Ostanimo u kontaktu

SVJETSKI DAN HIPERTENZIJE

Djelatnice Ljekarne Draženović informirale građane o rizicima visokog krvnog tlaka

Objavljeno prije

Hipertenzija, Ljekarna Draženović (1)

Danas se obilježava Svjetski dan hipertenzije te su, tim povodom, djelatnice Ljekarne Draženović danas građanima mjerile krvni tlak i informirale ih o o povišenom krvnom tlaku i rizicima koje nosi.

Akrivnosti su od 9 do 11 sati ispred ljekarne provodile farmaceutska tehničarka Lukrecija Jarak i magistra farmacije Martina Prusac koja kaže da bi brigu o visokom tlaku trebale voditi osobe starije od 18 godina.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Danas, 17. svibnja, obilježavamo Svjetski dan hipertenzije. Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o rizicima koje visoki tlak nosi u sebi. Ti rizici bi bili razvoj srčanog udara, moždanog udara, bolesti bubrega i slično. Prema Svjetskoj ligi za hipertenziju, populacija iznad 18 godina bi se trebala kontrolirati i izmjeriti svoj tlak. Naravno da u svemu tome treba imati mjeru. Jedan osamnaestogodišnjak ne treba svakodnevno mjeriti tlak, ali, recimo, jednom u određeno vrijeme trebao bi ga provjeriti. Ako je dobar, odlično, ako nije, onda napraviti nešto po tom pitanju budući da rano otkrivanje i liječenje smanjuju rizike koje smo naveli – rekla je Prusac.

Hipertenzija često ne uzrokuje simptome zbog kojig bi osoba pomislila da nešto nije u redu pa čak 50% ljudi koji imaju visok krvni tlak toga nisu svjesni te se zbog toga naziva tihim ubojicom. Zabrinjavajuće je i da se čak polovica osoba koje znaju da imaju problema s visokim krvnim tlakom ne liječi pa tako samo 25% osoba s hipertenzijom ima kontroliran krvni tlak. Čak 10 milijuna osoba godišnje umre zbog posljedica visokog krvnog tlaka, a uz terapiju se smrtni slučajevi mogu riješiti.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana hipertenzije je Znaj svoje brojke, a djelatnici Ljekarne Dražeonović će kroz svibanj podržati inicijativu Svjetske lige za hipertenziju pod nazivom Svibanj mjesec mjerenja te će aktivno mjeriti tlak u svim ljekarnama kroz cijeli mjesec.

Piše/Foto: Marija Jeramaz/Metković NEWS

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije