Ostanimo u kontaktu

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ U EMISIJI 'SRIJEDOM OTVORENO'

Dnevna bolnica u Metkoviću jedan od najznačajnijih projekata u 2018.

Objavljeno prije

Foto: edubrovnik.org

Foto: edubrovnik.org

Župan Nikola Dobroslavić gostovao je u srijedu u emisiji Radio Dubrovnika Srijedom otvoreno, a među glavnim temama razgovora bili su projekti pokrenuti i/ili realizirani u godini za nama, kao i planovi za 2018. godinu.

Odgovarajući na upite voditeljice Nile Miličić Vukosavić, župan Dobroslavić je ponovno obrazložio svoju tvrdnju kako je 2017. godina jedna od najuspješnijih od osnivanja Županije.
– To temeljimo na brojnim uspjesima od odluke Europske komisije da sufinancira Pelješki most, pa do činjenice da je Vlada potvrdila Županije kao partnere provođenja regionalnih i razvojnih politika. U 2017. godini zaustavili smo odlazak Policijske uprave iz Dubrovnika, preokrenuli smo taj trend odlaska institucija općenito, vratila se Porezna uprava, čekamo uskoro Trgovački sud i želimo vratiti Carinsku upravu – rekao je župan.

U eteru se prisjetio i priznanja ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac o tome da je Dubrovačko-neretvanska županija ponajbolja županija u Hrvatskoj u privlačenju sredstava iz fondova EU.
– Ostvarili smo 85 projekata s vrijednosti većom od 400 milijuna kuna. To je otprilike kao da u županiju dovedete četiri nova hotela. Tu je bila i Zračna luka Dubrovnik sa zgradom Terminala C vrijednim 476 milijuna kuna, a u tijeku su radovi na drugoj fazi od 1.1 milijarde kuna od čega EU bespovratno sufinancira s 858 milijuna kuna. Ne smijemo zaboraviti niti drugi Terminal, onaj za brodove na kružnim putovanjima u Gružu gdje smo zaustavili štetno koncesioniranje, a pred kraj godine došla nam je i proslava 700. obljetnice ljekarništva u Dubrovniku – rekao je župan te nadodao i kako je konačno riješen problem komunalne lučice Batala, a bez mijenjanja cijene veza.

Župan je također napomenuo kako je u 2018. godini jedan od glavnih prioriteta rješavanje pitanja škole u Cavtatu, za koju su već izrađeni projekti, a radi se i na ishođenju dozvola.

– Problem je financiranje, a postoji plan u Ministarstvu znanosti i obrazovanja da se putem Europske investicijske banke, zajedno sa Županijama i Općinama obnavljaju škole koje nemaju zadovoljavajuće uvjete. Ono što je sada tamo nije odgovarajuće da ne upotrijebim neku težu riječ, a kako Županija, tako i Općina Konavle želi riješiti taj problem – rekao je župan Dobroslavić.
Upitan za stav oko projekta golfa na Srđu i pokrenutog zahtjeva za arbitražom, župan je ponovio kako takvo ponašanje investitora drži nekorektnim.

– Arbitraža je nekorektan postupak jer nije bilo nikakvog opstruiranja postupka. Srušena im je Studija utjecaja na okoliš na Upravnom sudu nakon provedenog postupka. To je procedura koja postoji u svakoj državi, a svi mi moramo poštivati zakone Republike Hrvatske – rekao je župan.

Među značajnijim projektima u 2018. godini župan je izdvojio realizaciju projekata Dnevnih bolnica u Dubrovniku i Metkoviću vrijednih više desetaka milijuna kuna, istaknuo kako se želi uspostaviti brzobrodska linija od Lastova do Dubrovnika, očekuje priprema za realizaciju projekta izgradnje autoceste od Osojnika do čvorišta Metković, početak projekata ribarskih luka u Vela Luci i Sustjepanu, brze ceste Zračna luka Dubrovnik – Dubrovnik, nove Pelješke ceste s trajektnim pristaništem Perna i lukom Polačište na Korčuli, Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, Centra kompetencije za agrume i druge mediteranske kulture, Studentskog doma, izgradnje Turističke i ugostiteljske škole u Dubrovniku, potpisivanje Ugovora o financiranju nove zgrade osnovne škole Cavtat. Nadalje, očekuje se i izdavanje lokacijske dozvole za Kongresni centar u Dubrovniku kao i potpisivanje ugovora o financiranju daljnjeg razvoja projekta širokopojasne infrastrukture, ali i izgradnja sportske infrastrukture i daljnji razvoj zdravstvenog turizma, napomenuo je župan u svom gostovanju.

preneseno s edubrovnik.org

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati

PELJEŠKI MOST

Ruše se stari stupovi, počinje dizanje temelja, stiže kontingent od 24 pilota

Objavljeno prije

c38d92d33052598ebefc

Na gradilištu Pelješkog mosta trenutačno su u tijeku radovi na rušenju starih stupova, koji su izgrađeni za prijašnjih radova na tom mostu prema starom projektu od kojeg se u međuvremenu odustalo.U Hrvatskim cestama kažu da je obavljeno i završno ispitivanja testnih pilota (konstrukcijski element nalik ukopanom stupu, kojim se omogućuje temeljenje građevine na slabo nosivu tlu; naziva se i šip, dok je pilon stup visećega mosta koji prenosi opterećenje s glavnoga užeta ili kosih vješaljaka na temelj i u tlo) nakon njihove dopreme na gradilište te da 9. siječnja počinje njihovo pobijanje kako bi se provjerila adekvatnost odabrane opreme i potvrdile sve predviđene procedure kod izvedbe glavnih radova na temeljima mosta.

Nakon toga, krajem ovog mjeseca započinje i pobijanje stalnih pilota na stupnim mjestima. Prema podacima koje smo dobili iz Hrvatskih cesta, prvi kontingent od 24 pilota i to za stupna mjesta S7 i S8 stiže u Hrvatsku oko 16. siječnja, a njihovo pobijanje počinje odmah nakon obavljanja carinskih formalnosti i završnih ispitivanja pilota prije ugradnje.

U Hrvatskim cestama kažu da bi prema dosadašnjim spoznajama, troškovi temeljenja trebali ostati u okviru predviđenih vrijednosti. No s obzirom na to, napominju u toj tvrtki, da se radi o temeljenju na dubinama većim od 120 metara, u krškom terenu, a imajući u vidu činjenicu da se, prema ugovoru, obračun radova provodi prema stvarno izvedenim količinama, manja odstupanja su ipak moguća.

Za temeljenje Pelješkog mosta, prema važećem projektu i građevinskoj dozvoli predviđeno je pobijanje 148 pilota. A oprema za pobijanje pilota stigla je krajem prošle godine na gradilište mosta koji će spojiti Hrvatsku. Nju je doteglio brod za specijalne terete Zhen Hua 7 koji je dug više od 240 metara. Na njemu su bila dva remorkera za postavljanje sidara, jedno plovilo za zabijanje pilota i jedna teglenica za prijevoz tereta.

Zhen Hua 7 putovao je oko mjesec dana od kineskog Šangaja do Luke Ploče u koju je uplovio kako bi obavio svu potrebnu carinsku proceduru prije nego je otplovio na mjesto gdje će se graditi most. Na brodu su bila i dva probna pilota, od kojih je jedan dug čak 130 metara.

Iz tvrtke China Road and Bridge Corporation (CRBC) su se pri tome pohvaliti da je to najduži takav pilot na svijetu. Zhen Hua 7 je inače samopotopivi brod koji se potapa do razine palube kako bi se s njega iskrcao teret. Na putu iz Kine u Hrvatsku su trenutačno i drugi brodovi koji prevoze pilote, prvi sljedeći bi trebao dovesti njih još 24, a prema najavama, još petnaestak brodova će iz Kine doći na gradilište Pelješkog mosta do veljače ove godine. A s probnim pilotima i opremom za njihovo zabijanje u Komarnu su stigli i dodatni radnici iz Kine.

5cd1e7899f1790dae88d

Dok su trajali dodatni istražni radovi na mjestu gdje će se temeljiti most i dok se pripremalo gradilište, na terenu je bilo oko 70 radnika. Pri tome je u dvama proizvodnim pogonima u Kini na proizvodnji cijevi čeličnih pilota zaposleno još oko 160 radnika. Na vrhuncu radova na mostu koji se očekuju od sredine 2019. do konca 2020. godine, na gradilištu će biti više od 400 radnika, dok će u pogonima u Kini na proizvodnji čelične konstrukcije biti uposleno njih još oko 250. Radnici koji će graditi most bit će smješteni uglavnom u kontejnerskom naselju u samoj blizini gradilišta. CRBC je na gradnji Pelješkog mosta angažirao i domaće i to mlade stručnjake. Zapošljavaju samo mlade hrvatske inženjere građevine koji su tek završili fakultet, a kojima će to biti odlična referenca za neke buduće poslove.

Kad su Kinezi dobili posao gradnje Pelješkog mosta, vrijedan 2,08 milijardi kuna, u mnogim hrvatskim tvrtkama su se ponadali da će dobiti dio tog kolača kao podizvođači radova. No, sudeći prema odgovoru iz Hrvatskih cesta koji smo dobili na pitanje koliko dio radova na mostu će izvesti podizvođači radova i koliko je njih iz Hrvatske, od toga, barem zasad, nema ništa.

– Sukladno Zakonu o javnoj nabavi i Ugovoru o građenju, izvođač nakon potpisa ugovora, od naručitelja može zatražiti uvođenje novih podizvođača do maksimalno 30 posto vrijednosti ugovora. Po ugovaranju podizvođača moći ćemo ustupiti istu informaciju – kazali su nam u Hrvatskim cestama.

Tekst/foto: Večernji list

Nastavi čitati

Najčitanije