Ostanimo u kontaktu

SUSTAV ZA OBRANU OD POPLAVA

Danas treba početi ispumpavanje vode preko crpke na Duvratu

Objavljeno prije

Duvrat - vodeni val, crpke, poplava

Vodeni val koji je srijedu navečer prošao kroz Metković podigao je razinu vodostaja Neretve na 227 cm. Na svu sreću nije bilo dojava o prodiranjima u objekte, osim potapanja poljoprivrednih površina na Duvratu.

Kako nam čitatelji javljaju, nekima od naših sugrađana nanesena je velika šteta na poljoprivrednim usjevima. Kontaktirali su nadležne službe, redom preko Hrvatskih voda i lokalne uprave tražeći da se iskoriste postojeće pumpe, da ispumpaju vodu, međutim, kako su nam javili, nisu naišli na potpuno razumijevanje.

Nasip za obranu od poplava, poplava, Duvrat

Sustav za obranu od poplava

Naime, cijeli sustav za obranu od poplava nije dovršen, točnije, dio sustava koji se nalazi u BiH tek se treba graditi. Svi znamo kako funkcionira sustav spojenih posuda i nažalost možemo reći da u slučaju visokog vodostaja područje Metković još uvijek nema odgovor na tu prirodnu katastrofu.

Iz Hrvatskih voda nas uvjeravaju da je sustav u potpunosti spreman na veliki vodostaj, i da područje Metkovića nije upitno, iako sustav nije dovršen na području BiH. Kako nam je pojasnio gospodin Joško Erceg, u ulici Marka Marulića bi se postavile box-barijere, kao nedavno u Karlovcu, koje bi zaustavili prodiranje sa gornje strane, a ustava i crpka na Duvratu bi bile u punoj funkciji.

Sustav za obranu od poplava nikada nije imao zadaću štititi poljoprivredne površine, to pitanje se treba riješiti melioracijom zemljišta, jer prevelike su razlike u kotama. Neka zemljišta na Duvratu su na vrlo niskim kotama i sustav to ne bi izdržao – kazao je Erceg.

Nasip za obranu od poplava, poplava, Duvrat

Kako neslužbeno doznajemo, sinoć i jutros se ispumpavalo pumpama koje su Hrvatske vode premjestile iz Sinja, a glavne crpke na Duvratu su danas dobile i el. energiju, pa izgleda da će ipak one odraditi ‘domaću zadaću’ i spasiti poljoprivrednike od nastajanja daljnjih šteta.

Dalibor Čutura

ZIMSKE RADOSTI

U Metkoviću pada snijeg! /FOTO-VIDEO/

Objavljeno prije

Foto/Video: Dalibor Čutura / Metković NEWS

Prve pahulje snijega počele su padati u utorak, 8. siječnja, u večernjim satima na području Metkovića. Živa u termometru spustila se na 0°, a prve pahulje pojavile su se oko 19.30 sati.

Prognoza za večeras je najavila pad temperatura i snijeg, koji bi se ovoga puta moga zadržati malo duže.

2012., 2015. i evo 2019. godine u Metkoviću bi mogli uživati u zimskim radostima.

Pratite Metković NEWS, izvještavati ćemo Vas slikom i videom.

Metković 19,30 sati:

Centar Metkovića, 22,45 sati

Nastavi čitati

Najčitanije