzor.

Ova manipulacija starijeg je datuma jer su požari redoviti izbijali ili u šumi ili u ševaru. Kad se pomislilo da je tomu kraj, akcija se nastavlja pa tko preživi može pričati unucima što se događalo

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

Danas zabilježeno 65 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 18 osoba iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 65 novih slučajeva zaraze koronavirusom (od toga 39 slučajeva utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 20 osoba iz Dubrovnika, 18 osoba iz Metkovića (od čega je jedan korisnik Doma za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković), šest iz Stona, pet iz Župe dubrovačke, četiri iz Konavala (od čega su dvije osobe djelatnici Doma za starije Konavle), tri iz Korčule, po dvije iz Lumbarde i Opuzena te po jednoj osobi iz Dubrovačkog primorja, Kule Norinske, Orebića, Ploča i Zažablja.

Ukupno su zaražene 32 osobe muškog spola i 33 osobe ženskog spola, a za 36 osoba je utvrđena epidemiološka veza.

Zbog interesa javnosti Stožer za CZ DNŽ izvještava kako su testirani korisnici i djelatnici objekta Doma za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković u kojem se nalazio pozitivni korisnik, a koji je trenutno na liječenju u OB Dubrovnik.

Izliječene su 52 osobe: 19 iz Dubrovnika, 13 iz Metkovića, po četiri iz Kule Norinske i Župe dubrovačke, tri iz Orebića, po dvije iz Konavala, Korčule, Opuzena, Ploča te jedna osoba iz Vele Luke.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 52 osobe pozitivne na koronavirus. Četiri pacijenata zahtijevaju intenzivnu skrb, dva pacijenta su na invanzivnoj ventilaciji, jedan pacijent je na neinvanzivnoj ventilaciji, a jedan na kisiku. U posljednja 24 sata obrađeno je 236 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 25 393 uzorka.

U samoizolaciji je 830 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđen je ukupno 101 slučaj kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije