Ostanimo u kontaktu

SVI U VRTIĆE

Djeci nezaposlenih ulaz u vrtić zabranjen

Objavljeno prije

Možda je naš naslov pomalo pretenciozan, ali nije nestvaran kad su u pitanju upisi u vrtiće za djecu predškolske dobi.

Možda neki nisu znali, ali stanje s upisima djece u vrtiće u državi Hrvatskoj je dosta složeno, za poneke roditelje i djecu frustrirajuće.

Prvo, djeca do polaska u školu, tamo gdje je god to moguće polaze vrtiće (i jaslice) radi socijalizacije, odgoja i obrazovanja i velike pripreme za najveći izazov, upise u prvi razred.

Međutim, u n ašoj zemlji, a mnogi mogu tomu posvjedočiti, nezaposleni roditelji ne mogu upisati svoje dijete ili djecu u vetić(e) !

Time su povrijeđena prava djece u predškolskom obrazovanju, a prema Konvenciji o zaštiti prava djece sa zakonskom snagom, prema kojoj je i država Hrvatska dužna pružiti pomoć roditeljima (i djeci) kako bi se ispunilo načelo odgovornosti za odgoj i obrazovanje najmlađih.

Prema postojećem stanju pravo na pohađanje vrtića imaju djeca onih roditelja koji rade. Ne zna se točno da li samo djeca onih koji imaju potvrdu od poduzeća ili ustanove da su njihovi zaposlenici, ili onih koji rade da bi prehranili obitelj, a nisu zaposlenici poduzeća ili ustanove.

Eto, koronavirus je prouzročio gubljenje desetaka tisuća radnih mjesta samo u našoj zemlji, pa je nejasno znači li to da će djeca onih koji su ostali bez posla u najvećoj zdravstvenoj krizi suvremenog doba ostati bez prilike da u vrtiću upoznaju vršnjake i stječu osnovne odgojne, higijenske ili obrazovne navike, odnosno temelje socijalizacije.

Za najmlađe u vrtićima dio sredstava osiguravaju jedinice lokalne ili regionalne samouprave, a dio roditelji polaznika.

I sad slijedi pitanje, kako netko može znati imaju li nezaposleni roditelji sredstava iz nekih drugih izvora, unatoč tomu što nisu registrirani kao zaposleni, ili kako netko može znati hoće li roditeljima netko priskočiti i pomoći u financiranju boravka u vrtićima njamlađih članova obitelji.

Čuju se jadikovke da gradovi i općine nemaju dovoljno smještajnih kapaciteta (postoje standardi), odnosno vrtići ne mogu primiti svu zainteresiranu djecu !

Pa kako ćemo onda očekivati ubrzani razvoj društva i nove intelektualne potencijale, mlade i obrazovane ljude koji bi trebali mijenjati društvo nabolje.

Treba znati da se u vrtićima „ne čuvaju djeca“ već da se radi o osmišljenom odgojno-obrazovnom procesu pri čemu se ostvaruju jednaki izgledi za svu djecu bez obzira na to rade li im roditelji ili ne rade.

To što je sama nazeposlenost rizik za dijete, najbolje razumiju djeca koja često ostaju bez osnovnih igračaka ili didaktičkih sredstava, koja ostaju bez posjeta igraonicama, luna-parkovima ili drugim sadržajima.

Vrtići i tete rade prema programima, a ti programi moraju biti dostupni svim dječacima i djevojčicama bez obzira na to rade li im mame ili tate, ili radi samo jedno od njih.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, upozorila je na probleme oko upisa djece u vrtiće, te je istaknula kako postoji „mogućnost da će djeca biti diskriminirana“, i dodala da je sama nezaposlenost rizik za dijete, a da roditelji u tom slučaju nisu u mogućnosti platiti didaktički materijal niti mu osigurati fizičku aktivnost !

Pa, poštovana pravobraniteljice, to znaju ne samo roditelji, već i svako malo dijete, kojemu treba pristup predškolskom odogoju, bez diskriminacije.

Dodajmo da je Grad Metković u proteklih nekoliko godina, uviđajući narasle potrebe za smještajem u vrtićima, i ostvarujući svoje socijalne programe i projekte, puno napravio za poboljšanje materijalnih uvjeta rada svih vrtića, uključujući i mjere za prihvat svih doraslih za pohađanje vrtića, uključujući i mjere za smanjenje participacije.

Treba vjerovati da će tim putem krenuti i druge jedinice lokalne samouprave, bez obzira na to rade li roditelji ili ne rade.  Ovo je inače tema i za sve one koji se bave demografskim procesima u Hrvatskoj.

OBAVIJEST IZ HEP-a

Jadranska ulica u utorak ujutro nakratko bez el. energije

Objavljeno prije

Obavještavaju se potrošači električne energije da zbog rekonstrukcije na mreži u GTS 10(20)/0,4 kV Metković 48, u utorak ujutro od 8 do 9 sati bez električne energije bit će potrošači u Jadranskoj ulici

NAPOMENA: U slučaju prijevremenog završetka radova, napon će biti pušten ranije.

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije