Ostanimo u kontaktu

PROGRAM DOGAĐANJA

Dani Europe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Objavljeno prije

Povodom Dana Europe 09. svibnja, diljem naše županije organizira se zanimljiv program za Dane Europe koji se održavaju od 4. do 21. svibnja 2021. godine.

Obilježavanje Dana Europe, koji se slavi 9. svibnja, započelo je kroz online radionice i kvizove za učenike osnovnih škola na području doline Neretve. Učenici petih razreda kroz EKO igru ‘Čarolija recikliranja – od starih stvari nastaju nove’ uključit će se u natjecanje za recikliranje već korištenih materijala za izradu novog predmeta, tj. pretvaranje starih predmeta u kućice/hranilice za divlje ptice. Najbolja ideja osvaja nagradu – dron letjelicu za svoje razredno odjeljenje, a proglašenje pobjednika bit će 21. svibnja, ususret obilježavanju Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode.

Za vikend, 8. svibnja 2021. godine, planirane su aktivnosti stručne edukacije ‘Upoznajmo zaštićenu biroaznolikost Baćinskih jezera’, a taj dan obilježava se i Međunarodni Dan ptica selica, godišnje globalne kampanje posvećene podizanju svijesti o pticama selicama i potrebi međunarodne suradnje u njihovom očuvanju u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijeliovma prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

8. svibnja 2021. (subota)

Stručna edukacija Upoznajmo zaštićenu bioraznolikost Baćinskih jezera

 • 09:00 Okupljanje sudionika na Baćinskim jezerima (nakon mosta)
 • 09:00 – 09:10 Uvodni pozdrav
 • 09:10 – 10:00 Stručno vođenje uz upoznavanje prirodnih vrijednosti Baćinskih jezera
 • 10:00 – 10:30 Pauza za užinu
 • 10:30 – 12:00 Radionica o promatranju ptica

Stručna edukacija održat će se u skladu s epidemiološkim mjerama. Ukoliko bi se uslijed loše epidemiološke situacije i vremenskih prilika edukacija morala odgoditi, sudionici će o tome biti pravovremeno obaviješteni. Za sve sudionike organizirana je užina (sendviči sokovi). Molimo da se sudionici za terenski obilazak adekvatno pripreme (sportska odjeća i obuća).  Zbog ograničenog broja prijava i poštivanja epidemioloških mjera kao i organizacije prehrane, ljubazno Vas molimo da Vaš dolazak potvrdite putem elektroničke pošte info@zastita-pirode-dnz.hr ili na mob 099/4411-533 zaključno do petka, 07. svibnja 2021. godine do 12:00 sati.

Za sam Dan Europe, 09. svibnja 2021. godine, organiziran je uspon na Babinu Gomilu i obilazak videonadzora doline rijeke Neretve, omogućen kroz EU projekt ‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve’. Uspon vodi HPD Sniježnica uz stručno vodstvo Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalnu agenciju DUNEA.

9. svibnja 2021. (nedjelja)

Babina Gomila, obilazak videonadzora Doline rijeke Neretve

 • 07:45 – 08:00 Okupljanje sudionika u Desnama (kraj crkvice Sv. Nikole)
 • 08:00 – 08:10 Uvodni pozdrav
 • 08:10 – 10:00 Uspon na Babinu Gomilu trajat će približno 2 sata
 • 10:00     dolazak na mikrolokaciju postavljenog videonadzora
 • 10:00 – 10:30 – Pauza za užinu
 • 10:30 – 11:00 Stručno predavanje o bioraznolikosti područja Doline rijeke Neretve
 • 11:00 – 11:15 Simulacija rada protupožarnog videonadzora
 • 11:30 – 13:00 Povratak na mjesto okupljanja

Obilazak lokacija održat će se u skladu s epidemiološkim mjerama. Za sve sudionike organizirana je užina (sendviči, voda), te se moli da se sudionici za terenski obilazak adekvatno pripreme (sportska odjeća i obuća).

Program Dana Europe

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U posljednja 24 sata zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom (od čega je 5 utvrđeno brzim antigenskim testom).

Radi se o četiri osobe iz Dubrovnika, po tri osobe iz Metkovića i Opuzena te po jednoj osobi iz Slivnog i Župe dubrovačke.

Ukupno je zaraženo sedam osoba muškog spola i pet osoba ženskog spola, a za njih šest je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječeno je 26 osoba: po sedam osoba iz Metkovića i Župe dubrovačke, pet osoba iz Dubrovnika, po dvije osobe iz Konavala i Opuzena te po jedna osoba iz Janjine, Ploča i Pojezerja.

U posljednja 24 sata obrađena su 374 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 70760 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirana je 21 osoba pozitivna na koronavirus. Intenzivnu skrb zahtjevaju tri pacijenta, svi na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 319 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije (na granici). Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 725 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije