Ostanimo u kontaktu

PROGRAM DOGAĐANJA 'POKLADE 2019'

Danas velika povorka i čitanje optužnice, a navečer maskebal uz nastup grupe Narona

Objavljeno prije

Velika povorka kreće ispred Gradske sportske dvorane u 14 sati, tradicionalnom rutom kroz grad Metković do Trga kralja Tomislava.

Vrtićani se iz povorke izdvajaju u pokladni šator gdje ih očekuje zabava s DJ-om te sokići i ostale slastice kojim ih časti Pokladno društvo Metković.

Čitanje optužnice slijedi kada velika povorka stigne na Trg, nakon čega su dodijele nagrada za najbolje maske.

Nakon svečanih ceremonija za sve posjetitelje kuva se važol, a zabava pod maskama se nastavlja do sitnih večernjih sati uz nastup grupe Narona.

ZAGREB

Župan Dobroslavić moderirao Lokalni dijalog u sklopu EPP-ovog Kongresa

Objavljeno prije

Regionalni i lokalni čelnici Europske pučke stranke (EPP) iz cijele Europske unije (EU) raspravljali su s premijerom Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem i povjerenikom Europske komisije za proračun i upravu Johannesa Hahna, tijekom Lokalnog dijaloga EPP-a posvećenom europskim investicijama u regijama i gradovima nakon 2020., održanog u Zagrebu.

Organizator Lokalnog dijaloga održanog u sklopu Kongresa EPP u Zagrebu je EPP-OR, a moderator Lokalnog dijaloga bio je župan Nikola Dobroslavić, izvjestitelj EPP Odbor regija o višegodišnjem financijskom okviru EU za razdoblje 2021.-2027.

S obzirom na to da se oko 60 posto proračuna Europske unije odnosni na lokalnu i regionalnu razinu, čelnici su razgovarali o dodanoj vrijednosti i utjecaju europskih ulaganja na održivi razvoj gradova i regija. Razmijenjena su i mišljenja o načinima za osnaživanje “vjere građana u europsku demokraciju”, imajući na umu da lokalni i regionalni političari uživaju najviši stupanj povjerenja građana i mogu djelovati kao most između Europske unije i lokalnih zajednica.

“Velika je čast upravo pet i pol tjedana prije početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije ovdje raspravljati na Kongresu o tome kako će Hrvatska imati svoje mjesto i ulogu predsjedati Vijećem Europske unije prvih šest mjeseci iduće godine”, rekao je premijer Plenković.

Župan Dobroslavić je ovom prilikom istaknuo kako je još jednom potvrđeno da su regije, gradovi i općine nenadomjestive sastavnice ustroja EU, najbliže građanima, kojima građani najviše vjeruju i gdje se učinci EU politika najbolje vide.

‘’Regije, gradovi i općine trebaju biti partneri ostalim tijelima EU, ne samo u provedbi nego i u kreiranju EU politika. Trebamo svi pojačati kontakte s našim građanima, posebno kroz dijalog s njima na regionalnoj i lokalnoj razini diljem EU. Trebamo tumačiti politike i k tome slušati glas građana. Nadamo se što skorijem dogovoru o Višegodišnjem financijskom okviru 2021. – 2027.’’, rekao je župan Dobroslavić te istaknuo kako očekuje da konačna verzija VFO-a uvaži stavove Europskog odbora regija.

‘’Ne smiju se smanjivati izdvajanja za kohezijsku i poljoprivrednu politiku niti pogoršavati uvjeti predfinanciranja, sufinanciranja i rokova provođenja projekata (N+3) jer bi to pogodilo upravo regionalnu i lokalnu samoupravu. Razumijemo i podržavamo predloženo povećanje sredstava za osiguravanje konkurentnosti s rastućim gospodarskim silama u svijetu, za istraživanja i inovacije, za mlade, za odgovore na nove izazove kao što su: sigurnost, obrana, granice, migracije itd., ali ne na uštrb kohezijske i zajedničke poljoprivredne politike. To su temeljne europske politike i EU bez tih politika neće ispuniti svoju misiju’’, rekao je župan Dobroslavić te još jednom uputio poziv na povećanje vlastitih prihoda na 1,3% BND.

Michael Schneider, predsjednik EPP grupe u Europskom odboru regija (EPP-OR), zahvalio je predsjedniku EPP-a Josephu Daulu na njegovoj radu i predanosti vrijednostima supsidijarnosti, demokracije i snažnih europskih regija.

Johannes Hahn i zastupnici u Europskom parlamentu Siegfried Muresan i Jan Olbrycht raspravljali su o budućem dugoročnom proračunu Unije te kako ulagati u ljude kroz partnerstva s regijama i gradovima.

Nakon službenog dijela, uslijedio je studijski posjet gdje su sudionici imali priliku upoznati se s uspješnim primjerima projekata sufinanciranim EU sredstvima. Posjet je organiziran na poziv Željka Turka, gradonačelnika grada Zaprešića i člana EPP-OR.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije