Ostanimo u kontaktu
Neretvanski Oglasnik 1200x200px

PRIRODNE VRIJEDNOSTI

Dani Dragutina Rucnera u Pločama

Objavljeno prije

dani-rucnera-1

U Pločama je održana manifestacija „Dani Dragutina Rucnera“, u spomen na utemeljitelja Ornitološke zbirke u Metkoviću. Svoj stručni i znanstveni rad ovaj ornitolog posvetio je istraživanjima na području Delte Neretve.

Manifestaciju je organizirala Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji sa Javnom ustanovom za upravljanje prirodnim vrijednostima na području županije, te županijskom Turističkom zajednicom, a nakana je da postane tradicionalna.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

S obzirom na sveukupnu vrijednost prirodne baštine, delte Neretve i mogućnosti koje ona ima za budući razvoj, planirano je da ova manifestacija bude tradicionalna i šetajuća, da se održava svake godine u različitim mjestima i gradovima doline Neretve, – kazala je dožupanica Marija Vučković.

Tonski zapis:
[su_audio url=”http://metkovic-news.com/wp-content/uploads/2013/10/ton_Marija_Vuckovic.mp3″ width=”640″]

Nama je glavni cilj upoznati lokalno stanovništvo sa bogatstvom koje ovdje imaju i sa zaštitom prirode općenito. Koji su to aspekti u zaštiti prirode što oni predstavljaju, a s druge strane, i možda na neki način implementirati novi vid turizma koji je dosta prepoznat u Europi, takozvani Bird Watching, znači promatranje ptica, – istaknula je Nikolina Džangradović, iz Javne ustanove za upravljanje prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Tonski zapis:
[su_audio url=”http://metkovic-news.com/wp-content/uploads/2013/10/ton_Nikolina _Dzangradovic.mp3″ width=”640″]

Dragutin Rucner je doista osoba koja je zadužila Neretvansku i Hrvatsku kulturnu javnost svojim djelovanjem na polju prirodoslovlja, posebno ornitologije. Dragutin Rucner je uz nekoliko Metkovaca osnivač kapitalne muzejske prirodoslovne zbirke na nivou ove županije ali i šire, dakle u Hrvatskoj, a to je Ornitološka zbirka u Metkoviću, koja je bila kamen temeljac na osnovu kojeg je grad Metković dobio i svoj Prirodoslovni muzej, – kazala je Ivana Baće, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Metkovića.

Tonski zapis:
[su_audio url=”http://metkovic-news.com/wp-content/uploads/2013/10/ton_Ivana_Bace.mp3″ width=”640″]

dani-rucnera-2

PUČKO CRKVENO PJEVANJE

Predstavljeno prvo multimedijalno izdanje u Neretvanskoj dolini o glagoljaškom pjevanju

Objavljeno prije

U crkvi Gospe od zdravlja na Vlaci u subotu je predstavljeno prvo multimedijalno izdanje u Neretvanskoj dolini o glagoljaškom pjevanju Slivno Ravno glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Prisutnima se prvi obratio načelnik općine Slivno Smiljan Mustapić te riječ prepustio Žaklini Marević koja se prisutnima obratila u ime župana dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića. Nastupili su pučki crkveni pjevači župe Slivno Ravno, nakon kojih su o samom izdanju i kako je ono nastalo govorili urednik i koautora dr. sc. Dragan Nimac (HKU Pjevana baština) te mr. sc. Vatroslav Vugdelija, ravnatelj CZSS Metković.

Riječi zahvale uputio je i don Mario Mihanović, župnik župe Slivno Ravno.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Kako može proći proslava a da načelnik Mustapić ne zahvali svojim pobjednicama na ženskom Maratonu lađa, ženskoj lađarskoj ekipi Donjanke iz općine Slivno. Tako je bilo i ovoga puta, darovao ih je velikom slikom s motivom neretvanske lađe, na što su i cure uzvratile poklonom, uramljenom fotografijom postave za načelnikov ured, nakon čega je upriličeno i zajedničko slikanje.

Sve smo prenosili uživo, pogledajte video-prilog.

Predstavljanje je održano u organizaciji Župe Slivno Ravno, Općine Slivno i HKU Pjevana baština.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije