Ostanimo u kontaktu

OBRAZOVANJE

Divjak: ‘Djecu nitko neće tjerati da idu u školu, roditelji će odlučivati’

Austrija je najavila početak nastave, Danska započela nastavu, a Divjak kaže kako će u četvrtak objaviti koji su planovi za Hrvatsku što se tiče povratka učenika u školske klupe

Objavljeno prije

Dio nastave na daljinu u Hrvatskoj ide relativno dobro, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u N1 Studiju.

– Ne može ništa biti savršeno. U kratkom vremenu smo se morali pripremiti – rekla je. Što se tiče državne mature, u razgovoru s epidemiolozima predloženi su okvirni datumi u lipnju – matura će se polagati od 8. do 29. lipnja.

– Tako je i u svim državama u okruženju – Sloveniji, Austriji…. Pomicanje mature na kolovoz ne bi nikome puno donijelo osim što bismo odgađali. Ovako imamo rezervne scenarije. Išli smo i da maksimalno smanjimo vrijeme koje učenici provedu u pisanju državne mature – rekla je ministrica i objasnio da će se gradivo drugog polugodišta ocjenjivati, no da u maturu ulazi ili u ograničenom obliku ili ne ulazi uopće.

Austrija je najavila početak nastave, Danska započela nastavu, a Divjak kaže kako će u četvrtak objaviti koji su planovi za Hrvatsku što se tiče povratka učenika u školske klupe.

– Djecu neće nitko tjerati u školu, roditelji će odlučiti o tome. Nastava će za veliku većinu učenika biti online, kao i do sada – rekla je.

– Sutra ćemo objaviti sam raspored kada se s kojim scenarijem kreće. Ako gospodarstvu želite dati priliku da se pokrene, morate omogućiti da roditelji mogu sigurno skrbiti o djeci – ili kod kuće ili da tu ulogu preuzme škola – poručila je. Istaknula je da se nastava neće moći održati kako se održavali prije s obzirom na brojne mjere među kojima je i potreba za fizičkom distancom.

– Jasno je da je nemoguće na način kao što je prije bilo. Trebamo razraditi detaljan scenarij, razgovaramo s epidemiolozima. Velika većina učenika bit će u nastavi na daljinu do kraja školske godine – rekla je, dodajući da je Hrvatska uspješna u tome te da učenici mogu završiti školu na taj način.

– Za djecu za koju roditelji smatraju da ne trebaju ići u školu, neće ići u školu. Osigurat ćemo alternativne načine – ponovila je ministrica.

– Nismo ovo pripremali godinama. Neke stvari rješavamo kako nam dolaze… Školu na trećem kopiraju mnoge europske države – rekla je ministrica.

Što se tiče zaključivanja ocjena, ministrica je rekla da su dali jasnu uputu: uzima se sve što je bilo u školi, dok se u nastavi na daljinu trebaju dati još dvije ocjene. To neće biti moguće kod predmeta kao što je tjelesni.

– Treba osluškivati i u kakvim uvjetima učenici rade. Nije samo ocjena ono što nas zanima, zanima nas i kako se učenik osjeća i kako mu je kod kuće – rekla je.

U nastavu na daljinu uključeni su, objašnjava, i psiholozi.

– Nekad neuspjeh učenika nije rezultat neučenja nego situacije u roditeljskom domu. Toga trebamo biti svjesni. Treba reagirati, treba razgovarati. Učenik se ima kome obratiti ako postoji neki problem – kazala je.

Što se tiče visokog obrazovanja, Divjak kaže da je osobno barem 20 godina vezana uz e-učenje.

– Neki fakulteti to izvrsno rade, neke je trebalo malo pogurati. Dali smo preporuku što se tiče ocjenjivanja, ne možemo im dati uputu kao školama zbog određene autonomije – objasnila je.

Raspravljat će još, kaže Divjak, i o načinu na koji će se braniti završni i diplomski radovi.

– Mi smo u pionirskom pothvatu – istaknula je ministrica, piše 24sata.hr.

NAGRADE ZA NAJBOLJE

Gradonačelnik Milan dodijelio tablete i priznanja učenicima koji su ostvarili posebna postignuća

Objavljeno prije

Gradonačelnik Dalibor Milan danas je nagradio dvadeset učenika metkovskih škola za posebna dostignuća na natjecanjima te im tom prilikom uručio tablete i priznanja.

Biti okružen najboljima uvijek je velika čast, ali još veća je čast imati ih priliku nagraditi za rad, trud i zalaganje. 
Danas sam uime Grada Metkovića dodijelio priznanja i nagrade učenicima metkovskih osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili posebna postignuća.

Njih 20 je u prošloj godini postiglo najbolje rezultate, zbog čega smo ih nagradili tabletima. Nagradama za posebna postignuća, koje dodjeljujemo treći put, želimo najbolje učenike motivirati i potaknuti na daljnje uspjehe, a dosada smo, za tu namjenu, iz gradskoga proračuna izdvojili 86.876,15 kn.

Želim još jednom čestitati učenicima, ali i njihovim mentorima na iznimnim rezultatima koje su postigli. Hvala vam što na takav način predstavljate vašu školu i naš grad. Ponosni smo i sretni što vas imamo! – rekao je Milan

Donosimo imena nagrađenih učenika po školama:

OŠ Don Mihovila Pavlinovića:

 • Ivan Volarević 8.r.
 • Sara Volarević 8.r.
 • Natali Talajić 8.r.
 • Duje Mihaljević 7.r.
 • Nino Volarević 7.r.

OŠ Stjepana Radića

 • Frane Vugdelija
 • Katja Jerković
 • Karlo Pavlović
 • Toni Tolj
 • Ivano Dragobratović

SŠ Metković:

 • Ema Bašić – učenica 4j razreda smjer upravni referent – e-Twinning ambasador i odlična učenica kroz cijelo školovanje(sudjelovanje na natjecanjima iz njemačkog, engleskog i hrvatskog jezika)
 • Sara Kadijević – učenica 3h razreda smjer kuhar – srebrena medalja na natjecanju Biser mora i odlična učenica
 • Mirela Čavrk – učenica 4j razreda smjer upravni referent – odličan uspjeh i uzorno vladanje kroz cijelo školovanje (sudjelovanjena natjecanju iz njemačkog jezika – 3. mjesto)
 • Ivo Baćilo – učenik 4j razreda smjer upravni referent – odličan uspjeh i uzorno vladanje kroz cijelo školovanje
 • Luka Dominiković – učenica 2f razreda smjer konobar – zlatna medalja na natjecanju Grand Gourmet

Gimnazija Metković:

 • Ivan Bukovac – „za izniman opći uspjeh i odlične rezultate u području STEM predmeta”
 • Roko Begušić –„za izniman opći uspjeh i odlične rezultate u području STEM predmeta“
 • Iris Butigan –„za izniman opći uspjeh i odlične rezultate u području jezičnih predmeta“
 • Antonio Konjevod –„za izniman opći uspjeh i odlične rezultate u području STEM predmeta“
 • Ana Aurora Matuško –„za izniman opći uspjeh i odlične rezultate u području jezičnih predmeta“

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije